11. juli 2013

Nattmannens datter(1) Frostrosen av May Lis Ruus - gir mersmak til å lese videre i serien

Så visste de det likevel, tenkte Lucie. Sensasjonslysten som Elisabetta var, hadde hun nok gått rett til kjøkkenet til matmor Klara for å fortelle nyheten. Sannsynligheten var stor for at hun også hadde vært oppe på sovesalen og opplyst jentene om hva som hadde skjedd.

Å være barn før i tiden var ingen dans på roser ...

Året er 1701 og handlingen i boka foregår i Bergen. Der møter vi ungjenta Lucie. Hun kommer fra fattige kår og mistet kontakten med faren. Hun husker så vidt at faren ble hentet av noen menn, men hun vet ikke hvorfor. Hun vokser så senere opp i noe som kalles for Tugt - og manufakturhuset, der hvor foredreløse barn får jobbe til de fyller 18 år og må deretter finne en annen jobb selv. En natt sniker Lucie og en venninne seg ut for å finne en gave til en god venn av Lucie. Lucie føler et slags ansvar for Tilly, ei av de svakeste jentene i huset. Hun føler en slags omsorg for den jenta og hun ser mye av seg selv i henne. Derfor er hun overbeskyttende når det gjelder Tilly og vil gjerne finne en gave til henne siden hun fyller år neste dag. Men det skulle ikke hun og den andre venninnen ha gjort. De kommer over noe de sent vil glemme.

Denne serien har jeg lenge vært nysgjerrig på - helt siden i fjor faktisk. Grunnen til at serien for min del ble litt utsatt var at jeg har en tendens til å lese mange serier på en gang og da kan det bli litt mye. Derfor måtte Nattmannens datter vente litt av den grunn, men bedre sent enn aldri!

Dette er den andre serien jeg prøver meg på fra Norske Serier. Den første var Fossefall av Jorunn Johansen. Mangler å lese de fem siste bøkene i den serien. Akkurat som Fossefall, ble jeg meget nysgjerrig på å lese Nattmannens datter etter å ha sett boktraileren. Da var jeg solgt! Og det er spennende å lese litt historie. Hvordan levevilkårene var før i tiden forhold til nå. Syns det er interessant og i Bergen har jeg aldri vært, så det er spennende å få en smak på den byen selv om det ikke er snakk om den moderne varianten av byen. Syns også at selve nattmannen er en fengslende karakter. Nattmannen har en veldig lav status og blir sett ned på av de andre. Grunnen er at de tar på seg uverdige jobber som også må gjøres; som å feie gater, tømme utedo og hjelpe bøddelen med henrettelser. Bøddelen blir faktisk mer respektert enn nattmannen.

Frostrosen ga meg ingen spesiell leseopplevelse, men likevel gir den mersmak til fortsettelsen. Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med Bergen, og selve persongalleriet.

Bakpå:

Varmt og hjerteskjærende om barnehjemsbarn i Bergen

”Jeg skal ta henne i mot når hun faller.
Når hun er redd, skal jeg være der.”

Bergen, 1701.
Lucie Tønnisdatter husker sin far, som ble bortført av fremmede menn da hun var liten. Han sa at han alltid skulle ta vare på henne. Likevel må hun vokse opp blant andre fattige og foreldreløse barn på det fryktede Tugt – og manufakturhuset. 

Det er strengt ulovlig, men Lucie sniker seg ut på bosshaugen midt på natten. Hun vil prøve å finne en bursdagsgave til lille Tilly. Lucie ser noe som glitrer – en ring! Men ringen sitter på hånden til en død kvinne. En ung kvinne Lucie kjente så altfor godt.
Originaltittel: Frostrosen
Forfatter(e): May Lis Ruus
Sjanger: romanserie, historie, kjærlighet, spenning
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
254
Forlag: Cappelen Damm/ Norske Serier
Utgitt: 2012
Min utgave:
2012 (Pocket)
Lest:
09.07. - 11.07. 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
5 (Lovende og fascinerende).
Tittel:
4 (Vakker tittel).
Omslag:
5 (Mystisk og nysgjerrigvekkende bokomslag).
Baksidetekst:
4 (Dette må da være en bok/serie å lese).
Persongalleri:
4 (Jeg er ikke helt overbevist eller knyttet til persongalleriet heller, men kanskje når jeg blir bedre kjent med dem).
Skrivemåte:
5 (Ingen tvil om at forfatteren har gjort mye research og skriver troverdig).
Favorittkarakter:
Har ingen spesielle ennå. Det er litt for tidlig å si. Jeg må bli bedre kjent med persongalleriet først.
Slutten:
4 (Ikke spesielt overraskende eller vannvittig spennende slutt, men spent nok til å lese videre i serien).
Høydepunkt:
De gangene nattmannen dukker opp. En mystisk figur i seg selv.
Lavpunkt:
Falt ikke helt for hovedpersonen Lucie, men kanskje kommer jeg til å like henne bedre etter hvert.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013
& Off the shelf 2013

Boktrailer4 kommentarer:

 1. Bare vent til du kommer lengre inn i historien! Jeg er på bok 10 og klarer ikke vente til neste kommer ut! Lover deg!! GLED DEG ;)

  SvarSlett
 2. Takk for oppmuntringen og selvfølgelig skal jeg lese videre. Første bok var jo lovende, selv om den ikke ga meg den intense leseopplevelsen, men likevel er jeg spent på hvordan alt vil gå videre:) Og kjekt å ha noe å glede seg til også:)

  SvarSlett
 3. Håper selv på å påbegynne denne serien snart.. Tror jeg har de første 5-6 el. noe :P

  Så håper at de blir bedre med bøkene :P

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hiv deg over serien. Den første boka var en god start og jeg er helt sikker på at serien blir bedre etter hvert. Er vel en serie som kommer til å vokse seg stor og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med persongalleriet. Så kos deg:)

   Slett