18. mars 2021

Poppy av Kristine Getz - en moderne krimgåte

Reklame: Forhåndseksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

     Jens sto bøyd med albuene hvilende på de skjelvende

lårene. Ansiktet vrengte seg i en grimase, blodårene i

panna og tinningene sto ut. Lotte rullet ned fra behand-

lingsbenken, snublet i det hvite lakenet hun hadde hatt

over seg.

   Mannen hennes ristet på hodet. "Poppy er borte!"


Ikke alle, men de fleste bruker sosiale medier, også kalt some. Noen bruker det sjeldent, mens andre bruker det ofte og til det meste.

Alt mulig blir lagt ut, også barnebilder. Noe som det ofte er mye debatt om. Eksponering av barn. Barn som har null privatliv, som Poppy. Fordi hennes mor har en av landets mest leste blogger. Flotte Lotte drives av moren Lotte og hennes ektemann, Jens Wiig. Jens hadde en tenniskarriere en gang i tiden, men nå jobber han for fullt med bloggen sammen med Lotte. 

De poster ofte bilde av Poppy på bloggen og Instagram. Som mange andre, glemmer de konsekvensene av det. For ingen vet hvem for sikkert følger en blogg og eventuelt hvorfor. 

 

Foreldres store skrekk
Poppy rekker ikke å være hos farmor og farfar lenge før hun forsvinner, mens foreldrene er på spahotell. Hvem har tatt henne? Er det noen som kjenner dem personlig, eller er det en besatt fan? Eller er det noen som vil gi dem en lærepenge av en eller annen grunn?

Emer Murphy er egentlig sykemeldt, men mens hun er innom jobben en tur, blir hun kastet inn i en ny sak med makkeren Mons Tidemand. Er hun egentlig klar for det, med tanke på det hun har gjennomgått? Hun er også usikker på hva kollegaene hennes tenker om henne etter at hun ble sykmeldt. Samtidig har hun ikke mye tid til å tenke på akkurat det, siden forsvinningen til Poppy er kravstor, og de har liten tid. Folk må intervjues og ting undersøkes. Men hva skjer hvis Emer slutter å ta pillene hun egentlig skal ta?

Boka tar opp et moderne og aktuelt tema
Poppy er en aktuell og moderne krimbok. Den tar opp et skremmende tema. Likte bruken av diverse forumprat som involverer seg i familien Wiig, og også bruken av det mørke nettet. Det gjør det hele mer realistisk. Men fikk ikke helt troen på Emer Murphy og Mons Tidemand. Jeg blir ikke helt overbevist. Man får ikke noe forhold til dem, og man blir på en måte likegyldig.

Denne knæsjfargen med de creepy fingrene, var en bok jeg gjerne ville like, for den virket litt annerledes og spennende. Boka gir et inntrykk av hvordan man forestiller seg hvordan toppbloggere er. Det er lett å forestille seg livene deres som plettfrie, men de fleste av oss vet også at mye blir redigert og luket ut, før ting blir publisert. Glansbilder blir ofte lagt ut istedet for vanlige, hverdagslige dager. Så syntes Getz gjorde en fin jobb med den beskrivelsen. At det skjer mer bak kulissene enn det som er synlig. Men opplevde dessverre boka som noe langdryg og for forutsigbar. Jeg mistet interessen for saken underveis.


(Bakpå):

 

Hvor langt vil du gå for å få flere likes?


Poppy Wiig har 440 000 følgere på Instagram.

Hun reklamerer for alt fra strømpebukser

til sjokoladepålegg - og tjener godt på det.

 

Hun er to år.

 

Hun har en stalker.

 

Fire timer etter at foreldrene Lotte og Jens Wiig har publisert et bilde

av Poppy utenfor besteforeldrenes hjem på Bygdøy - #overnatting -

forsvinner hun. Bortføringen fører til en storm av oppmerksomhet og

engasjement, for "alle" kjenner toåringen.

 

Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kastes inn i 

en etterforskning der hver time teller. Vil det dukke opp et krav om

løsepenger? Ønsker noen å gi foreldrene en lærepenge for den dagelige

eksponeringen av barnet? Eller kan kidnappingen ha noe å gjøre med

moren Lottes hemmelige fortid?


Originaltittel: Poppy
Forfatter(e): Kristine Getz
Sjanger:
krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
351
Forlag:
Aschehoug
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Pocket)
Lest:
06.03. - 14.03. 2021
Kilde:
forhåndseksemplar
Plot
:
3 Moderne, aktuelt og en fin måte å bruke som varsel siden mange poster bilder på Internett.
Tittel:
2 Ikke en bok som gir en skikkelig leselyst. Noe tamt med tittel med bare et karakternavn.
Omslag:
5 Liker ikke bøker med ansikt(er) på for vil gjerne forestille meg hvordan karakterene ser ut, men dette er gjort på en litt annerledes og creepy måte. Også bruken av farger. Rosa og sterke farger har blitt en slags trend i krim og horrorsjangeren i det siste.
Skrivemåte:
3 Det blir noe gjentakende og lite som skjer. Småspennende sak, men treg handling til krimbok å være.
Persongalleri:
4 En liten blanding av forskjellige personligheter og de fleste er spennende å lese om.
Favorittkarakter:
Ingen som skilte seg ut som favoritt.
Slutten:
3 Som forventet. Ikke spesielt mystisk eller overraskende.
Høydepunkt:
Spennende med moderne og aktuelt tema. Mange blogger eller leser blogg. Mange legger også ut ofte bilder på sosiale medier og glemmer konsekvensene av det.
Lavpunkt:
Synes utviklingen blir noe gjentakende, etterforskerne er ikke helt troverdige og drivkraften er noe treg.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

10 kommentarer:

  1. Hørte om denne boka på NRK programmet Kulturstripa, onsdag denne uka. En samtale med forfatteren av boka. Fikk lyst til å lese den. Som du skriver, det er et aktuelt tema. Jeg synes det er interessant at folk deler så mye av livet sitt, men kan ikke forstå at de eksponerer ungene sine. Hva vil ungene tenke om det når de blir eldre. Det er noen eksemplarer av slike på programmet Bloggerne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper jeg finner link til samtalen, for synes at samtaler med forfattere er spennende å høre på. Ser for tiden videoer med forskjellige forfattere angående Krimfestivalen.
      Ja, unger forstår jo ikke helt hva en blogg og sosiale medier er og må leve med bildene som blir delt med andre, uten at de har sagt ja. Det blir jo rart å se de bildene når man er eldre og vite at også andre har sett det. Til og med personer man ikke kjenner. Så noen sesonger av Bloggerne jeg også. Kan ikke tenke meg et slikt liv der man deler hverdagen sin. Selv gjør jeg ikke så mye interessant. =)

      Slett
  2. Jeg er så usikker på om jeg vil lese denne boka.
    Ser meg gjennom noen av gårsdagens videoer fra krimfestivalen. Vanskelig å ikke bli fristet til å kjøpe bøker ...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er valgfritt. =)
      Ser de videoene jeg også. Morsomt at både Harlan Coben og Val McDermid stilte opp. =)

      Slett
  3. Haha.
    Enig! Alle forfatterene - jeg har sett til nå - virker så jordnære og glade for å bli intervjuet. Ble sjarmert av hun som skrev Elskede barn.

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig. Synes ikke det er leit at det blir sendt digitalt i år da alle kan ta del i det. Det er godt å se forfatterne vise at de har en jordnær side de også. At bøkene ikke har forandret dem. Så intervjuet med Romy Hausmann i går. Glad for å ha lest hennes bok for den skilte seg litt ut. Ikke når det gjelder handling, men fortellerstemmen.

      Hun virker koselig i intervjuet. =)

      Slett
  4. Krimfestivalen er et bra konsept :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ant. De er modige de som intervjuer forfatttere. Ikke bare på grunn av at de er forfattere, men at de våger å snakke gjennom en skjerm i det hele tatt. Hadde selv mistet munn og mæle. =) Har aldri vært noen snakker.

      Slett
    2. Det er vel annerledes når man velger å være programleder eller har en bok å selge. Det hadde jo vært kjedelig om alle var tause som deg eller sjenerte som meg.

      Slett
    3. Er både taus og sjenert, så det er godt at andre er utadvendte når ikke vi er det. =)

      Slett