7. desember 2013

Det blir pinlig uansett av Tyra Teodora Tronstad & Bjørn Sortland - kreativt bokprosjekt

Kven det no er som er regissøren, så har livet mitt hittil hatt litt dårlig regi. Og eg kjedar meg så fort. Det er derfor eg er her. I Oslo. Eller eg veit ikkje om eg kjedar meg, heller. Er berre rastlaus. Oslo er ein hard by å ri inn. Folk seier hyggelig heile tida, uten at eg veit om det betyr så mykje. Kanskje er eg berre veldig lost. Eg bur i eit sikringsskap på Tøyen og lyg til mamma når ho spør om eg har det bra.
Går det an å skrive en bok uten å møte hverandre?

Etter mye om og men, tar Elias motet til seg og sender en mail til en jente han ikke kjenner. Han har sett henne på 37 - bussen som han tar daglig. Og han føler et slags savn og blir bekymret når han ikke ser henne på bussen mer. De gangene han har sett henne på bussen, hadde hun alltid med seg en blå mappe, og han har lagt merke til og husker på mailadressen hennes på mappen. Og når hun stadig glimrer med sitt fravær på bussen, velger han å sende henne en mail i håp på et svar. Han får mail fra henne og får vite hva hun heter.  Hun forteller også om den blå mappen hennes som hun har skrevet en del personlige ting i, har blitt stjålet fra henne. Kommer Elias til å hjelpe henne med å finne den?

Boka Det blir pinlig uansett ble tilfeldig "snekret" sammen av to forfattere i ikke ulik den situasjonen hovedpersonenen Elias og jenta er i. Forfatterne Tyra Teodora Tronstad & Bjørn Sortland laget denne romanen uten å kjenne hverandre, uten å snakke sammen og uten en eneste plan. Til sammen brukte de tretten dager på å fullføre innholdet i boka. En artig tanke.

Historien og konseptet Elias og denne jenta ble utført på er både interessant og kreativt. Vi blir kjent på dem på en helt annen måte enn i andre bøker. Vi blir kjent med dem gjennom både lange og korte mailer. Vi danner oss et inntrykk av dem gjennom det de skriver til hverandre. Og mailene deres er både ærlige, vittige, mystiske og kanskje litt småfilosofiske? Elias skriver på sidemål, og jenta på bokmål. Så for lesere som kanskje sliter litt med angst angående å lese sidemål, vil denne boka kanskje være grei å lese. Kanskje en grei måte å bli "kurert" på? Jeg hadde sidemålangst til jeg kom over boka Skråninga av Carl Frode Tiller for noen år siden. Sverget på at jeg aldri skulle lese sidemål frivillig før jeg leste den boka, men som sagt, man vet jo aldri.

Det blir pinlig uansett er en smal bok på bare 112 sider så dermed blir dette en veldig kort og grei anmeldelse for jeg vil jo ikke røpe for mye. Plottet i boka er forfriskende, men likevel var det noe som jeg savnet, men jeg vet bare ikke hva. Boka ble bare ikke så intens som jeg hadde håpet på, men alt i alt et artig konsept og lettlest.
Bakpå:

Og at du hadde håret festa i ein strikk, men nokon av dei fine små håra i nakken din er fri, ikkje fanga av strikken. Og at du såg så uvørent pen ut. Og til slutt: Eg blei mjuk i magen, nesten litt ødelagt av at du alltid satt med føttene litt innovervendt i Convers - skoa dine (blå).

Mailene dine er noe av det fineste jeg har fått. Det er noe av det verste med det hele. Jeg burde ha skjønt for lenge siden at det finnes folk som deg. Nå kjennes det som om det er en trikk som for lengst har gått eller noe, og man er dømt til å surre alene omkring.

Elias sender en mail til en ukjent jente han ser på 37-bussen. Det utvikler seg til en brevveksling der de begge risikerer mye.
Originaltittel: Det blir pinlig uansett
Forfatter(e)Tyra Teodora Tronstad & Bjørn Sortland
Sjanger: Roman, Spenning
Målgruppe: Ungdom
Antall sider:
112
Forlag:
Aschehoug
Utgitt: 2013
Min utgave:
2013 (Innbundet)
Lest:
02.12. - 03.12. 2013
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
4 (Småspennende og artig konsept).
Tittel:
4 (Herlig tittel).
Omslag:
3 (Litt småkjedelig, kanskje)?
Baksidetekst:
4 (Virker jo interessant dette).
Persongalleri:
4 (Spennende karakterer, selv om det er få).
Skrivemåte:
3 (Kort og greit. Lettlest).
Favorittkarakter:
Elias. Virker som en vågal fyr med livlig fantasi på en humoristisk måte.
Slutten:
3 (Som jeg tenkte. Ikke særlig overraskende, men grei nok).
Høydepunkt:
Måten teksten er skrevet på og lettlest.
Lavpunkt:
Boka var litt vel smal og savnet kanskje mer mystikk? Vanskelig å si...
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013


4 kommentarer:

 1. Artig å lese om at det går an å skrive bok på denne måten. Boken blir nok for tynn etter min smak, men det er allikevel gøy å høre om :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var litt tynn, både i tyngde og innhold. Liker egentlig tykkere bøker bedre, men alt i alt så var den ikke så verst :) Lett lektyre:)

   Slett
 2. Den var både tynn og lettlest, men likevel var det noe mellom Elias og Susanne. Noe sårt og ensomt og uforklart som jeg hengte meg opp i. Elias sin ensomhet og Susanne sin redsel for ikke å bli likt er vel begge deler en del av tenårene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker kommunikasjonen deres jeg også. Elias ensomhet og Susannes sårbarhet. Gjennom mailene utfyller de hverandre med litt sarkasme og filosofiske tanker. Det er godt grunnlag, men likevel håpet jeg at boka var tykkere slik at konseptet fikk utfolde seg mer. For boka hadde et godt utgangspunkt med interessante synspunkt.

   Slett