2. februar 2011

Agnes Cecilia en selsomhistorie av Maria Gripe - fantastisk mysterium for både store og små!

Skrittene er der alt. Nora og den ukjente møtes. De stanser rett foran hverandre på hver sin side av terskelen. Men hun ser ingen foran seg, føler bare at noen er der.

Her, knapt en halvmeter foran henne og så nær at hun kjenner vibrasjonene fra den andre, så nær at de kunne nå hverander med hendene, står altså en hun ikke kan se, en som ikke er synlig. Før har Nora alltid stått med ryggen til. Nå befinner de seg for første gang ansikt til ansikt med hverandre, hun og den usynlige. Men hun vet ikke hvem det er.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foreldrene er døde, og en jente bor hjemme hos noen slektninger. Mange stunder føler hun seg litt ensom og forlatt. At hun kanskje ikke passer helt inn hos sin nye familie. Vil hun noen gang føle seg helt hjemme? Og hvorfor hører hun stadig mystiske skritt utenfor rommet sitt, også når hun er hjemme alene?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nora er ei ung jente som bor hos noen slektninger etter at foreldrene hennes døde i en ulykke. Hun føler seg hjemme hos familien som har tatt henne hos seg, men likevel er det stunder hun føler seg litt ensom og litt utenfor. Sønnen deres Dag har hun god kontakt med. De er sammen omtrent hver dag og respekterer hverandre høyt. Men snart blir hun kastet inn i et mysterium. På rommet sitt hender det at hun hører skritt utenfor og da begynner tiden på vekkerklokka å gå baklengs. Den som aldri virker ellers. Og en dag får hun en telefon fra en mystisk kvinne som hevder at hun kommer til å reise til Stockholm i løpet av uka. Der må hun gå til en butikk hun får opplyst om og der venter det en pakke til henne. Men hva er det i den pakken og hvem var det som ringte? Og hvorfor forsvinner hunden Ludde til et gammelt, avsideliggendes hus hele tiden? Snart blir Nora og Dag dratt inn i et mysterium som de sent vil glemme.

Jeg leste mye i min barndom, forskjellige sjangre, men for det meste mørk litteratur og det overrasker meg at jeg aldri hadde hørt om denne boka eller forfatternavnet Maria Gripe. (Jada, jeg skjemmes). Så dette blir en omtale av en ”voksen” leser … Selv om jeg nærmer meg 30 med stormskritt, hender det ofte at jeg leser både barn og ungdomsbøker. Noen av de bøkene jeg har i samlingen min som jeg var glad i da jeg var ung, og moderne barn og ungdomslitteratur. Syns det er mye å velge i både i hylla for unge lesere og voksne lesere nå til dags. Mye som frister så jeg er ikke så nøye med hvilken aldersgruppe bøkene egentlig er ment for. Bøker er bøker og jeg velger tema som interesserer meg og som jeg syns virker fengende.

Av en eller annen merkelig grunn gikk jeg glipp av denne boka og forfatteren da jeg var barn. Hadde ikke hørt om boka eller forfatteren før jeg ble medlem i bokelskere.no Der var det mange som hadde bøker av Maria Gripe og bøkene hennes i samlingen sin, og også Skyggeserien av samme forfatter virket å være ekstremt populært. De skal jeg selvfølgelig få med meg for jeg falt virkelig for denne boka. Det er en vakker, sjarmerende, og ikke minst grøssende god historie med mye atmosfære. Mange ganger følte jeg at jeg selv var Nora som prøvde å løse dette mysteriet. Jeg leste ikke boka, men opplevde den på et vis (vanskelig å forklare). Så selv om dette er en relativ en bok med få sider, hadde jeg ikke det travelt med å bli ferdig med den. Jeg ville nyte den så lenge jeg kunne. Og den vil nok gi deg noen kalde gufs underveis uansett hvilken årstid du leser den i. For den er så godt skrevet. Maria Gripe er virkelig flink til å suge leseren inn i handlingen. Hun beskriver steder, personer og opplevelser så levende. Språket oppfattes ikke barnslig eller enkel selv om boka er ment for unge lesere. Språket føles ekte og naturlig.

Agnes Cecilia en selsom historie er en bok som bare må oppleves og det er en historie som vil treffe lesere uansett hvor unge eller gamle de er. Det er et flott mysterium med mange ledetråder og atmosfære. Man blir lett revet med. Så jeg ser ikke bort i fra at jeg kommer til å lese denne flere ganger! Denne boka vil garantert gi deg en god del grøsninger og magiske lesestunder!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bakpå: Hvordan skal Nora oppfatte skrittene hun hører utenfor rommet sitt, de som stanser på terskelen og gir henne en merkelig fornemmelse av å bli iaktatt? Og hva betyr de mystiske telefonsamtalene, den sorgfulle dukken og turene til den skyggefukke hagen rundt det øde huset, dit hunden Ludde fører henne. Hun vet ikke. Men langsomt går det opp for henne at noen utenfor tid og rom søker kontakt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Originaltittel: Agnes Cecilia

Norsk tittel: Agnes Cecilia en selsom historie

Forfatter: Maria Gripe

Sjanger: spenning, ungdom, mysterie

Antall sider: 215

Utgitt: Første gang utgitt i 1981. Min utgave i 2009 (Innbundet)


Lesetid: 14 dager


Plot: 6

Tittel: 5

Omslag: 5

Baksidetekst: 5

Persongalleri: 6

Skrivemåte: 6

Slutten: 6

Høydepunkt: Alt er så levende beskrevet og det er ikke vanskelig å forestille seg persongalleriet og stedene. Mysteriet og alt Nora opplever har mye driv. Man må bare vite hva som skjer videre!


Lavpunkt: Syns kanskje enkelte ganger at Nora og Dag er litt vel veslevoksne?


Terningkast: 6

Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge

3 kommentarer:

 1. Flott anmeldelse av en magisk bok :grin:

  Håper du kaster deg over Skygge - serien også etterhvert, fantastiske og magiske de også.

  SvarSlett
 2. rufsetufsa23:11

  Takk, takk :)) Jeg fikk virkelig sansen for Gripes skrivemåte så jeg ser ikke bort fra at jeg kommer til å undersøke Skygge-serien også. Syns omslagene på de bøkene er så vakre og fengslende :) Og jeg har heller ikke hørt et eneste negativt ord om den serien.

  SvarSlett
 3. sofia 13 år20:07

  Jeg har lest boken flere ganger og synes den er kjempe trist!! Den er også litt skummel men mest fiiiin♥ har du sett filmen

  SvarSlett