19. juli 2011

Pretty Little Liars av Sara Shepard - en god start på en fiffig bokserie!
 


She clicked on her e - mail and saw an unopened letter.

The subject line read, SAT vocab. Curious, she clicked on it.

 

Spencer,

Covet is an easy one. When someone covets something, they desire and lust after it. Usually it's something they can't have. You've always had that problem, though, haven't you? - A.

 

Spencer's stomach seized. She looked around.

 (Mitt cover er en smule annerledes. Den har en rosa stripe helt øverst hvor det står abc Family.)

Du har ikke noe å skjule, sier du? Jeg tror ikke noe på deg. Selv du som leser har garantert noe du ikke vil dele med noen. Men hva?

Løgner kan være så mangt. De kan være store, små, uskyldige og hvite når det er nødvendig. Det er lett å bruke løgn til å komme seg unna en knipe eller å beskytte noen andre fra å bli såret. Fleste av oss har vel sagt en del løgner gjennom livet, vil jeg tro. Det er selvfølgelig ikke pent, men helt menneskelig.

Vennegjengen på fem; Spencer, Aria, Emily, Hanna og Alison var svært gode venner helt til noe skjedde. Sammen bærer de på en hemmelighet som forandrer hver enkelt for alltid, og livene deres snus drastisk på hodet når den ene i gjengen, Alison forsvinner sporløst. Forsvinningen blir et viktig nyhetsoppslag på TV og i aviser. Alisons forsvinning oppløser gjengen som snart ikke har mer med hverandre å gjøre. For mye er forandret og de har selv egne hemmeligheter å ta vare på for ikke å komme i dårlig lys. Istedet går jentene deres egne veier.

Det eneste de får til felles senere er beskjeder på mobilen og pc'n som vekker uro for hver enkelt. Meldinger som får jentene til å føle seg overvåket av noen som avslutter meldingene med - A. Meldingene jentene får er ikke lange, men urovekkende nok til å skjønne at de er under oppsikt. Men hvem er så denne A? Er det virkelig Alison som faker sin egen forsvinning bare for å skremme vennegjengen litt, eller er det noen andre? I så fall, hvorfor?

Har veldig lenge hatt lyst til å lese denne serien. For meg har tv-serien vært mer kjent enn bøkene og jeg så de to første episodene før jeg bestemte meg for å lese bøkene først før jeg så resten og heller skaffe meg serien og se den sammenhengende senere. Men likte det jeg så av serien veldig godt og hadde dermed veldig store forventingene til bøkene. For syns disse meldingene jentene får og konseptet er litt fiffig og det liker jeg. Ved å lese bøkene blir man jo bedre kjent med hovedpersonene også, og min hovedperson så langt er Spencer. Hun er en smart jente som gjør det bra på skolen, som vet hva hun vil, men som også innrømmer sine svakheter. Den minste favoritten er Hanna. Syns hun blir så anonym på en måte og lite interessant. Kanskje jeg blir bedre kjent med henne og like henne bedre etter hvert? Hvem vet. Vi får se.

Pretty Little Liars ga meg ikke den store wow opplevelsen. Begynnelsen var litt treg, og det tok litt tid før det ble fart på ting, men fra midten av boka og mot slutten, så fløy sidene av sted. Og selv om jeg visste litt på forhånd hvordan denne boka ville avsluttet, ble jeg ikke skuffet av den grunn. Det var en slik slutt jeg forventet meg, og det var en slutt som jeg liker. Den er fiffig, og gjorde meg atpå til glad for at jeg allerede kjøpte flere bøker i serien på forhånd i tilfelle serien ville komme i fart og bare gleder meg til fortsettelsen. Slutten fikk meg til å nikke og glise bredt. Sånn måtte det gå, og selv om slutten ikke var så overraskende, var det spenning nok og hadde en rett slutt for å gjøre leseren nysgjerrig på fortsettelsen.

Frustrerte Fruer fans og lesere som liker en god mysterie vil sette pris på Pretty Little Liars. Her er det som sagt intriger, mistenksomhet og mange ubehagelige situasjoner som kommer etter tur. Og selv om jeg ble litt skuffet over det litt lave tempoet i første bok, er jeg nysgjerrig nok til å hive meg over neste og lese videre!
Bakpå

EVERYONE HAS SOMETHING

TO HIDE - ESPECIALLY HIGH

SCHOOL JUNIORS SPENCER, ARIA, EMILY AND HANNA.

 

Spencer covets her sister's boyfriend. Aria fantasizing about her English teacher. Emily's crushing on the new girl at school. Hanna uses some ugly tricks to stay beautiful.

But they've all kept an even bigger secret since their friend Alison vanished.

How do I know? Because I know everything about about the bad girls they were, the naughty girls they are, and all the dirty secrets they've kept. And guess what? I'm telling.


- AOriginaltittel: Pretty little liars

Norsk tittel: Små, søte løgnere

Forfatter(e): Sara Shepard

Sjanger: mysterie

Målgruppe: Ungdom

Antall sider: 286

Forlag: Harper Teen/Gyldendal


Utgitt: 2007


Min utgave: 2008


Lest: 12.07-18.07 (2011)

Kilde: Kjøpt


Plot: 5

Tittel: 6

Omslag: 4

Baksidetekst: 4

Persongalleri: 5

Skrivemåte: 4

Slutten: 5

Høydepunkt: Fiffig konsept og stadig nysgjerrig på fortsettelsen. Og ikke minst. Det store spørsmålet. Hvem er denne mystiske A?


Lavpunkt: Litt småkjedelig og treg i begynnelsen, men det går heldigvis fort over.


Terningkast: 4 (sterk)


Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge

6 kommentarer:

 1. Spennende! Jeg blir alltid dratt mot slike serier/ bøker med hemmeligheter, løgner, mysterier og intriger - er nok alt for nysgjerrig av meg ;-) (Jeg leste til og med flere av Gossip Girl bøkene bare for å finne ut hvem Gossip Girl var... Kremt). Jeg har ikke sett serien, men nå fikk jeg lyst til både å lese og se den :-D

  SvarSlett
 2. rufsetufsa22:04

  Der er vi veldig like. Jeg er så svak for mysterier. Det er gøy med litt intriger og samtidig prøve å gjette seg frem til hvem som står bak alt sammen osv. Man føler seg sm en slags detektiv selv :)

  Har sett en del episoder av Gossip Girl, men har ikke blitt helt hekta. Liker ikke skuespillerne som er med i den serien så godt. Men kunne godt ha tenkt meg å lese bøkene.

  Og anbefaler gjerne både tv-serien (av det jeg har sett) og bøkene i Pretty Little Liars. Har kommet meg i gang med bok nummer to og den virker faktisk bedre enn den første! :) Mye suspense og intriger. Noe jeg liker godt så lenge det ikke skjer med meg hihi :)

  SvarSlett
 3. Da skal jeg legge disse bøkene til ønskelista mi. Jeg har vært flink og ikke kjøpt noen bøker på en måned - en måned til, så er jeg i mål ;-)

  SvarSlett
 4. rufsetufsa23:22

  Da har vi vært like flinke! :)
  Den 27 juli har jeg ikke kjøpt en eneste bok på en måned. Har vært sterk, men så drar jeg ikke så mye inn til byen nå som jeg har ferie og ikke like ofte innom bokhandel. Bra jeg har nok lesestoff til hele ferien :)

  SvarSlett
 5. Klapp på skuldra til oss :-D

  Ønskelista mi på Book Depository øker og øker, og jeg gleder meg til å bestille dem, men det er godt å få lest de bøkene jeg allerede har kjøpt også.

  SvarSlett
 6. rufsetufsa00:33

  :)

  Ja, føler det samme. Det første halvåret i år har jeg følt at jeg bare kjøpt bøker uten helt å rekke å lese noen av dem (en skikkelig fæl følelse), men nå som "kjøpepresset" er litt unna meg siden jeg bor noen mil unna nærmeste bokhandel, så får jeg endelig følelsen av å nyte bøkene istedet for å bekymre meg over at boksamlingene i hyllene bare vokser og vokser uten at jeg får lest dem.

  Har lang ønskeliste jeg også, men tenker at jeg har "hele livet" på å skaffe og lese dem. Men lurer nok bare meg selv med det. Ja, ja. Men det er godt å få lest noen bøker samt å ha bøker på ønskelisten. Ja takk, begge deler :P

  SvarSlett