Jeg sukker. "Bestefar." At det skulle bygges leiligheter ved siden av, var bare et mildt irritasjonsmoment for meg. Jeg er her bare seks uker hver sommer, det spilte liksom ikke så stor rolle. Nå gjør det det.
Nå er det krig.
"Vi skal fikse det her," sier jeg og peker på han. "Uten hagle."
Bestefar grynter, men jeg tror det er litt mindre sutrete grynt enn i stad.
Definisjonen av umulig er Sandmos andre ungdomsroman. I 2017 ga hun ut Kan vi bare late som. Hennes nyeste roman er om frykt, tradisjon og vanskelige følelser.
Viktig med tradisjoner
Hanna er i tidlig tenårene, og hun følger sin faste tradisjon, nemlig å tilbringe sommeren på Vårøya. Bestemoren hennes døde for noen år siden, men likevel vil hun være der sammen med bestefaren, og samtidig se hennes gode venn, Olivia, som hun er sammen med hver sommer. Men sommertradisjonen hennes står i fare da bestefaren trues med å bli kastet ut av huset, siden det skal bygges leilighetkompleks i området. Klarer hun å stoppe det, eller er hun for ung til å få noen til å høre på henne? I tillegg støter hun stadig på denne Trym hvor hun enn er. Hvem er han, og skjuler han noe for henne? Før Hanna dro til Vårøya, fikk hun en dårlig nyhet. Kommer hun til å avsløre til oss hva det er?
Denne ungdomsromanen høres kanskje kompleks ut med tanke på at historien går i mange retninger, men den er veldig lettlest. Den er en smule underholdende, men samtidig veldig forutsigbar for oss voksne. Det er noe anstrengt over det hele, som om teksten prøver å overraske oss på flere områder, men overraskelsesmomentene fungerer dessverre ikke. Man skjønner det lenge før karakterene selv skjønner det, og de ler mye, nesten i hver setning, så det er en del gjentagelser underveis.
Ungdomstid og forelskelse
Ungdommer som er forelsket eller synes bare at forelskelse er spennende i det hele tatt, vil nok like denne boka, og muligens de som drømmer om sommeren, men for oss som er eldre blir nok dette noe urealistisk, eller man savner den tiden man selv var ung. Det jeg likte best med boka er å ta vare på tradisjoner, som er viktig og at Vårøya skulle være gammeldags, litt som fra en annen tid. Ikke alt trenger å være moderne og ikke alle steder trenger å være overfylt av mennesker. Det er viktig med et eget fristed og ha et sted hvor ingenting er forandret. Men samtidig lever man i et samfunn som stadig er i endring.
Dette er en fin og nostalgisk roman om å være sårbar og sterk på samme tid. Den er som sagt lettlest og noe underholdende, men det som ødelegger er at den er svært forutsigbar, og deler av historien har noe anstrengt over seg som dreper litt av flyten. Det er for lite driv. Definisjonen av umulig passer nok best som sommerlesing eller hvis man savner å være ungdom selv.
(Bakpå):
Sårt, morsomt og direkte om sommeren alt forandrer seg - om umulig forelskelse, verdensrommet og invanderende sommergjester.
Hanna tilbringer ferien hos bestefar på Vårøya. Som vanlig har hun med seg stjernekikkert på stranda og drømmer om å bli astronaut. Men ingenting er som det skal denne sommeren. Selv vennskapet med Olivia trues av Hannas store hemmelighet, den hun helst vil legge igjen på fastlandet. For er man ekte venner hvis man bare møtes hver sommer? Kan man bli forelsket i en gutt som har et annet syn på verden? Og hva er egentlig vitsen med stjerner hvis man ikke lenger kan se dem?
Sagt om Kan vi bare late som:
"Sår, vakker, varm debut."
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad
"Camilla Sandmo har skrevet en varm og underholdende roman om å tørre å ta egne valg."
"Camilla Sandmo har skrevet en varm og underholdende roman om å tørre å ta egne valg."
Lena Ramberg, Barnebokkritikk.no
Originaltittel: Definisjonen av umulig
Forfatter(e): Camilla Sandmo
Sjanger: roman
Målgruppe: ungdom
Antall sider: 214
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 06.02 - 12.02. 2020
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 2 For forutsigbart og lite som føles ekte.
Tittel: 4 Passer godt til innholdet på mange måter. Noen ganger føles noe umulig ut.
Omslag: 2 Noe stivt og glorete. Beskriver Hannas lidenskap veldig godt som er verdensrommet, men synes det blir for barnslig til å være et omslag til en ungdomsroman, kanskje?
Baksidetekst: 3 Det som ga meg lyst til å lese boka og litt mystisk tekst.
Skrivemåte: 2 Mye innlevelse og kreativitet, men lett for å bli repetivt og noe anstrengt over det hele.
Persongalleri: 2 Savnet mer dybde, og føler det er mange man ikke blir så godt kjent med. Føler meg heller ikke spesielt godt kjent med Hanna.
Favorittkarakter: Ingen som ble noen favoritt, dessverre.
Slutten: 2 Som forventet og noe skuffende.
Høydepunkt: Godt med noe lettlest av og til og mye å kjenne igjen fra en uskyldig ungdomstid. Det nostalgiske.
Lavpunkt: Som nevnt ble det for forutsigbart og veldig lite driv.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2020
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar