9. september 2010

Mannen som faller av Don DeLillo - en bok rundt en virkelig hendelse er ikke alltid vellykket.

Hun leste ikke videre, men visste straks hvilket fotografi det var snakk om. Det hadde gjort voldsomt inntrykk på henne første gang hun så det, dagen etter, i avisene. Mannen hodestups, tårnene bak ham. De veldige, stigende linjene, de vertikale stolpestripene. Mannen med blodig skjorte, tenkte hun, eller brannsår, og virkningen av stolpene bak ham, komposisjonen, tenkte hun mørkere striper for det nærmeste tårnet, det nordlige, lysere for det andre, de massive, enorme dimensjonene, og mannen nesten nøyaktig mellom radene av mørkere og lysere striper.

Originaltittel: Falling man
Norsk tittel: Mannen som faller
Forfatter: Don DeLillo
Sjanger: Roman
Antall sider: 242
Utgitt: 2008 (Pocket)
Lesetid: 8 dager

Bakpå: “Overgår det meste som er sagt og skrevet om 11. September.”
Hans H. Skei om ukens bok i A - magasinet, Aftenposten

Mannen som faller er en intens roman om 11. September - et opplagt emne for en forfatter som Don DeLillo. I flere tidligere bøker har han vært opptatt av slike skjellsettende hendelser som rommer i seg dramatiske vendepunkter. Det har vært sagt at 11. september kunne vært en hendelse DeLillo kunne ha diktet opp selv, i en roman, for å kunne skrive om den.

“DeLillo håndterer 9/11 på en dypt fascinerende måte. I de små detaljene finner han de store linjene.”
Morten Abrahamsen i “Årets beste bøker 2007”, VG

“Først må du hale romanen løs fra vekten av lesernes forventninger. Så går det an å se hvor god den er.”
Trygve Riiser - Gundersen i “Her er anmeldernes favorittbøker 2007”, Dagbladet

Oppsummering: En mann ved navn Keith kommer seg ut av World Trade Center midt i kaoset den 11. September og drar hjem til familien sin. Familien består av Keith, kona Lianne og sønnen Justin. Før dette kaoset har denne familien allerede begynt å skrante. Hjemme har Keith med seg en koffert som tilhører en fremmed. Kofferten viser seg å tilhøre en kvinne som heter Florence. De to innleder en affære. Samtidig er det en performancekunstner i byen som portretterer mannen fra det berømte bildet. Som henger opp ned på forskjellige steder i byen, som vekker oppmerksomhet og ikke minst, enda mer kaos.

Ettertanke:
Førstkommende lørdag er det ni år siden da en hel verden fikk se to fly kjøre rett  inn i World Trade Center og tårnene rase sammen. Mange menneskeliv gikk tapt og hele verden ble sjokkerte vitner til bildene av flyene som ble spilt om og om igjen på tv-skjermen. Det som kanskje blir mest husket er bildet av mannen som faller karakteristisk ned med hodet først. Et bilde som mange helt sikkert ikke kommer til å glemme. Det er vel alltid for tidlig å skrive og lage filmer om 11.september, for selv om det er noen år siden det skjedde, så føles det som om det hele skjedde i går. Gamle sår åpnes for de fleste og denne tragedien kommer til å forfølge oss alle på en eller annen måte for alltid.

At denne romanen dreier seg om den tragiske dagen som rystet alle, er dessverre ikke grunn nok til å gjøre boken god eller uforglemmelig. Jeg hadde ventet meg at den skulle være full av action og sentimentalitet, men jeg opplevde dessverre ikke noen av delene. Det hele føltes så platt av en eller annen merkelig grunn. Jeg ble ikke revet med. Jeg ga snarere blaffen. Jeg fikk verken grep på personene eller handlingen. Det hele føltes mer oppramset enn noe som skjer der og da.

Alt i alt er dette en bok som er litt vanskelig å beskrive for den er litt spesiell. I mine øyne var handlingen litt tung å få tak i. Hver gang jeg prøvde å konsentrere meg om boken, følte jeg at jeg datt lett ut og mistet interessen fort. Så dette ble dessverre ikke noen leseopplevelse jeg hadde håpet på med tanke på temaet. Skuffende og lett glemt, dessverre.

Høydepunkt: Fengslende bokcover som skaper en stilig illusjon. Har også lenge vært spent på å lese bøker om og rundt 11. September. Syns heller ikke at boka tar seg opp før tredje og siste del. Det var først da jeg ble litt interessert i handlingen og ikke lot meg distrahere like lett som på det tidligere stadiet i boka.

Lavpunkt: Falt ikke helt for DeLillos skrivemåte. Det hele er for oppsummerende etter min smak og mange ganger ville jeg heller finne på andre ting enn å lese noen sider til. Hadde forventet meg mer action, sentimentalitet og snikende uhygge, men fikk ikke noen av forventningene oppfylt.

Terningkast:
4

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar