24. april 2020

Helgelektyre(331)

Reklame: Eksemplarer mottatt fra forlag, mot en ærlig anmeldelse
Jenta i isen av Robert Bryndza, The Institute av Stephen King, og Geomorphia av Kerby Rosanes, er fra egen boksamling

Mitt liv som rotte - Joyce Carol Oates
Jenta i isen - Robert Bryndza
The Institute - Stephen King

Jeg har ikke lest ut noen bøker så langt i denne uka, men er godt i gang med de fleste. Leste et sted at Bill Gates leser 150 sider på en time, og det kunne jeg ha tenkt meg. Jeg leser omtrent 30 til 80 sider på en time, alt etter hvor spennende boka jeg leser er, og hvordan konsentrasjonen er.

Mitt liv som rotte begynte jeg å lese forrige lørdag og Jenta i isen begynte jeg å lese natt til fredag i forrige uke. Jeg leser hver dag selv om det ikke går så fort. Det varierer veldig. Leselysten lever sitt eget liv, og det er joMagnus Carlsen Invitational i tillegg.

Mitt liv som rotte er min andre bok av Oates. Jeg ville lese mer av henne etter at jeg leste Svart vann i fjor. Svart vann er en god roman, og jeg liker Mitt liv som rotte hakket bedre. Det er om en jente, den yngste i flokken, som har brødre som er mistenkt for å ha kjørt på og deretter slått i hjel en tenåringsgutt, for så å stikke av. Den er spennende og tar opp viktige temaer som raseskille og klasseskille. Jeg er spent på fortsettelsen, og jeg liker måten Oates forteller på. En stille og nøktern formidling, og likevel er det intenst.

Jeg var litt skeptisk til Jenta i isen av Robert Bryndza. Jeg var skeptisk til den for tenkte at det ville bli nok en typisk krim. Det er det også, men det har tatt seg opp. Dette er første bok om førstebetjent Erika Foster. Hun blir sendt fra Manchester til London for å hjelpe politiet der med en mørk sak. En jente er blitt funnet i et naust, under isen. Erika Foster får ikke en varm velkomst av alle,så det blir en slags maktkamp, og hun må bevise at hun er god nok for jobben. I tillegg sliter hun med tapet av sin mann. Han ble revet bort fra henne under et tidligere oppdrag som gikk galt. Drapsofferet i saken hun skal bidra til å løse nå, kommer fra en fin og velstående familie. Så hvorfor ble hun drept? Holdt hun til et miljø som ingen i familien eller andre i familien kjente til? Har ikke spesielt sansen for kvinnelige etterforskere fordi de ofte fremstilles som sårbare. Erika Foster er såbar hun også, men hun er vant til å møte motgang, og hun er ikke redd for å gå egne veier i jobben. Hun kan være noe impulsiv og ta noen avgjørelser som ikke er svært upopulært, men det gjør henne bare enda mer interessant å lese om. Og hvem er denne skikkelsen som observerer henne, som hun selv ikke merker? Som sagt, ingen original historie eller karakterer, men underholdende skrevet. Den er god så langt.

Skulle tro atThe Institute av Stephen King var kjedelig med tanke på at jeg har lest den lenge, men det er den ikke. Å lese i fire bøker samtidig skal jeg ikke gjøre mer, og jeg leser tregere på engelsk. Men King og horror er best på originalspråket, så det er verdt den tiden det tar. Konseptet er veldig intens også, etter en noe sakte start. En institusjon kidnapper barn, tester dem med rare prøvelser, og noen av testene er også brutale. Barna kommer og går. Hvem er de og hvorfor forsvinner de? Og får vi vite hvorfor de fraktes dit? King er i storform i denne boka og byr på mange spennende karakterer, som er både elsket og hatet.

Ved siden av disse bøkene lærer jeg mer nye ting om Leonardo da Vinci av Walter Isaacson. Boka ser kanskje tør og pensumaktig ut, men det er den heldigvis ikke. Den er både underholdende og lærerik.

Usikker på om jeg blir ferdig med noen av disse bøkene i det hele tatt i helga. Men hvis jeg blir det, skal jeg begynne på Natt av Bernard Minier. Leste en bok av ham i fjor: Ikke slå av lyset. Den var ikke så spennende, så håper at denne boka byr på mer intensitet.

I det siste har jeg fargelagt disse motivene:


Motivene er fra denne boka:

Geomorphia - Kerby Rosanes

God helg.

Ukas låt: Over at the Frankenstein Place - The Rocky Horror Picture Show (produsert i 1975)2 kommentarer:

  1. Fine fargelegginger. Har ikke så mye annet å skrive. Ville bare si hei :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei. Hyggelig at du hilser på. =)

      Slett