12. mars 2016

Glimt av Tor Arve Røssland - god, gammeldags spøkelseshistorie


Jon hadde ikkje fått sove skikkeleg etter han kom tilbake frå ungdomshuset. Ikkje berre fordi han låg på sofaen i sovepose, men han låg og tenkte på det som hende i ungdomshuset.
    Og kvifor ville dei ikkje snakke om det?
    Han prøvde å tenkje på noko anna.

Når overnaturlige hendelser blir en stor del av hverdagen ...

På grunn av morens nye jobb, må hun og Jon flytte og det er ikke hvor som helst. De flytter til en øy som ikke er spesielt stor og hvor alle kjenner alle. Det er ikke mye som skjer der, men øya har i det minste et ungdomshus som Jon havner i en dag han utforsker øya. Der er det et band og bandmedlemmene er på samme alder som ham, og det ene medlemmet i bandet er jente. Den nye læreren til Jon styrer bandet og han har også ansvaret for ungdomshuset, men hvorfor i all verden er alle så opptatte av å komme seg ut av ungdomshuset før kl. 19:33? Samtidig møter Jon stadig vekk på en dement kvinne som han ikke vet hvem hun er og som prøver å fortelle ham noe, men hva og hvorfor?

Fin veksling mellom fortid og nåtid
I mellomtiden reiser vi tilbake i tid til 2.verdenskrig hvor en ung jente blir tjenestepike for fienden og de andre fra samme sted som henne forstår det ikke. De forstår ikke situasjonenen hennes og vil heller ikke forstå. Gjennom hele boka veklses det fra Jons perspektiv fra nåtiden og hennes perskpektiv fra fortiden. Forfatteren gjør dette på en oversiktelig og fin måte. Man roter seg ikke bort.

Tor Arve Røssland er en kjent ungdomsbokforfatter og som har skrevet mye grøss. Det er en viktig sjanger å ta vare på. Det er ikke mange norske forfattere som skriver fra den sjangeren og det er bra at noen gjør det. Fleste grøsserbøker er på engelsk, men det er kanskje ikke så mange ungdommer som leser på engelsk? Det varierer fra person til person, selvsagt. Uansett, dette er en grøsser med overnaturlige elementer. Boka består av en god, gammeldags spøkelseshistorie hvor fortid møter nåtid. Hovedpersonen prøver å finne ut hva det er det merkelige som skjer og begynner å undersøke  saken. For hva er vel ikke mer spennende enn å utforske det ukjente? Grøssersjangeren skal være utfordrende, utrygg og sette fantasien i sving. Innholdet i boka har en fin grøssende atmosfære.

Forutsigbart for voksne, men kanskje skummelt for yngre lesere?
For oss voksne byr det ikke på så mange overraskelser, hverken når det gjelder handling eller relasjoner. Det er heller ikke mye som skremmer selv om noen scener har gode utgangspunkt. Historien bak er mer unik enn selve scenene i boka som skal skremme. Som sagt er nok ikke denne boka særlig skummel eller skremmende for oss voksne, vi tåler vel mer enn som så, men yngre lesere vil kanskje se seg over skulderen av og til mens de leser? Den vil nok gjøre et større inntrykk på dem enn hos voksne. Det spørs jo hvor lettskremte enkelte er. Men for de som leser mye grøss fra før av skal det vel mye til for å bli skremt. For oss voksne blir dette mer koselig grøss enn skremmende grøss.

Glimt er en bok som har mye å fortelle på få sider. Ungdommer som kanskje ikke er særlig glad i å lese, men som vil prøve å lese noe spennende eller som rett og slett vil undersøke grøssersjangeren, vil nok sette pris på denne. En fin grøsserbok for ungdom å ha med seg på hytta i påskeferien. For påska er jo den beste tiden å lese grøss og andre uhyggelig lesestoff, og når det er Halloween, selvfølgelig.

Bakpå:

Jon flyttar til vesle Grovøy, ei tilsynelatande fredeleg øy langt ute i havet.
    Det viser seg fort at øya skjuler mystiske og uforklarlege handingar både i notid og fortid.
    Kven er det som går igjen i den mørke kjellaren på ungdomshuset, og kven er Solveig frå krigens dagar?
    Jon og Solveig er to tenåringar som er på same stad til heilt forskjellig tid, men likevel knytte til kvarandre på ein måte ingen av dei heilt forstår.

Glimt er ei grøssande forteljing, skriven av forfattaren bak den suksessrike spøkelsesesserien om Svarte-Mathilda.

Originaltittel: Glimt
Forfatter(e): Tor Arve Røssland
Sjanger: grøss
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
224 
Forlag: Samlaget
Utgitt: 2015
Min utgave: 2015 (Innbundet)
Lest:
30.11.2015 - 06.12.2015
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 (Liker at en ungdomsroman tar for seg både grøss og en bit fra andre verdenskrig samtidig).
Tittel:
5 (Passer meget godt til innholdet og er enn litt annerledes grøssertittel).
Omslag: 5 (Kreativt og mystisk. Man får automatisk lyst til å lese boka).
Baksidetekst: 3 (Kanskje litt for lang for en slik bok? Litt småavslørende).
Skrivemåte
:
4 (Atmosfærisk og man blir godt kjent med personene).
Favorittkarakter:
Ingen spesielle som skilte seg ut til å bli favorittkarakter.
Slutten: 2 (Som forventet og litt vel typisk for en ungdomsbok).
Høydepunkt: Endelig en grøsserbok for ungdom. Det er det ikke mye av, dessverre, hvis man ikke har noe i mot å lese engelsk,da.
Lavpunkt: Lett å gjette seg fram til og en avslutning som er typisk for ungdomsbøker i fleste sjangre. 
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2015

Andre bøker jeg har lest av Tor Arve Røssland:

Svarte-Mathilda I
Svarte - Mathilda II
Gamer
En smak av Zommer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar