3. januar 2023

Månedens Bokanbefaling (desember)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Those Who Came Before av J.H. Moncrieff, 24 gode gjerninger av Jenny Fagerlund og The Last House on Needless Street av Catriona Ward,
er fra egen boksamling

I desember leste jeg disse bøkene:



Lest og hørt i kronologisk rekkefølge:

 

Kleptokratiet - Espen Skjerven

Those Who Came Before - J.H. Moncrieff

24 gode gjerninger - Jenny Fagerlund

Løpe ulv - Kerstin Ekman

Damen i proseccotåken - Lene Lauritsen Kjølner

The Last House on Needless Street - Catriona Ward

Spøkelsesvenn 2: Poltergeist - Michelle Tolo

Den svarte svanen - Ingrid Berglund


Desember måned var en fin lesemåned, men samtidig var den også litt tam. Det er første gang alle bøkene jeg har lest har fått samme terningkast 4, noe som er et godt terningkast fra meg. Selv om alle fikk samme terningkast, betyr det ikke at bøkene er på samme nivå av den grunn. Det finnes svak firer, vanlig firer og sterk firer. Så jeg må gå ut i fra det denne måneden. Tror ikke jeg har opplevd tidligere at bøkene jeg leste i samme måned, fikk samme terningkast. 😈

I desember ble 8 bøker lest. 4 bøker mindre enn i november.

1 av 6 planlagte bøker ble lest.

Den planlagte boka som jeg rakk å lese ferdig, var: Den svarte svanen av Ingrid Berglund.

Bøker jeg begynte på før desember: Kleptokratiet av Espen Skjerven, Those Who Came Before av J.H. Moncrieff, Løpe ulv av Kerstin Ekman, og The Last House on Needless Street av Catriona Ward.

Bøker jeg smuglest: Bøker som ikke ble oppført på bloggen mens jeg leste dem: 24 gode gjerninger av Jenny Fagerlund, The Last House on Needless Street av Catriona Ward og Spøkelsesvenn 2: Poltergeist av Michelle Tolo.

Som nevnt, ingen femmere denne måneden, noe som er litt uvant da jeg som regel gir to-tre femmere i måneden.


Og hvilken bok likte jeg best i desember?

 
Those Who Came Before - J.H. Moncrieff
 
Reese er i trøbbel. Han, kjæresten og et annet kjærestepar er på siste weekendtur sammen før de eventuelt begynner på collge. Campingplassen er egentlig stengt, men de kjører gjennom en liten åpning og finner ett sted for seg selv som ligger noe øde til. Neste morgen våkner Reese som den eneste overlevende, mens de andre er myrdet på brutalt vis. Selv har han ikke hørt eller merket noen ting i løpet av natten, og blir selvfølgelig sett på som mistenkt, men er han egentlig det? Urbefolkningen i nærområdet tror det kan være en legende fra en kjent folketro som står bak, mens politiet er ikke sikker i sin sak, og må gjøre sine egne undersøkelser. Men en ting er sikkert. Skogsområdet gir dem gysninger.
 
Likte ikke hovedkarakteren Reese helt som var noe slitsom i lengden, og brydde meg heller ikke om ekteskapet til politikvinnen mannen hennes Ben. Mannen hennes gir henne massasje nesten hver dag og er veldig interessert i å høre om jobben hennes, noe som er litt unaturlig og ikke spesielt troverdig, men likte det andre i boka;saken, bli kjent med urbefolkningen og legenden fra en folketro som jeg har hørt om før. Synes det er interessant. Har en annen bok av J.H. Moncrieff liggende og håper å få med meg den i løpet av året.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
Andre bøker jeg gjerne vil anbefale videre, er:
 
Den svarte svanen: Moren til Birk er alvorlig syk, og hennes voksne sønn forsvant for fem år siden, antageligvis druknet, men kroppen ble aldri funnet. Hun har tro på at han er i live for hun har fått tilstend noen skjell, som et internt tegn på at han er i live. Politiet og hennes pårørende tror ikke på henne. Derfor møter hun opp på Oda Krohs kontor, som er dødsboadvokat, så mysterier er ikke hennes område, men samtidig har hun ikke hjerte til å si nei. Sammen med sin kollega Reidar, prøver de å finne ut om sønnen til den knuste moren er i live, eller om de er nødt til å kutte oppdraget senere.
 
God plot og innhold, likte de fleste karakterene, bortsett fra hovedkarakteren som ikke var så troverdig, og likte heller ikke slutten som var urealistisk og for mye.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
Kleptokratiet: Tredje bok om Tom Grayston. Personlig likte jeg de to andre bøkene i serien bedre, men denne var slett ikke verst den heller. Sofie Christensen bor sammen med sn makker i Kongo og jobber for miljø- og menneskerettigheter. Noe skjer i leiligheten som skremmer de to kvinnene, slik at Tom og noen andre fra Kripos er nødt til å dra dit. Kvinnene nekter å dra tilbake til Norge og vil fortsette arbeidet sitt. Noe som skjer er at Sofie Christensen blir kidnappet, og Tom frykter det verste. Og hva har det med et oljevirksomhet til et norskeid selskap å gjøre?
 
God plott, og alltid noe som skjer, men syntes saken ble for saklig og savnet den spensten som de andre bøkene hans hadde. Denne var mye roligere.
 
Anmeldelsen kan leses her.
 
 
Løpe ulv: En kjent tittel som ble utgitt i fjorhøst. Den er om Ulf og Inga som har vært gift i over femti år, og under sin 70-års dag begynner Ulf å føle seg dårlig. Han har også fått et magisk øyeblikk med en ulv, og det magiske øyeblikket har han holdt for seg selv. Han vil fortelle det til Inga, men av en eller annen grunn vil han holde det for seg selv. På grunn av sin alder og helseplager, sier han fra seg tittelen som jaktleder, og lar noen andre overta. 
 
Dette er en bok med mye naturskildringer, båndet mellom mennesker og dyr, og hvem som har rett til å la andre leve eller ikke. Syntes ogå at det var interessant å lese om Ulf sin synspunkt som jeger, om han kan skifte mening, etter å ha opplevd et mektig øyeblikk med et vilt dyr. Kan jegere gi opp et helt liv med jakting, og vil ulven overleve?
 
En fin bok, og likte store deler av den. Likte også at den var rolig fortalt da jeg leser mange bøker med tempo ellers, men syntes boka manglet ett eller annet, men vet ikke hva. Men den var vel verdt å lese. 
 
Anmeldelsen kan leses her.  
 
 
Spøkelsesvenn2: Poltergeist: Bok to i tegneserien Spøkelsesvenn. Magnus har et trøblete forhold til faren sin da han ikke bor hos dem lenger. Han tenker for mye på jobben. Magnus og moren har flyttet til et nytt sted, og det er vanskelig for Magnus å passe inn. Han blir plaget av to typer han ikke vil være venn med lenger, da det viser seg at de ikke har gode hensikter.  Han har fremdeles spøkelsesvennen Saga i livet sitt som han møtte i forrige bok, og han blir entusiastisk da faren hans kommer for å bo hos ham i noen dager. Gjennom en gammel mynt, dukker det opp en poltergeist. Vil han og Saga finne ut hvem han er og unngå at han tiltrekker seg flere poltergeister?
 
Anmeldelse kommer.
 
 
Bøker som var helt ok: 
 
 Hei, hyggelig at du fremdeles leser.
 

The Last House on Needless Street: En bok jeg har vært smånysgjerrig på siden den ble utgitt i fjor. Er ikke lettpåvirkelig når det kommer til en bok som blir my skrevet og snakket om. Men ville vite om denne twisten "alle" snakket om var. 
 

Den er om Ted som fremdeles bor i barndomshjemmet sitt alene samme med katten Olivia og datteren Lauren. Han holder seg mest for seg selv og er arbeidsledig. Man får også litt katteperspektiv som leser bibelvers av alle ting. Ved siden av er det en kvinne som oppholder seg for å holde ham under oppsyn da hun mistenker ham for å ha bortført søsteren hennes da de begge var små. Men har hun rett?

Jeg likte historien og noen av de sære karakterene, også at det var med et katteperspektiv, men syntes ikke at selve twisten var så sjokkerende som "alle" skulle ha det til. De fleste kjente horrorfilmene fra 60-70 tallet har den type twist, så derfor var den ikke særlig original heller. Men er likevel glad for å ha lest den, for selv om den ble for forutsigbar for min del, var det ingen dårlig bok.

Anmeldelse kommer.

 

Damen i proseccotåken: En serie jeg ikke har lest så mange bøker fra. Dette er bok nummer åtte om Olivia Henriksen og hun har det med å rote seg selv opp i trøbbel. En venninne av henne finner noen beinrester i hageområdet sitt og en ring med navnet "Gro" på. Ingen av dem kjenner noen Gro. Beinrestene blir undersøkt for å se om det stammer fra dyr eller menneske, og i mellomtiden går Olivia fra dør til dør, for å høre om noen i nabolaget vet om noen som heter Gro. Ved en tilfeldighet oppdager hun noe forferdelig i Fie Franzens hjem, som er en berømt forfatter. Hun ligger død på gulvet. Har noe mistenkelig skjedd eller var det en ulykke? Olivia blir invitert på skrivekurs, og hun tar i mot tilbudet for å gjøre sine egne undersøkelser rundt Fie Frantzens død ...

Dette er feel good/kosekrim. Ikke helt min sjanger og det er ikke det jeg leser mest av, men likte settingen, spesielt rundt forfattermiljøet og skrivekurset, og det hele er skrevet med god humor.

Anmeldelsen kan leses her.

 

Bøkene jeg likte minst i desember:

 

24 gode gjerninger: Vet ikke hva det er med meg og julebøker, men vi går ikke helt overens. Ser at julebøker har blitt trendy de siste årene, og prøver å få med meg noen jeg også, men det er vanskelig å komme over noen som ikke er typiske eller klissete. Av julefilmer og julebøker, foretrekker jeg nok julefilmer, spesielt de klassiske, ikke de moderne.

Men 24 gode gjerninger er en av de "bedre" julebøkene jeg har lest i det siste. Den er forutsigbar, men ikke like klissete som de andre. Den er om Emma som har slitt med en stor sorg etter å ha mistet sin mann i en ulykke for to år siden. Samtidig blir hun mast på av søsteren om å skaffe seg en ny hobby for å bli mer sosial, og samtidig gjøre det bedre med butikken da hun ikke tjener så godt. De vet ikke om den vil overleve til jul eller tiden etterpå. 

Ved en tilfeldighet finner Emma et eget prosjekt, nemlig å gjøre noe bra for andre mennesker hver dag frem til juleaften. Det trenger ikk e å være noe stort hver dag, men nok til å være til hjelp eller glede noen andre. I mellomtiden grubler hun på hva hun kan gjøre for at det skal gå bedre for butikken, hvis ikke må hun se etter noe annet å gjøre, for hun har nemlig ingen Plan B.

Som nevnt, noe forutsigbar, men likte noen av karakterene og syntes synd på Emma med den masete søsteren. Interessant plot, men typisk slutt.

Anmeldelsen kan leses her.

 

Filmer sett i desember:


Dark Figures (2020)

The Grave Caller (2017)

Teriffer (2016)

Out of Bounds (2003)

Abandoned in the Dark (2014) 

The Wizard's Christmas (2014)

No One Lives (2012) 

The Little Mermaid: Ariel's Beginning (2008)

200 degrees (2017)

Paranormal Attracktion (2020)

The Farm (2018)

Like Dogs (2021) 

Reisen til julestjernen (1076)

The Invoking (2013)

Home Alone (1990)

The Witches (2020)

 

 

The Bat (1959)

Home Alone 2: Lost in New York (1992)

 

Jeg gjør oppmerksom på at de fleste filmene har 15/18 års grense.

Helt siden mai i fjor har jeg sett noen Vincent Price filmer. Trodde jeg hadde sett det meste med ham, men etter litt research hadde jeg ikke det, likevel, så prøver å ta igjen det jeg får sett av filmene hans. Han er en storfavoritt.

Serier/Reality/julekalendere sett i desember:

 

Rykter sesong 1 (2022)

The Hills sesong 2 (2006-2007)

24-stjerners julekalender (2022)

Øisteins juleblyant (2019)

Klassen sesong 1 (2018)

Melrose Place sesong 1 (1992-1993)

 

Ryggperspektiv av bøkene:


Beklager at bildet ble så gult, aner ikke hvorfor. Er tross alt ingen fotograf.

 

Lydbøker:

24 gode gjerninger - Jenny Fagerlund


Dette var da bøkene jeg leste i desember, og det ble ikke så veldig mye å oppsummere da ikke altfor mange bøker ble lest. Hadde ikke så mye å gjøre heller, da jeg ikke synes at jula er spesielt stressende. Dabbet vel av mot slutten av året. Shit happens. Noe ble lest og håper på litt variert terningkast i januar. 😈


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar