11. desember 2013

Hyperpubertet av Vera Micaelsen - hysteriske tilstander og like overdrevent som tittelen tilsier

Jeg er så sint og lei meg, skuffa og fortvila at jeg har mest lyst til å knuse noe. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Hvis mamma ikke vil hjelpe meg, hvem skal gjøre det da? Regine og dem kommer aldri i livet til å høre på meg. Jeg hadde trodd at mamma kom til å forstå, men det gjør hun ikke. AAAAHHH, jeg blir så rasende at jeg må slå i puta mange ganger. Jeg sparker i senga så jeg får vondt i tærne, men det hjelper ingenting. 
     Jeg må si fra til Regine selv. Kanskje jeg kan få dem til å slutte, selv om det ødelegger alle muligheter til å bli et sammensveiset firkløver en gang for alle. Ingen bestevenner på meg.
Er venner alltid til å stole på?

Camilla Larsen er en helt vanlig tenåringsjente, helt til hun begynner på ungdomskolen og hun er på tur sammen med de andre elevene. Medelevene hennes finner henne i en alvorlig syk tilstand på skogsturen og Camilla blir fraktet til sykehuset. På sykehuset merker Camilla merkelige sider av seg selv som hun må for all det skjule for de andre. For det er noe med varmt vann og varme generelt som gjør til at kroppen hennes forandrer seg radikalt. Hvordan kan hun skjule dette i den normale hverdag når hun skrives ut igjen?

Vera Micaelsen kjenner jeg til som tidligere barne-tv programleder. Vet ikke om hun er det nå lenger (ser ikke på barne-tv), og nå har hun gitt ut ungdomsromanen: Hyperpubertet. Denne kom helt uventet i posten tidligere i høst (jeg liker overraskelser, ikke angående selve livet, men gjerne i bokform). Ingenting er som en uventet bok i postkassa. Ja takk, til bøker i postkassa i stedet for alle disse reklameflyerne som går rett i containeren med en gang.

Med stor usikkerhet og meget skeptisk leste jeg denne boka. For bokomslaget og ikke minst, tittelen fikk meg til å tenke: Er dette en bok for meg? Shit au. Jeg leser jo all mulige bøker fra forskjellige sjangre og for forskjellige målgrupper, så hvorfor ikke? En bok er en bok og jeg leser alt det jeg kommer over. Det er bare sånn jeg er. Det tok litt tid før jeg leste denne på grunn av at jeg måtte lese noen andre bøker først. Prøver å  prioritere bøkene så godt jeg kan. Både av de jeg får av forlag/forfattere og de jeg kjøper selv. Vil jo gjerne lese alle bøkene jeg får og har. Vil ikke gå glipp av noe, så bedre sent enn aldri ...

Boka handler om riktige og feil valg. Camilla blir "vennegjengens" plutselige kule jente. Med hennes flaue, offentlige og ikke minst, ufrivillige opptrinn lager "venninnene" hennes korte videoer med Camilla som hovedperson. De legger ut videoene på bloggen deres på nettet. Camilla blir skolens store snakkis og veldig raskt populær på grunn av videoene med hennes flauser som blir lagt ut og spredt på nettet. "Hennes" videoer får mange visninger på veldig kort tid og Camilla føler at det er feil. Venninnene filmer henne i smug i mange pinlige situasjoner uten Camillas samtykke og syns at alt går ut over styr. Hun vet ikke helt hvordan hun skal håndtere alt dette. Og det virker som om alle plutselig vil ha en bit av henne. Faren til en av "venninnene" hennes bestemmer seg for å bli Camillas "manager" og moren hennes blir overlykkelig av å høre hvor berømt datteren hennes er på grunn av disse videoene. Men det er bare et problem. Camilla vil ikke være kjendis, og hun er lei av å føle seg mobbet av sine såkalte venninner og alle andre. Samtidig har hun kroppen sin som oppfører seg rart når hun minst venter det å "kontrollere". Hva i all verden skal hun gjøre for å få et normalt liv igjen?

Vera Micaelsen skriver veldig overdrevent (noe som er poenget med boka) og skaper det ene hysteriet etter det andre for hovedpersonen, Camilla. Selv om boka ikke ble så hysterisk morosm for denne leseren tar Vera Micaelsen opp et viktig tema. Nettopp: nettmobbing. Det er noe som dessverre foregår altfor mye av i dag. Det er jo som kjent mye lettere å mobbe noen, henge ut noen på nettet enn å gjøre det i det virkelige liv. Begge metoder skjer den dag i dag og det er selvfølgelig meget trist og ikke minst dumt. For hva skal offeret gjøre når det blir for mye? Det er et aktuelt tema som Vera Micaelsen gjør smart i å ta opp med denne boka.

Men dessverre har ikke Vera Micaelsen og jeg samme type humor. Joda, enkelte scener og situasjoner er nok komiske, men syns likevel ikke at det er festlig. Ikke festlig nok til å le, i alle fall. For meg ble det for mye styr og masete. Det blir for mye av mye og da kveler det historien, i alle fall for denne leseren.  Camilla er en person som er lett å like og jeg ville finne ut hvordan det ville gå med henne, selv om historien er forutsigbar. Jeg ville se om jeg fikk rett. Jeg ville bare hennes beste. Men bortsett fra det så er ikke Hyperpubertet min type bok, men kanskje vil boka treffe for den rette målgruppen og gi dem et par latterhikst. Man vet jo aldri. Vi mennesker er jo så rare på hver vår egen måte:)
Bakpå:

- Åh, Camilla! Sier Regine.
- Nå må du ikke bli sint, men vi har laget en liten dokumentar om deg. Men du må ikke bli sur altså, for den er skikkelig, skikkelig fin.

-Herregud, du så helt mongo ut, sier Stine og fniser., - Med beina rett i været og sånne stive dukkeøyne. Det var helt creepy. Regine har lagt den ut på nett. Det er kjempemange som har sett den. Folk vi ikke kjenner og sånn! Du kommer til å bli kjendis!

Camilla Larsen er 13 år, har ikke pupper, ikke mensen og ingen ordentlige venner. På en skoletur skjer det noe merkelig som gjør at kroppen til Camilla havner i en slags hyperpubertet, og ingenting blir som før.

Originaltittel: Hyperpubertet
Forfatter(e): Vera Micaelsen
Sjanger: Roman, Humor
Målgruppe: Ungdom
Antall sider:
205
Forlag:
Aschehoug
Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Innbundet)
Lest:
05.12. - 06.12. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Litt morsomt konsept).
Tittel:
4 (Passer utmerket til innholdet).
Omslag:
4 (litt for mye knæsje og urolige farger, men likevel passer detgodt til innholdet, det også).
Baksidetekst:
3 (Tja, kanskje ikke helt min type bok, men jeg får lese den likevel).
Persongalleri:
3 (Mange gode forskjellige karakterer, men likevel klarer jeg ikke å få følelser eller sympati for noen av dem).
Skrivemåte:
3 (Vekdig overdrevent selv om jeg vet at det er det som er poenget og veldig lettskrevet).
Favorittkarakter:
Astrid, læreren til Camilla. Hun virker som en god og normal person.
Slutten:
3 (Veldig forutsigbart og litt tynt, men greit nok. Det ble som forventet).
Høydepunkt:
Forfatteren tar opp et viktig og aktuelt tema.
Lavpunkt:
Det blir litt for mye av alt slik at det på en måte "kveler" historien.
Terningkast:
3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013


6 kommentarer:

 1. Det er greit å lese forskjellige type bøker, man utvider horisonten litt, og bøker i postkassen er alltid gøy! Utifra det du skriver om denne tror jeg ikke det er min type bok heller, i alle fall ikke nok til at jeg kommer til å kjøpe den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, det mener jeg også. Derfor velger jeg å lese fra forskjellige sjangre og bøker som er ment til forskjellige målgrupper. Det er jo kjedelig å lese det man er vant til hele tiden.
   Ut ifra det jeg har sett du skriver og leser på bloggen din, tror jeg ikke denne er en bok for deg heller. Du kommer ikke til å gå glipp av noe:)

   Slett
  2. Godt å høre at jeg ikke går glipp av noe! Kunne vært en bok å plukke opp hvis jeg var strandet på fjellet og tom for lesestoff :)

   Slett
  3. Hehe, ja,nødlesing:)

   Boka tar opp viktig tema, men syns humoren var litt vel overdreven selv om det var poenget med boka. Ikke helt min type humor eller sjanger, og man kan jo ikke like alt:)

   Slett
 2. Er ganske enig med deg, viktige tema som blir tatt opp men humoren er kanskje litt i drøyeste laget innimellom... I alle fall for meg som ikkje er i målgruppa;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var akkurat det jeg tenkte også. Aktuelt tema og ikke minst alvorlig, men humoren til forfatteren tilsvarte meg ikke. Det blir for mye at humoren på en måte blir kvalt. Ikke min type humor akkurat.

   Slett