17. september 2014

If you find me av Emily Murdoch - rørende historie, men lite innhold

'Just take the necessities. We'll send someone back to pack up the rest."
   I nod, glad to turn my gaze towards the camper before my face melts again. How could Mama do this to us? How could she leave us to fend for ourselves - leave us at all - without explainin' or sayin' goodbye?
   I hate her with the fury of gasoline set on fire.
Alle har skjeletter i skapet ...

Jentene Carey og Jenessa kjenner bare til skogen. De kjenner den like godt som deres egne bukselummer. Det andre livet, det livet de en gang hadde før er stort sett glemt. De lever i skogen sammen med sin mor. De har telt, og noen nødvendige utstyr og har få mengder av mat. Moren deres forsvinner inn til byen av og til og kommer tilbake med mer mat og andre nødvendigheter. Hun har sine problemer hun også. Hun er narkotikaavhengig og jentene er avhengige av at hun kommer tilbake de gangene hun reiser inn till byen alene. Men en gang er moren deres borte lenger enn vanlig. Dagene blir til uker og det blir mindre med mat, og jentene må klare seg med det de har, både det som gjelder av mat og utstyr. En dag kommer en mann og en kvinne opp ved leieren til jentene. Carey er storesøsteren og tenåring. Hun føler hun må vise ansvar for seg selv og lillesøsteren mens deres mor er borte og stoler ikke på noen. De to menneskene som dukker opp ved teltet deres viser seg for å være en sosialarbeider og den andre; faren deres. Klarer de to å overbevise jentene om å bli med dem for å starte et nytt liv, eller kommer jentene til å bli igjen i skogen? Og hvorfor dukker faren deres opp først nå?

Når man først ser på boka vet man ikke riktig hva slags bok det er eller hva man får. Er det en thriller? Er det grøss? Eller hva er det? Man blir litt usikker. Men når man først gjør seg kjent med boka uten å tenke på bokomslag og baksidetekst og alt sånn, og først kommer i gang, viser den seg for å være en roman blandet med litt mysterie. Jentene som er hovedpersonene i boka bærer på en fortid som er hele ryggraden av boka. Man blir nysgjerrig på hva de har opplevd og hvorfor de lever i skogen. Er det familietrøbbel? Gjemmer de seg for noen? Har de gjort noe kriminelt og prøver å unngå straff? Mange spørsmål oppstår for man tenker: vil man tilbringe resten av livet i skogen helt frivillig? Det må jo være en grunn til det?

Historien bærer på brutale menneskeskjebner. Noen mennesker går gjennom hardere prøver i livet enn andre, og må tåle mer enn andre. Boka er et bevis på dette. Om hvor sterke noen kan være for å overleve motgang, sorg og fortvilelse. Av og til havner vi i situasjoner uten å vite hvordan det hendte, og livet kan være brutalt urettferdig. Boka er et godt eksempel på det. Historien er sterk og tankevekkende. Selv om den gjør litt inntrykk, savnet jeg litt sterkere formidling fra forfatterens side. Jeg syns det blir litt tynt, og savnet mer vekt på karakteroppbygging og relasjoner. Syns historien er for sterk og tung til å få plass i en så tynn bok. Ting blir bare stykkevis og delt. Savnet mer dybde og følelser, men boka er for tynn til å få plass til alt det.

If you find me er en bok som får deg til å tenke hva du ville ha gjort i en slik situasjon. Ville vi selv ha overlevd i skogen gjennom kulde og lite mat? Ville vi ha latt andre hjelpe oss eller ville vi ha blitt værende i en slik situasjon  på grunn av mangel på tillit? Ville vi ha tatt sjansen på å få et annet liv hvis vi var misfornøyd med det vi har nå? Må man klare seg selv? En bok som vil få deg til å stille deg selv mange spørsmål underveis.
Bakpå:

Carey is keeping a secret.

If she tells, it could destroy her future.

If she doesn't, will she ever be free?

For almost as long as she can remember, Carey has lived in a camper van in the heart of the woods with her drug-addicted mother and six-year-old sister, Jenessa. Her mother routtinely disappears for weeks at a time, leaving the girls to cope alone. Survival is Carey's only priority - until strangers arrive and everything changes.
Original tittel: If you find me
Norsk tittel: Det finnes ingen oversatt utgave
Forfatter(e): Emily Murdoch
Sjanger: roman, mysterie
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 292
Forlag: Indigo
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt: 2013
Min utgave: 2013 (Innbundet) 
Lest: 03.09. - 12.09. 2014
Kilde: kjøpt
Plot:
4 (Rørende og tankevekkende historie).
Tittel:
5 (Man blir jo interessert, både når det gjelder sjanger og innhold).
Omslag:
5 (Vakkert. Fine og rolige farger, og jeg får nesten lyst til å sette meg ned ved det bålet, varme meg og grille marsmallows).
Baksidetekst:
4 (Standard baksidetekst, men pirrer nysgjerrigheten).
Persongalleri:
4 (Føler ikke at jeg blir så godt kjent med personene som jeg vil. Noen blir litt for pappaktig).
Skrivemåte:
4 (Litt tynt skrevet til tross for sterk historie).
Favorittkarakter: Faren til jentene. Man får se mange menneskelige sider av ham.
Slutten: 4 (Sterk og tankevekkende, men ikke så sjokkerende som jeg hadde håpet på).
Høydepunkt:
Setter ting i perspektiv. 
Lavpunkt: Sterk og rørende historie blir ødelagt av den tynne fortellermåten. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

6 kommentarer:

 1. Jeg er fortsatt nysgjerrig på denne boka. Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Hadde vært artig om du også leste boka og se om vi har samme mening eller ikke.
   PS: Du er som meg. Våken døgnet rundt, haha:)

   Slett
  2. Vi er sære, søvnforvirra og skikkelig sjarmerende bokdamer vi :)

   Slett
  3. Akkurat det kan jeg skrive under på;)

   Slett
 2. Jeg tror ikke jeg er typen som hadde overlevd i skogen, men det kunne vært kult å lese om det likevel. Jeg ble skikkelig nysgjerrig på hvilken hemmelighet de skjuler. Men ikke sikker på om jeg er nysgjerrig nok til å lese boka :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke jeg hadde overlevd jeg heller. Hadde ikke hatt noe i mot å tilbringe en natt eller to i skogen. Greia er at jeg sliter med frost. Har hatt indre frost helt siden jeg har slitt med svimmelheten så jeg hadde nok gått i vei av kulde, hehe... Men hadde det ikke vært for det hadde jeg gjerne kunne tenkt meg å overnatte i skogen ett par netter eller maks en uke. Egentlig hadde det jo vært trivelig. Spesielt nå på høsten.

   Boka var ok den, bare ikke helt som forventet. Skal ikke tvinge noen til å lese den:-) Ville nok ha gjort det hvis jeg hadde likt den bedre;)

   Slett