4. april 2013

Loop (Ring,#3) av Koji Suzuki - småtreg avslutning på en trilogi, men ja takk til mer japansk grøss!

"There's got to be a satisfying explanation, but I haven't been able to come up with it yet."
Kaoru paused for breath. His excitement had risen to a peculiar pitch as he talked.
Sirkelen er avsluttet.

Da er den tredje og siste boka i Ring - triologien ferdiglest, og jeg vil ha mer av japansk grøss! Greia med japansk grøss er at det er mer atmosfære (både i bøkene og på film), surrealistisk og kryptisk. Det er mer mellom linjene og det liker jeg godt.

I denne tredje og sista boka handler det om en ny hovedperson, nemlig Kaoru som er fortvilet over farens helestilstand. Han er hardt rammet av kreft. Kreften er av et hissig virus som sprer seg farlig fort. Det oppsto under et prosjekt som kalles Loop som faren til Kaoru og kollegene hans jobbet med og flere av de er allerede døde. Nå vil Kaoru dra til stedet hvor det sies at det fins en kur mot dette fæle viruset, nærmere bestemt Mojava ørkenen. Siden det ikke bare er faren hans som er rammet av dette viruset, men også andre mennesker, og  store deler av selve planeten, vil Kaoru forsøke å  finne kuren mot dette hissige viruset i Mojava ørkenen. Spørsmålet er: blir det bare forgjeves? Kaoru velger å gjøre et forsøk.

Som mange vet, så er denne triologien, i hvert fall den første boka blitt til film, både japansk (Ringu), og amerikansk versjon (The Ring). Personlig foretrekker jeg den japanske. I det siste tiåret har jeg sett mange japanske grøssere og jeg blir aldri lei. De er flinkere til å lage skrekkfilmer enn Hollywood. Japanske skrekkfilmer har mer dybde og atmosfære. De er mer kryptiske. Og da jeg fant ut at Ringu er basert på en bok, så måtte jeg jo selvfølgelig lese boka også, selv om jeg foretrekker å lese boka først før jeg ser filmversjonene. Men da jeg først så Ringu visste jeg ikke på forhånd at det var basert på en bok/triologi, så dermed ble det på den måten, men jeg er glad jeg har fått med meg begge deler uansett.

Det tok litt tid å komme seg gjennom denne tredje og siste boka, Loop. Grunnen er at den var litt tørr i forhold til de andre to bøkene og noe saktegående. Syns også at selv om den har en sammenheng med de to tidligere bøkene, så ble det på en måte også veldig annerledes. Jeg savnet litt av den samme atmosfæren fra bok en selv om jeg likte karakterene, spesielt Kaoru i denne boka godt. Men det ble ikke helt det samme. Og i enkelte partier ble det litt vel mye "legesnakk" og da gikk lesingen litt tregere for min del. Ventet på at noe skulle skje og det tok tid før spenningskurven steg opp igjen.

Alt i alt var det en grei bok å få med seg på slutten av denne triologien og den hadde en ok avslutning, men jeg hadde forventet meg noe mer. Jeg ventet meg mer svar på ting som jeg aldri fikk og sto igjen med en del løse tråder. Det er greit i noen bøker, men når det er snakk om en avslutning på en triologi ville jeg ha mer svar. Så de svarene får jeg spekulere på selv. Men helt grei bok og avslutning, men dessverre ikke noe spektakulært...

Selv om jeg ikke er helt fornøyd med den siste boka av triologien til Koji Suzuki så har jeg definitivt fått mersmak for japansk grøss også i bokform, ikke bare på film så jeg gleder meg til å utforske videre på det området. Japanere er jo veldig overtroiske og er et land som består av mange mørke vandrehistorier. Så det er visst mye å velge. Heldigvis!
Bakpå: 

FEAR COMES
FULL CIRCLE

Kaoru's father, Hideyuki, lies dying in a Tokyo hospotal, his body ravaged by viral cancer. This nightmarish incurable disease has sprung out of nowhere and has begun to affect organisms all over the planet.

Twenty years ago Hideyuki worked on a virtual reality procject which replicated evolution on earth, called the Loop. The project failed when the organisms within it inexplicably stopped reproducing normally and started cloning. Nearly all of the other scientists who worked on the Loop are already dead - from cancer.

To get to the heart of the mystery, Kaoru must travel to the other side of the planet, to the Mojave desert. The secret he encounters there will overturn everything he thought he knew about the world - and his own identity.

In this suspense - filled followed - up to Ring and Spiral, Suzuki masterfully confounds the reader with a stunning new twist on the Ring mythologi.

'Suzuki builds tension brilliantly' Guardian
Originaltittel: Rupu
Engelsk tittel: Loop
Forfatter(e)
: Koji Suzuki
Sjanger: grøsser, apokalyptisk
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 473
Forlag: Harper Collins
Norsk Forlag: Ikke utgitt på norsk
Utgitt:
1998
Min utgave:
2007 (Pocket)
Lest:
06.03 - 30.03, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
3 (Svært annerledes og tørrere i forhold til de andre bøkene i denne triologien).
Tittel:
4 (Greit nok).
Omslag:
5 (Herlige farger og motiv).
Baksidetekst:
4 (Ikke så tiltrekkende som til de to andre bøkene).
Persongalleri:
4 (Kom ikke helt i dybden på noen noe særlig, noe som var et savn).
Skrivemåte:
4 (Suzuki kan å skrive bedre enn dette. Skrivemåten hans var dessverre ikke så fengende i denne boka).
Favorittkarakter:
Kaoru siden han er hovedpersonen i boka og som jeg som leser ble best kjent med i forhold til de andre karakterene. De fremsto mest som pappfigurer.
Slutten:
4 (Veldig snodig, men ok).
Høydepunkt:
Når Karou endelig drar på reisen.
Lavpunkt:
.Litt for lite action eller hendelser generelt. Mesteparten av innholdet var meget stillestående i grunn.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013 & Off the shelf 2013

Omtaler til de to andre bøkene i triologien:
Ring 
Spiral


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar