10. august 2014

Caught av Harlan Coben - ikke hans beste bok, men slett ikke verst ...

Wendy went back to her desk and picked up her phone. She thought about Marcia McWaid, that ideal mother with the nice husband and beautiful family and how quickly and easily that had been snatched away, how quickly and easily any of it could be snatched away.
Er man virkelig uskylidg til det motsatte er bevist?

Prøvde faktisk å sove i natt, men failet igjen. Har ikke sovet en hel natt de siste to-tre årene. Må ha insomnia eller noe. Prøvde å sove i noen timer, men det var håpløst. Så det var bare å stå opp igen. Men, men ... søvn er bare oppskrytt. Mens jeg allerede var oppe tenkte jeg å skrive anmeldelse med det samme. Hvorfor ikke? Vet jo ikke forskjell på natt og dag lenger, så det spiller ingen rolle.

Det er en stund siden jeg har lest noe av Harlan Coben nå. Leste mange bøker av ham mellom 2008 - 2011, og en periode måtte jeg ha en pause, men i år fikk jeg lyst til å lese noe av ham igjen og valgte å lese en bok av ham jeg hadde hatt stående ulest i hylla noen år. Det var på tide å lese den og lese noe av gode "gamle" Coben igjen. Han er ikke favorittforfatteren min (det er Stephen King), men Coben er en god og stødig thriller forfatter som har naturlig spenning i bøkene hans.

I boka Caught møter vi tv-reporteren Wendy Tynes. Hun er sta og vet hva hun vil. Hun vet også når en god sak virkelig er god. Hun har et eget tv-program der hun lurer pedofile i en felle ved å tro at de nettopp har chattet med en yngre jente og skal møte henne på en adresse de har fått, men blir istedet møtt av Wendy og et kamerateam. Da den siste avslørte pedofilen Dan Mercer blir tatt i tv-programmet og senere anklaget for forsvinningen av en 17 år gammel jente, vikler Wendy seg i en mer komplisert sak enn hun trodde. For var det virkelig sant at Dan Mercer ble satt opp en felle ved at noen ville tro at han var pedofil, og var det ham som bortførte den 17 år gamle Haley som rømte hjemmefra, eller er det noe mer bak?

Samtidig har tv-reporteren sine indre demoner å hanskes med på hjemmefronten. Hun er alenemor til en tenåringssønn. Mannen hennes ble drept i en bilulykke av en fyllekjører. Stadig vekk får hun brev fra denne fylliken som prøver å be om tilgivelse, men Wendy har ikke hjerte til å tilgi noen. Så hun har mer enn nok å stri med. For det er denne saken med Dan Mercer som ikke gir noen mening. Hun vil tro at han er uskyldig, men er hun den eneste som tror det og hvordan skal hun klare å renvaske ham hvis han er uskyldig?

Når man leser en Harlan Coben vet man ikke alltid hva man får. Han skriver på en måte at man aldri vet når eller hvem som kommer inn gjennom dørene. Så han er langt i fra en av de mest forutsigbare forfatterne, snarere tvert i mot. Og han er en av de få som har naturlig flyt i spenningskurvene sine og han får til de kriminelle sakene til å virke så hverdagslige og troverdige. Saker som kan skje med absolutt hvem som helst når man minst venter det.

Selv om dette ikke er den beste boka av Coben etter min mening, så gikk lesingen fort og det var få dødpunkt i handlingen. Og det gjorde ikke noe at boka var i stor format og var litt tung å holde i, så gikk lesingen lekende lett for det. Han har skapt både levende og spennende karakterer. Man tror på dem og det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan de så ut. Det eneste jeg stusset litt på var Wendys dårlige kunnskap til hvordan man bruker facebook, twitter og sosiale medier generelt. Hun måtte spøre tenåringssønnen om de enkleste ting angående facebook, og jeg trodde at tv-reportere eller journalister måtte ha generelt kunnskap om alt, også sosiale medier. At de skal holde seg oppdaterte på alle områder. Det var det eneste jeg ble litt fortenkt over. Og en annen ting som gjorde at denne boka ikke ble helt favoritt av Harlan Coben er at jeg savnet den store intensiteten som mange av bøkene han har. En intensitet som gjør til at hendene er som limt fast i boka. Savnet litt av den følelsen, men for all del var det godt å lese en Coben bok igjen.

Caught var en spennende thriller, men som mangler det lille ekstra for å nå opp til den store intensiteten. Saken og karakterene er stort sett troverdige, og det er lett se hendelsene for seg. Å lese boka var litt som å se en film, men savnet på en måte det ekstra trøkket. Så syns ikke dette var en av hans beste, men vel verdt å lese likevel.

Har du ikke lest noe av Harlan Coben før vil jeg gjerne anbefale The Woods (I den skogen) og Hold tight (Hold tett). De bøkene har den store intensiteten som denne boka manglet. Virkelig spennende bøker som er vanskelig å legge fra seg, så jeg vil anbefale de to bøkene for nye Harlan Coben lesere.
Bakpå:

Seventeen - year - old Haley McWaid is a good girl, the pride of her surburban New Jersey family, captain of the lacrosse team, headed off to college next year with all the hopes and dreams her her doting parants can pin on her. Which is why, when her mother wakes one morning to find that Haley never came home that night before, and three months quickly pass without word from the girl, the community assumes the worst.

Wendy Tynes is a reporter on a mission, to identify and bring down sexual predators via elaborate - and nationally televised - sting operations. Working with local police on her news programme Caught in the Act, Wendy and her team have publicly shamed dozens of men by the time she encounters her latest target. Dan Mercer is a social worker known as a friend to troubled teens, but his story soon becomes more complicated than Wendy could have imagined.

In a novel that challenges as much as it thrills, filled with astonishing tension and unseen suburban machinations that have become Coben's trademark, Caught tells the story of a missing girl, the community stunned by her loss, the predator who may have taken her, and the reporter who suddenly realizes she can't trust her own instincts about this story - or the motives of the people around her.

Find out more at www.harlancoben.com
Original tittel: Caught
Norsk tittel: Tilgi meg
Forfatter(e): Harlan Coben
Sjanger: spenning, thriller
Målgruppe: voksen
Antall sider: 388
Forlag: Orion Books 
Norsk Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2010 
Min utgave: 2012 (Pocket) 
Lest: 25.07. - 01.08. 2014
Kilde: kjøpt
Plot:
5 (Spennende konsept og episoder som oppstår).
Tittel:
4 (Litt småkjedelig i grunn).
Omslag:
5 (Herlige farger og man blir jo nysgjerrig på hvor den bilen skal).
Baksidetekst:
4 (Tja, virker jo litt smålovende, eller)?
Persongalleri:
5 (Mange sterke og troverdige karakterer).
Skrivemåte:
5 (Harlan Coben skriver som oftest bra, men savnet det lille ekstra. Savnet mer intensitet).
Favorittkarakter: Wendy Tynes. Likte henne ikke i begynnelsen, men likte hvordan hun utviklet seg etter hvert i konseptet.
Slutten:
3 (Litt småskuffende og overrasket meg ikke).
Høydepunkt:
Sterkt persongalleri og noen virkelig spennende episoder.
Lavpunkt:
.Men har lest andre bøker av Coben med større intensitet. Syns han var litt sparsom på den fronten denne gang ...
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2014

Boktrailer:


2 kommentarer:

  1. Jeg måtte lese et stykke av hva den handlet om før jeg kjente den igjen :-) Vi hørte den på lydbok da vi kjørte til svigerforeldrene mine, men jeg tror det er en stund siden. Jeg liker Cobens bøker. På en måte er de veldig enkle og ukompliserte :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det var tross alt en god stund siden den ble utgitt så den er ikke ny. Og liker at bøkene til Coben er enkle og han er en av de få forfatterne som skriver om karakterer som har en grunn til å være med i konseptet. Han har en grunn med alt han skriver selv om konseptene er enkle. Likevel er de fleste konseptene spennende, hverdagslige, historiene hans har et godt budskap og han er en av de få forfatterne med få dødpunkter i thrillerne. Og det enkle er jo oftest det beste:)

      Slett