20. mars 2013

Warm bodies av Isaac Marion - oppskrytt og kjedelig

I am dead, but it's not so bad. I've learned to live with it. I'm sorry I can't properly introduce myself, but I don't have a name any more. Hardly any of us do. We lose them like car keys, forget them like anniversaries. Mine might have started with an 'R', but that's all I have now. It's funny because back when I was alive, I was always forgetting other people's names.
Er det noen forskjell på å være død eller levende?

Dette er en bok som det har vært mye blæst om, spesielt blant bokelskere på youtube. Og så nysgjerrig som jeg er, måtte jeg jo lese den selv for å finne ut hvorfor denne boka er så populær. Jeg lar meg ikke rive med av en slik nysgjerrighet hele tiden når det skapes blæst om en bok, men det var noe med denne boka som skilte seg ut fra de andre ungdomsbøkene. Det er ikke ofte jeg leser zombiebøker, så jeg tenkte, hvorfor ikke? Jeg har lest litt zombiebøker for voksne, men ikke for ungdom og en gang må jo være den første ....

Uansett, Warm bodies handler om en noe forvirret tenåringsgutt. Han husker ikke navnet sitt, men tror det er noe på R, og kaller seg dermed bare R. Han husker heller ikke noe fra livet sitt. Da han var levende. Nå er han en zombie. Han føler ikke, har ikke puls og har heller ikke hukommelse. Verden er i ferd med å gå under mens de levende døde tar over (zombiene). Men da han en dag møter en høyst levende jente som fremdeles er menneske i denne dystre verden, merker han nye sider med seg selv. Han begynner å føle seg levende på en ny og sær måte. En følelse han har nesten helt glemt.

Warm bodies er på mange måter en meget spesiell bok. Innholdet er humoristisk sett mørkt og dystert (min form for humor), men likevel klarte jeg ikke helt å henge med hele tiden. Ikke bare på grunn av humoren, men hverken humoren, karakterene eller settingen klarte helt å holde på interessen min hele tiden. Det er så og si en meget tynn bok, men jeg brukte en god del dager på å fullføre lektyren fordi det ble mye av og på lesing. Grunnen var at boka fenget meg ikke på den måten jeg håpet den ville gjøre. Jeg har ikke noe i mot zombier. Jeg har lest noen zombiebøker og sett en del zombiefilmer, men aldri vært noen fan av den sjangeren. Jeg vet ikke hvorfor, men man kan ikke være begeistret for alt.

Jeg likte karakteren R svært godt. Han virket for meg sær og rar på sin sjarmerende måte. Jeg likte måten han betraktet seg selv og verden på. På sin egen lunefulle måte. Boka ville ha vært så mye bedre hvis det ikke hadde inneholdt romanse. Jeg er lei av at nesten hver eneste ungdomsbok innenfor den overnaturlige sjangeren, må inneholde romanse. Det er så jævlig oppbrukt. Dessuten oppfattet jeg jenta han blir forelsket i, Julie, som sytete og masete. Jeg ble svært lei av å lese om henne i lengden. Jeg syns heller ikke at forfatteren gjorde zombiene om til "ordentlige zombier", slik vi er vante til å se og lese om. Jeg vet poenget med R og forandringene hans, men syns også de andre zombiene var lite troverdige. Savnet at de var litt mer uberegnelige og voldelige. Ustoppelige, slik jeg er vant til å lese og se om når det gjelder zombier både i litteratur og på film.

Alt i alt var Warm bodies grei nok lesing, men ikke noe mer enn det. Den var småhumoristisk og lunefull, men likevel var det noe som manglet. Jeg savnet litt mer spenst og driv. Hadde veldig høye forventninger til denne boka, og det kan ødelegge så mye. Sånn er det med alt annet også. Boka er nok en perle når det treffer det rette publikummet.
Bakpå:

'R' is a zombie. He has no name, no memories and no pulse, but he has dreams. He is a little different from his fellow Dead.

Amongst the ruins of an abandoned city, R meets a girl. Her name is Julie and she is the opposite of everything he knows - warm and bright and very much alive, she is a blast of colour in a dreary grey landscape. For reasons he can't understand, R chooses to save Julie instead of eating her, and a tense yet strangely tender relationship begins.

This has never happened before. It breaks the rules and defies logic, but R is no longer content with life in the grave. He wants to breathe again, he wants to live, and Julie wants to help him. But their grim, rotting world won't be changed without a fight...


Originaltittel: Warm bodies
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk så vidt jeg vet
Forfatter(e)
: Isaac Marion
Sjanger: Zombier, spenning, thriller, romance
Målgruppe: Ungdom, egner seg også for voksne
Antall sider: 240 
Forlag: Vintage
Norsk Forlag: -
Utgitt:
2010
Min utgave:
2010 (Pocket)
Lest:
03.03 - 20.03, 2013
Kilde:
Kjøpt
Plot:
4 (Lovende og fiffig).
Tittel:
3 (En sær tittel, men jeg liker det).
Omslag:
5 (Enkel og stilig).
Baksidetekst:
4 (Høres jo festlig og interessant ut).
Persongalleri:
3 (Enkelte ble litt for platte og kjedelige).
Skrivemåte:
3 (Kom meg aldri helt inn i handlingen. Litt monotont skrevet).
Favorittkarakter:
R (hovedkarakteren). Lunefull og litt sær.
Slutten:
3 (Ikke noen cliffhanger eller særdeles tankevekkende).
Høydepunkt:
R sin måte å tenke på.
Lavpunkt:
.Savnet mer spenning og driv. Boka var ikke engasjerende nok for meg.
Terningkast:
3
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2013BoktrailerFilmtrailer


4 kommentarer:

 1. Jeg er en av de som virkelig elsker boken og språket i den. Det er forresten ikke en ungdomsbok egentlig, og det ble stor oppstandelse på nett da forfatteren ikke likte at boken plutselig ble satt i ungdomsbåsen ;)

  Her kan du lese det hvis du er interessert.

  SvarSlett
 2. Jeg vet at det ikke er ren ungdomsbok med tanke på at hovedkarakteren er voksen, men siden jeg har lest noen slike bøker før (bøker om zombier), så føltes det mer som en ungdomsbok enn voksenbok for meg uansett hva forfatteren måtte mene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg og du har jo uansett retten til å mene hva enn du vil ;) Men uavhengig av forfatterens mening ble ikke denne boken markedsført som en ungdomsbok før alt snakket rundt filmatiseringen(som det jo er helt tydelig at bærer preg av at dette skal fenge ungdom i disse post/pre Hunger Games og Twilight tider). Jeg fikk en lesekopi av det amerikanske forlaget da boken var ny og YA var ikke nevnt med et ord i markedsføringen, mens nå ser det ut til at man har ombestemt seg fordi stemplet YA i seg selv nærmest selger bøker om dagen.

   Slett
  2. Ungdomsbok eller ikke. Måten boka var skrevet på veltet nærmere målgruppen for ungdom enn voksen. Det var slik jeg opplevde det i alle fall. Men som du ser på lista under omtalen min så skrev jeg Ungdom under målgruppe og føyet også til egner seg for voksne. Ungdomsbok eller ikke. Den passer vel til alle målgrupper som interesserer seg for zombier. Det var bare det at boka traff ikke meg, selv om jeg prøvde å like den:)

   Slett