11. september 2008

Kjære Agnes! av Håkan Nesser

Du skriver at du har en bestemt grunn - en spesiell hensikt - med å starte denne brevvekslingen, og at det på en eller annen måte har med din mann å gjøre. Jeg må tilstå at det gjør meg nysgjerrig, og jeg oppfordrer deg til ikke å "gå flere omveier på kvinners vis" - men å komme til saken i det neste brevet ditt, som jeg ikke behøver å vente så altfor lenge på.
DSC00691.jpg


Originaltittel: Kära Agnes!
Forfatter: Håkan Nesser
Antall sider: 169
Utgitt: 2005
Lesetid: 4 dager


Bakpå: Et djevelsk venninneforhold og et sjokkerende forslag.


Da Henny og Anges var unge var de bestevenninner. Nå møtes de igjen, i Agnes’ ektemanns begravelse. Kort tid etter skriver Henny brev til Agnes og bestiller et drap.

“Riktig ondskapsfullt.”
Leif Ekle, Kulturnytt, NRK P2

“Håkan Nesser har en egen evne til å iverksette svimlende høk over høk - opplegg.”
Terje Stemland, Aftenposten..

Sammendrag: Agnes er nettopp blitt enke og hun sitter igjen med to hunder. Ekteskapet hadde vært dødt lenge. De var gifte til døden skilte Agnes ektemannen ad, men kjemien mellom de to hadde vært borte lenge. Men selv om de var mer romkamerater enn ektefolk på slutten, føler hun et savn etter ham. Huset er så stille. En dag får hun plutselig et brev. Det er et brev fra en tidligere venn av henne som hun sist så i begravelsen til ektemannen hennes. Brevet er fra Henny. En gang i tiden var de to bestevenninner eller blodsøstre som de kalte hverandre. Tilbrakte hver dag sammen og bare hadde det gøy. Men det var før. På en eller annen måte skled de fra hverandre. Først etter nitten år er det Henny som gjenopptar kontakten via brev. Og Agnes går med på å skrive tilbake. Hun er glad for at Henny har tatt kontakt, og de skriver til hverandre, som om de hadde kjent hverandre hele tiden. Som om de ikke har vært fra hverandre. Agnes blir sjokkert når hun en dag får brev fra Henny og blir spurt om et oppdrag. Oppdraget skaker henne. Henny vil at Agnes skal skyte Hennys mann, for Henny vet at han har vært utro og det tolererer hun ikke. Hun vil, hvis Agnes takker ja til oppdraget, uten å føle seg tvunget, om å skyte Hennys ektemann neste gang han er på forretningsreise. Agnes blir med ett skjelven, men når hun først tenker på det og for ikke å snakke om summen hun vil få når hun har utført det, får henne til å vurdere saken. Vil hun gjøre det?


Ettertanke: Min første bok av Håkan Nesser. Skjønner ikke hvorfor jeg har lest noe av ham før, men har alltid vært skeptisk på “nye” forfattere… En dårlig uvane. Det er jo bare sunt å lese bøker av forfattere man ikke har lest noe fra før av, for da får man jo litt mer variasjon og oppdager nye verdener. Kjære Agnes! Er en kort og lettlest bok, men det er langt ifra en barnebok… Jeg er bare glad for at det finnes noen kriminalromaner som ikke er på over 400 sider, for av og til kan det virke litt drøyt. Det blir så detaljert og har lett for å bli litt “kjedelig”. Men dette er en kort bok med masse driv i. Både brevene og hvordan Agnes og Henny var som venninner er interessante. Du får med en gang en følelse at det er ikke noe som stemmer. Det er noe som skurrer i de brevene som får deg til å bli enda mer nysgjerrig på å få vite hva som egentlig foregår, for dette er en psykologisk bok, og man kan ikke helt stole på det man leser. Det skjønner man fort i begynnelsen. Håkan Nesser skriver lett, engasjerende og spennende. Han vet hvordan å holde leserens nysgjerrighet gjennom sidene. Vi blir godt kjent både med Agnes og Henny. Plottet er tøft og originalt. Dette er en bok jeg gjerne vil anbefale alle. Det er ikke en bok du kommer til å kjede deg i hjel med å lese, tvert i mot, den er nervepirrende og for ikke å snakke om underholdende.Høydepunkt: En tynn og lettlest bok med like mye innhold som de tjukke kriminalbøkene. Høyt driv med masse “twist” og en genial slutt. Nyskapende måte å avslutte en bok på vil jeg si. Likte den veldig godt og kommer ikke til å glemme den så lett. Noe som bare er positivt.


Lavpunkt: Bra med tynne bøker også, men denne boken burde ha vart enda lengre. Ville ikke at den skulle ta slutt. Ville også gjerne vite mer om vennskapet mellom Agnes og Henny fra de tidligere årene.


Terningkast: 5

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar