2. oktober 2008

Den du ikke ser av Mari Jungstedt

Hun kunne ikke forstå at det faktisk hadde hendt. Hun hadde grått og snakket og snakket og grått og snakket. Med Olle, med sine og Helenas felles venner. Med alle som hadde vært på festen. Med Helenas foreldre, naboer og med kolleger på skolen. Per Bergdal satt i varetekt i Visby og fikk ikke snakke med noen.


DSC00695_0.jpg


Originaltittel: Den du inte ser
Forfatter: Mari Jungstedt
Sjanger: Krim
Antall sider: 296
Utgitt: 2006
Lesetid: 19 dager
Har vært en stund siden jeg har anmeldt en bok og det beklager jeg virkelig. Men prøver så godt jeg kan å holde denne siden oppegående, selv om jeg nå og da må skrive semesteroppgaver og lese fagbøker. Skal prøve å kombinere disse tingene til å gå rundt så godt jeg kan, så fortvil ikke. Begynte på kunsthistorie i august og er ikke vant til så mye hjemmearbeid på kveldene. Men sånn er det bare. Blir mest underholdningslesing (som jeg kaller det) på bussen og ledige stunder.


Den siste boken jeg nå har lest er Den du ikke ser av Mari Jungstedt. Har aldri hørt om henne før og vet heller ikke om hun er debutant. Det kan være det samme. Jeg kom tilfeldigvis over denne boka på en mammutsalg. Både tittelen og plottet fenget meg, og jeg ville gi den en sjanse.


Den du ikke ser handler om svenske kvinner som blir brutalt drept av en øks og ofrene blir funnet med trusa i munnen, men det som er så spesielt med disse drapene og funnene av at alle har en truse i munnen, så finnes det ingen tegn til voldtekt. Alt er gjort av rent sinne og forakt.


Politietterforskeren Anders Knutas fortvilet. Først blir en kvinne funnet død ved navn Helena Hilleström funnet død på en strand sammen med hunden. Samboeren hennes slår full alarm når han oppdager at hun ikke er hjemme når han våkner og det går flere timer uten at hun og hunden er tilbake. Senere finner politiet henne brutalt død og hundens hode avskåret ikke langt unna henne. Hystieriet blir satt ut for fult når enda en kvinne blir funnet, og denne gangen på kirkegården, også hun med trusen i munnen. Senere skjer det flere mord og innbyggerne på Gotland blir svært så nervøse når enda flere kvinner dør på samme vis.


Selvsagt er det en seriemorder som går løs. Det er noen der ute som dreper kvinner på en bestemt måte. En mann som er blitt utsatt for noe og er tørst på hevn. Men hvorfor og hvor mange kvinner står for tur. Og hvorfor akkurat disse kvinnene?


Det er sommer og det er varmt, men politiet har ikke tid til ferie. De må fakke denne mannen før flere blir saktet på samme måte. De vil ikke at innbyggerne skal føle seg nervøse og truet. Det er nesten ikke noen som tør ut å gå ut alene på en høylys sommerdag lenger. Og nesten alle mistenker alle. Saken blir heller ikke mindre, når media er til stede og ripper opp store overskrifter som fenger hele landet. Hvordan skal politiet sette en stopper for dette og hvorfor startet det hele i det hele tatt? Hva er det drapsmannen prøver å fortelle?


Mari Jungstedt skriver lett og fengende, men Den du ikke ser skiller seg ikke ut i krimsjangeren. Den har uhyggelige moments og enkelte ganger bygger spenningen seg godt opp, men innimellom kan historien bli noe kjedelig og gjentagende. Det blir stående stille av og til og bare venter på at det skal skje noe, men blir i stedet dratt inn i en journalist og en muligens neste offer, som holder på å forelske seg selv om hun er gift, og det er på en måte litt for oppbrukt til å engasjere seg så mye i den problematikken.


Alt i alt var dette en grei underholdning, men ikke helt det store. Man gjetter lett hvem det er og blir ikke fullt så overrasket. En lett og grei underholdning for den som ikke vil ha noe avansert lesestoff innen krim og spenning.

Høydepunkt: Noen uhyggelige hendelser oppstår.

Lavpunkt: Litt tamt skrevet til en kriminalroman å være.

Terningkast: 3

2 kommentarer:

  1. xantippe17:21

    OK... ikke å anbefale ...har aldri hørt om den forfatteren, men det betyr for alt i verden ikke at hun er ny, det finnes haugvis av forfattere der ute. Ha en fin kvelde videre. Og takk. ;))

    SvarSlett
  2. lesereseren19:13

    hehe du bestemmer selv hva du leser, men den hadde ikke en såbb spenning jeg trodde den ville ha. Men verden består av mange debutanter, men hvem som er det eller ikke, har jeg ikke peiling på. Som du sier, det er jo haugesvis av forfattere der ute, og det er bra. Da er det bare å velge og vrake lesestoff:) God kveld til deg også:)

    SvarSlett