20. mai 2017

Annabelle av Ruby Jean Jensen - hvem liker vel porselensdukker?


    Redselen begynte å avta. De trodde bare at hun var noen som het Annabelle. Men plutselig slo en ny tanke ned i henne. Var Annabelle også en dukke? Var hun en dukke som noen hadde fjernet? Eller var hun en dukke som som hadde gått i stykker?

Porselensdukker er muligens fine å se på, men samtidig er de litt gufne. De blunker aldri så lenge du ikke beveger på dukkene. Mange synes vel nok de er mer creepy enn fine. Det kommer an på hvordan man ser på dem.

Forlatt av sin mor
Jessica bor i et stort hus på landet med sin far og bror. Moren hennes forlot dem for en stund siden. Hun ville tilbake til bylivet og konsentrere seg om sitt eget liv. Et liv på landet var ikke noe for moren hennes. Jessica er mye for seg selv da faren hennes jobber mye, og hun har ikke så mye til felles med sin bror, Robert. Jessica og Robert har også en eldre søster, Brenda,  men hun er flere mil unna for å studere. Jessica leker mye utendørs og en dag, ikke langt fra deres egen eiendom finner hun et gjengrodd, gammelt hus. Der tilbringer hun flere timer i strekk. Hun liker seg der selv om stedet er noe underlig. Det gamle huset som ligner et slott, er ikke i spesielt god stand, det er kaldt og mørkt, men det er der hun vil være, spesielt etter at hun finner en dukkesamling og et dukkehus som hun blir så begeistret for, og kan være der og leke i timesvis. Men det er noe rart med disse dukkene. Det er nesten som om de kommuniserer med henne, snakker til henne uten å åpne munnene sine og hvorfor blir Jessica kalt Annabelle?

Dette er en ny bok fra serienHjemsøkt som tidligere het Casino Grøsser. En bokserie som ble utgitt på 80/90 - tallet som gledelig blir utgitt på ny. Dette er en bokserie som er frittstående og bidratt av mange forskjellige kjente og ukjente grøsserforfattere. Ruby Jean Jensen har gitt ut en del grøsserbøker, men hun er kanskje ikke noen kjent forfatter. Derfor er denne serien en ypperlig måte å utforske forfattere fra denne sjangeren som er mindre kjente, og som man kanskje får sansen for.

Fyller nesten alle krav
Annabelle er en bok med en god historie. Det finnes mange gode grøsserbøker og grøsserfilmer, men ikke alle er gode på handling eller historie. Det varierer så veldig. Å fortelle en historie som er både engasjerende, gripende og hjemsøkende er utfordrende i den sjangeren. Det er ikke ofte det skjer i horrorsjangeren generelt, men av og til dukker det opp noen perler som byr på alt dette. Denne boka oppfyller ikke alle disse kravene, men den ligger ikke langt etter. Historien er troverdig og god, karakterene er levende og som leser blir man engasjert. Boka er også noe uhyggelig. Den er også noe smårørende.

Det er lett å synes synd på Jessica fordi hun er forlatt av sin egen mor som heller vil være karrierekvinne enn hjemmeværende husmor, som mannen hennes (Jessicas far), helst hun skal være. Ikke noe galt i det, men hun velger å kutte ut sin egen familie og bare satse på seg selv, som om de ikke betyr noe. Det er en smule provoserende. Man får ikke annet enn stor medfølelse for Jessica som stort sett er alene selv om hun fremdeles har sin far og bror hjemme hos seg, men de gjør bare ikke så mye sammen. Det er som om de lever hver for seg til tross for at de bor i samme hus. Heldigvis har de Mrs. Archer som er deres husholderske, som lager mat og som passer på barna mens faren deres  har det travelt med jobb. Hun blir en slags mor for dem.

Dette er på mange måter en god grøsser som er både stemningsfull, noe uhyggelig og som vekker nysgjerrighet, bare synd det var noe kort. Sier heller ikke nei til enda mer uhyggelige scener. Annabelle er både gøy og spennende lesing.

Ruby Jean Jensen ga ut litt over tretti grøsserbøker og døde i 2010.

Bakpå: 

INTERNASJONAL BESTSELGER - ENDELIG
 TILBAKE FOR Å SKREMME NYE LESERE!

Som et spøkelseshus sto det gamle huset i den overgrodde hagen - øde og forlatt. Jessica likte å leke der. Inne i huset hang det et maleri av en vakker kvinne. Den lille jenta likte å innbille seg t det var hennes mor, at det store dukkehuset i annen etasje var hennes, og at de nydelige dukkene var hennes venner. Hun var sikker på at de hvisket til henne. De kalte henne ikke Jessica, men Annabelle. Hvem var Annabelle, og hva hadde skjedd med henne?

    Jessica og dem hun var glad i skulle snart oppdage den grufulle sannheten ...

Originaltittel: Annabelle
Norsk tittel: Annabelle
Forfatter(e): Ruby Jean Jensen
Sjanger: grøss
Målgruppe: ungdom, voksen
Antall sider:
336
Forlag: Zebra
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt:1987
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 22.03. - 25.03. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot:
4
Kreativt, stemningsfull og alltid noe som skjer.
Tittel: 3 Noe kjedelig egentlig. Vekker ingen oppsikt.
Omslag: 4 Guffent. Har aldri likt porselensdukker.
Baksidetekst: 3
Kort og greit. Ikke for avslørende. 
Skrivemåte: 4 Spennende og historien tar stadig nye vendinger.
Favorittkarakter:
Mrs. Archer. Hun er festlig og fornuftig.
Slutten: 2 Ikke helt min type avslutning. Vanskelig å utdype det uten å avsløre noe.
Høydepunkt:
Mye stemning, guffen stemning og smårærende.
Lavpunkt: Avslutningen og boka har plass til mer nifse scener.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar