21. mars 2015

Undis Brekke av Gunnhild Øyehaug - slitsomt å lese om hovedroller i "midtlivskrise"

Trettiåtte år seinare sat eg og stirte ned i eit daudt sauehovud. Det rauk av hovudet som låg på tallerkenen, tvers gjennom det brune, stramme skinnet over sauekraniet, som om ein straum av synleg sjel ikkje kunne stanse seg sjølv i å stige opp. Eg såg ikring meg, såg at alle, nærmare bestemt kollegiet i nordisk ved Høgskulen i Eitre, sat med glasa heva.
Noen bøker bare hater man. Synd, men sant ...

Hovedpersonen Undis Brekke flytter til den gamle hjembygda si for sin nye jobb (hun er lektor). Det nærmer seg jul, og  Undis blir invitert av sine nye kolleger på julemiddag og julemiddagen består ikke av annet enn smalahove, noe Undis aldri har spist før. Hun kjenner noen av folka fra før og noen er fremmede. Hun får vite om en mørk hendelse om hun som hadde jobben før Undis tok over, og hun selv er fascinert over en av mennene som er der til tross for at Undis er i et forhold. Hun er sammen med en kvinne og selv om de har vært sammen i en del år er hun usikker på sin egen legning. Vil Undis mestre sin nye jobb, og vil hun trives i sin gamle hjembygd eller var det en feiltagelse av henne å reise tilbake? Og vil hun noen gang "finne seg selv"?

Dette er en av de mest irriterende bøkene jeg har lest så langt i år av mange forskjellige grunner. Det var mange årsaker til at jeg ikke likte boka, nesten for mange. For det første likte jeg ikke hovedpersonen Undis i det hele tatt. Hun er sykelig opptatt av PMS, er fryktelig vinglete og man vet på en måte ikke hvor man har henne. Bipersonene rundt henne ble for vage og vanskelig å komme innpå. Jeg fikk ikke noe interesse av å vite mer om noen av dem. De ble alle for pappfiguraktige.

Jeg syntes også at boka hadde for lite handling til tross for at boka er ganske kort. Ofte føltes det ut som om handlingen ikke førte noe sted. Det sto på stedet hvil, og syntes at de samme få episodene som var ble bare gjentatt og gjentatt. Med tanke på at dette er en mørk roman med humor i, forventer man jo å få en slags medfølelse for hovedpersonen og samtidig kanskje synes dette er festlig på en sær måte, men boka ga meg ærlig talt ingenting. Den ga meg hverken spenning, jeg fikk ingen sympati for hovedpersonen og boka var langt i fra festlig. Jeg syns den ble bare masete og jeg mener at livet hennes ikke var så patetisk og håpløs som Undis Brekke skulle ha det til.

Dette blir en kortere anmeldelse enn til vanlig fra min side for jeg orker ikke å bruke mer tid på å skrive mer om boka. Boka Undis Brekke likte jeg ikke på noen måte. Det var hverken min sjanger, min type humor eller en bok å kose seg med. Jeg ble bare lettet over å bli ferdig med boka for det er kjipt å lese en bok som ikke gir noe tilbake ...
Bakpå:

Undis Brekke handlar om den 38 år gamle Undis Brekke som vender tilbake til heimbygda for å ta seg jobb som lektor i nordisk på høgskulen, endå ho er svært lei av studentar. Ho kjem akkurat i tide til å få med seg den årlege julemiddagen til høgskulens nordiskkollegium, og blir der konfrontert med ulike bitar av barndom, ungdom og tidleg vaksendom som ho har prøvd å feie under teppet. Svik, håp og angst, skrivesperre, kjærleik, mannlege og kvinnelege ekskjærastar, pms, barndomsvener og foreldre, får sine plassar i dette portrettet av ei kvinne som prøver å få hovudet over vatnet. Korleis stå opp for eigne verdiar, korleis sjå si eiga netthinne, korleis nærme seg si eiga mor, og korleis ete smalahove, er spørsmål romanen stiller.
Originaltittel: Undis Brekke
Forfatter(e): Gunnhild Øyehaug
Sjanger:
roman, humor
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
183
Forlag:
Kolon
Utgitt: 2014
Min utgave: 2014 (Innbundet)
Lest:
01.03. - 05.03. 2015
Kilde:
leseeksemplar/anmeldereksemplar
Plot:
1 (Uengasjerende og masete å lese om slike hovedroller).
Tittel:
1 (Sier meg egentlig ingenting. Det er bare hovedpersonens navn).
Omslag:
1 (Kjedelig og uinspirerende).
Baksidetekst:
2 (Tja, tror ikke det er noen bok for meg, men velger å gi den en sjanse likevel).
Skrivemåte
:
1 (Kjedelig skrivemåte og det er "ingenting" som skjer.
Favorittkarakter:
Ingen, dessverre. Likte ikke hovedpersonen og bipersonene fikk jeg ikke tid til å få noe tak på.
Slutten:
1 (Ingen tankevekkende slutt og jeg var egentlig bare lettet over at boka endelig tok slutt).
Høydepunkt:
Kort og lettlest bok.
Lavpunkt:
Lite handling og kjedelige karakterer.
Terningkast:
1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2015


12 kommentarer:

 1. Terningkast 1; da må du virkelig ha hatt en kjip leseopplevelse. Jeg forsøkte meg på henne "Vente, blinke" i 2014, men den ga jeg opp rimelig raskt. Det var et eller annet med historien som ble helt fjern for meg. Så til tross for at mange skriver pent om denne boka, så var det ikke noe for meg. Derfor er jeg veldig skeptisk til å prøve meg på den du nå har lest. Men kanskje jeg leser den av ren nysgjerrighet etter å ha lest det du skriver. 183 sider er ikke mange, men mange nok til at jeg klarer å pine meg gjennom bøker. Alltid fint å lese ulike opplevelser av en bok. Håper den neste du leser faller bedre i smak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er heller ikke første gang jeg har gitt en bok terningkast 1:/ Men uansett om jeg har gjort det før så er det kjipt og ikke noe gøy. Men klarte bare ikke å like boka på noen som helst måte. Har ikke lest noe av denne forfatteren fra før, men har fått med meg at hun har fått mye skryt. Men tror kanskje ikke jeg skal lese flere bøker av henne. Har lenge vært nysgjerrig på "Vente,blinke", som du nevnte, men tror jeg står over denne gang. Det frister bare ikke.

   Hadde vært artig om du også leste denne boka bare for å se om vi har samme oppfatning av den eller ikke, men ingen tvang selvfølgelig og hvis du bestemmer deg for å ikke lese Undis Brekke så går du virkelig ikke glipp av noe:) Syns boka ble bare for sær og smakløs.

   Men leser bøker fremdeles så har ikke gitt opp håpet på å finne en god bok, hehe. Man kan jo ikke like alt.

   God helg:)

   Slett
 2. Jeg har slitt meg gjennom begge disse bøkene, og den ene gav meg ikke mer enn den andre. Skal jeg rngere dem, blir "Undis" å foretrekke, kun av den grunn at den er kortest, og pina dermed går fortere over. Irriterende å bruke tid på bøker som lover mye (i følge andre omtaler), men som slett ikke innfrir. Jeg har konkludert med at denne forfatteren skal jeg holde meg unna heretter. Man kan ikke finne tonen med alle. Sånn er det, både i bøkenes verden og i livet ellers.
  Bedre lykke neste gang og god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er alltid skeptisk til bøker som får mye skryt fordi som regel ender det opp med at jeg ikke liker dem. Jeg likte for eksempel ikke Gillian Flynns "Flink pike", heller ikke "The fault in our stars" av John Green som var så overhypa, pluss andre bøker som alle har "forelsket" seg i. Så blir automatisk skeptisk på bøker som får mye positiv omtale.

   Boka falt dessverre ikke i smak og som du sier; det var en pine, og for en gangs skyld er noen enig med meg:) Så tror ikke denne forfatteren er noe for meg heller. Jeg liker at ting er sært, men denne boka ble dessverre altfor sær:/

   Takk for det og god helg til deg også:)

   Slett
 3. Vet du hva? Jeg skal la være å lese denne boken :-) Den står i skal-lese-snart-hylla mi. Men nå skal den hoppe rett oppi gi-bort-boksen! Så bra at du orker å lese igjennom slike bøker som du ikke liker og kan gi oss en flott og ærlig omtale av en bok som vi nå kan la være å lese :-)
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, jeg må bare takke for tilliten og for en morsom kommentar:)

   Var ikke meningen å drepe gleden,hvis du gledet deg til å lese den, men du kommer ikke til å angre på at du legger den i gi-bort-boksen fordi du går ikke glipp av noe som helst. Det kan jeg skrive under på.

   Jeg piner meg gjennom mange bøker som jeg ikke liker fordi jeg har bare ikke samvittighet til å avbryte noen bøker. Ikke meningen å høres ut som Simon Cowell heller, men har alltid vært dønn ærlig. Jeg er visst kjent for det:) Kan være brutalt ærlig, har jeg hørt av andre hehe:)

   Ha en fin helg du også:)

   Slett
 4. Herlig omtale Ina! Denne boken valgte jeg vekk med vilje etter å ha hørt forfatteren snakke om boken på et forlagstreff. Det med PMS og mye annet boken inneholdt hørtes tafatt ut, og etter å ha lest omtalen din skjønner jeg at jeg tok et "rett" valg. Det er ikke godt å dele ut 1`ere, men av og til må det til. Fortsatt god lørdagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Tine:) Var redd anmeldelsen ville være for brutal:/

   Ja, du hadde rett instinkt angående boka. Det ble for mye PMS og hele boka ble for selvmedlidende og sær. Jeg brydde meg ikke noe om hva som hendte, egentlig og det var heller ikke min type humor ... Så du slipper å angre deg for å droppe boka.

   Har gitt ut enere før, men må innrømme at det er like kjipt hver gang, men man kan ikke like alle bøkene man leser. Sånn er det bare:/

   Litt for sent å ønske deg en fin lørdagskveld nå, men håper du har hatt en fin lørdagskveld:)

   Slett
 5. Anonym16:24

  Hmmmmmmmmmm............

  Trooor jeg dropper den boken.

  :p

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, du tar et riktig valg. Du går ikke glipp av noe som helst:)

   Slett
  2. Anonym10:16

   Anmelde en bok utifra hva boken "gir deg"? Hvor subjektivt og synsete er vel ikke det?

   Slett
  3. Hvordan skal man ellers "anmelde" bøker? Hvis du sitter på fasitsvaret/formelen på hvordan man skal skrive en bokanmeldelse, får du dele det med meg og oss andre;) Hvis du absolutt har svaret på det. Og jeg nevner jo i anmeldelsen mange grunner på hvorfor jeg ikke liker boka. Ikke bare fordi den ikke "ga meg" noe. Jeg skriver det jeg mener på den måten jeg vil. For hvor synsete er vel ikke livet tross alt ellers? Ja til ytringsfrihet:)

   Slett