3. september 2013

Across the Universe av Beth Revis - ikke helt det store, men spennende nok for science - fiction nybegynnere

I stop, gulping at the air, my heart racing in my ears. I reach up with one hand and touch the wall. My fingers curl into a fist, but it falls weakly to my side.
   And that's when I realize the most important truth of life on this ship.
   There is nowhere to run.
Mye action i verdensrommet ...

Amy er en vakker tenåringsjente med rødt hår, grønne øyne og hun er nedfrosset. (Ja, du leste riktig). Hun er nedfrosset på romskipet Godspeed. Hun og foreldrene hennes er nedfrosset i hver sin boks, hvor de skal "sove" i 300 år til de kommer til deres nye "hjem". Men Amy blir vekket før de ankommer den nye "hjemmebasen". På romskipet Godspeed, føler hun seg isolert og alene med tanke på at foreldrene hennes fremdeles er nedfrosset og andre som ble nedfrosset i hver sin boks samtidg som dem. Men likevel er ikke Amy bokstavelig talt alene. Hun er i selskap på romskipet med mange andre hun ikke kjenner. Og hun føler seg temmelig utenfor. Grunnen er at hun er meget forskjellig fra dem som er våkne ombord. Hun er ung, (16-17 år), har rødt hår, og grønne øyne, mens de andre ser veldig nøytrale og utrolig like ut. De har aldri sett noen som henne før og legger heller ikke skjul på det.

Hun blir kjent med Elder, en fyr som skal ta over romskipet når den tid kommer, men foreløpig er det Eldest som holder kursen. Elder blir snart Eldest (han er på en måte hans lærling), men innen den tid må han gjøre seg fortjent til rollen noe som ikke er helt enkelt siden han lett kommer på kant med Eldest. De er like sta og har sine meninger begge to. Samtidig er det mye ansvar med tanke på hvor mange det er om bord. Og det er heller ikke lett for Amy å få vite at hun aldri kan bli nedfrosset igjen og våkne sammen med foreldrene sine, fordi det kan ta livet av henne. Hun må prøve å gjøre sitt beste å tilpasse seg på denne spesielle turen som tar mange år. Men på kort tid merker hun at ikke alt er som det skal være ombord i romskipet. Det er mye hemmelighetskremmeri. Hva er det som foregår, og hvem kan hun stole på?

Det er vel ikke bøker fra science-fiction sjangeren jeg leser mest av, men Across the Universe er heller ikke den første. Jeg husker bare ikke sist gang jeg leste science-fiction, så det er en sjanger jeg leser meget lite av. Har aldri vært helt fan og alltid vært litt skeptisk til den type lesestoff. Aner ikke hvorfor. Muligens er jeg litt redd for at bøkene inneholder den ene lange avklaringen etter den andre om hvordan romskipet fungerer og slike ting, for det er jeg ikke så interessert i, men heldigvis har jeg ikke kommet ut for slike bøker ennå. Så sånn sett var Across the Universe grei. Noen teknologiske forklaringer var det selvsagt, men heldigvis ikke skremmende mye.

Across the Universe har jeg hørt mye om på youtube og av amerikanske bokbloggere. Har vært nysgjerrig på den de siste to årene, men var litt usikker på om det var min type bok. Ikke bare på grunn av at det var science - fiction, men jeg er litt lei av at nesten alle ungdomsbøker med en dose fantasy, må ha en kjærlighetshistorie på lur. Det begynner for min del å bli litt oppbrukt, men likevel var jeg nysgjerrig nok på hele konseptet generelt for å lese boka.

Selv om Across the Universe var litt treg i begynnelsen tok den seg opp etter hvert og selv om jeg irriterte meg over Beth Revis barnslige skrivemåte, syntes jeg konseptet var spennende og interessant nok til å lese videre likevel. Det var flere aspekter i boka som jeg ville vite mer om og måtte få vite fortsettelsen på. Spennende persongalleri var det også. Så jeg er interessert i å lese bok to i trilogien; A million suns.

PS: Hvis du leser boka eller har tenkt å lese den, og kanskje sliter litt med å se for deg hvordan romskipet ser ut både innvendig og utenpå, er det bare å trykke på denne linken for å få en visuell oversikt. 


Bakpå:

AMY
Has left the life she loves
For a world 300 years away.

Trapped in space and frozen in time, Amy is bound for a new planet. But fifty years before she’s due to arrive, she is violently woken, the victiom of an attempted murder. Now Amy’s lost on board and nothing makes sense – she’s never felt so alone.

Yet someone is waiting for her.
He wants to protect her –
and more if she’ll let him.

But who can she trust amidst the secrets and lies?
        A killer is out there – and Amy has nowhere to hide …
 
Originaltittel: Across the Universe
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk
Forfatter(e)
: Beth Revis

Sjanger: science-fiction, fantasy, dystopisk, spenning, romanse
Målgruppe:
Ungdom
Antall sider:
398
Forlag: Razorbill

Norsk Forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt: 2011
Min utgave:
2011 (Pocket)
Lest: 25.08. - 01.09. 2013
Kilde: Kjøpt
Plot:
5 (Deilig med noe nytt og forfriskende bortsett fra kjærlighetshistorien).
Tittel:
4 (Grei nok, og lett å huske på).
Omslag:
5 (Vakre farger og stjernedryss, men er ikke helt fan av motivet).
Baksidetekst:
4 (Virker jo litt småspennende selv om det kanskje ikke er helt min kategori)?
Persongalleri:
5 (Mange forskjellige og levende karakterer).
Skrivemåte:
3 (Litt barnslig for min del).
Favorittkarakter:
  Harley. Han er en biperson som er lett å bli glad i. Han er god, omtenksom og litt vittig. En herlig karakter.
Slutten:
4 (Ikke nervepirrende, men har litt lyst til å lese fortsettelsen, men jeg dør ikke akkurat av spenning).
Høydepunkt:
At Amy tar ikke i mot dritt fra andre selv om hun føler seg "annerledes". Og at fortellingen ble fortalt fra  både Amys og Elders perspektiv i annenhver kapittel.
Lavpunkt: Jeg ble visst ikke så glad i Beth Revis skrivemåte. Hun skriver enkelt og greit. Det er ikke det, men skrivemåten kan til tider bli litt for barnslig.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013
& Off the shelf 2013

Boktrailer


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar