5. februar 2013

Sommerdøden av Mons Kallentoft - småkjedelig krim, men greit tidsfordriv.

"Stille. Ro dere ned."
Og hundene adlyder den bydende stemmen og trekker seg unna, og Malin ser en kvinne på omkring en åtti, kledd i møkkete grønn overall og en liten caps med jordbrukskooperasjonens logo på, som så vidt dekker det kortklipte håret. 
Øynene hennes er svarte. 
Sinte.
Hvor gammel kan hun være? Femogførti? Femti?
Deg har livet herset med, tenker Malin mens hun åpner bildøra, og nå herser du tilbake.
 Noen mordgåter er nesten umulig å løse, selv for dyktige etterforskere ...

Etterforsker Malin Fors er igjen ute på et oppdrag og et temmelig spesiell en sådan. En fjorten år gammel jente blir funnet naken og voldatt i en park i Linköping. Jenta husker ingenting av den grusomme hendelsen og Malin Fors føler seg knyttet til henne siden hun har en fjorten år gammel datter selv. Og ting blir heller ikke lettere når en annen jente på samme alder blir meldt savnet. Hva er det som foregår? Samtidig herjer det heftige skogbrann i nærheten på grunn av en skikkelig hetebølge.

Kommer Malin og makkeren hennes, Zeke, til å finne ut hvem som voldtok jenta og vil de klare å finne jenta som er savnet? Malin er en dame med bein i nesa, og hun trosser hetebølgen som herjer. Hun har en viktig jobb å gjøre.

For noen år siden leste jeg Kallentofts forrige bok, Midtvinterblod, som jeg kjøpte på mammutsalg. Jeg ble ikke helt overbegeistret for den. Den var småoriginalt skrevet, men måten historien ble satt opp på ble litt for poetisk og sært for meg. Tenkte kanskje ikke å lese noe mer av Kallentoft, men selv om jeg ikke likte historien i Midtvinterblod eller skrivemåten helt, så fikk jeg sans for etterforskeren Malin Fors. I krimbøker foretrekker jeg helst mannlige etterforskere (aner ikke hvorfor, men det har bestandig vært sånn), men det er noe med Malin som er spennende. Hun er ikke en typisk kvinne. Hun har sine demoner og innrømmer det. Hun skal ikke være sterk hele tiden selv om hun liker å gi det inntrykket overfor andre. Av en eller annen merkelig grunn har begge bøkene, både Midtvinterblod og Sommerdøden vært mer interessant å lese om henne og det hun sliter med enn selve krimsakene.

Mons Kallentoft gjør som Johan Theorin å skrive krimbøker basert på årstider. På denne biten syns jeg at Theorin mestrer det bedre enn Kallentoft. Theorin klarer å få frem temabaserte årstider i hver av bøkene på en måte som gjør til at det ikke blir overdrevet masete. Mens jeg opplevde i begge bøkene til Kallentoft jeg har lest hittil som veldig gnagende. Forrige bok om hvor hard kulda var og nå i denne boka om hvor utholdelig varmt det er. Vi er klar over at det er hetebølge og det er nesten umulig å jobbe og sove i denne varmen, men trenger ikke å nevne det i nesten hver eneste avsnitt. Vi har fått med oss temperaturen for lenge siden.

Om jeg kommer til å lese flere bøker av Mons Kallentoft er jeg ikke sikker på. Han skriver vanlig krim. Syns hverken skrivemåten eller spenningen skiller seg spesielt ut fra andre krimbøker, men det er noe med etterforskeren Malin Fors som gjør meg nysgjerrig. Jeg vil på en måte vite hva som vil skje med henne videre. Hvem vet? Kanskje jeg kommer til å lese neste bok også?
Bakpå:


Mons Kallentofts krimsuksess - over 500 000 solgte i Sverige til nå!

Det er den varmeste ommeren noennsinne. Linköping dirrer i heten, og i skkoogene omkring raser skogbranner. Tidllig en morgen blir en fjorten år gammmmel jente funnet naken og voldtatt i byens største park. Jenta selv husker ingenting, og etterforsker Malin Fors og kollegaen Zeke, må spinne mye ut av de få ledetrådene de har. Hvordan havnet jenta i parken, og hvem er overgriperen? Malin, som har datter på samme alder som offeret, kjenner at saken går mer enn vanlig innpå henne. Samtidig blir en annen jente meldt savnet, og kort tid etterpå gjør noen en grusom oppdagelse på en strand like utenfor byen.


Dette er andre del i Mons Kallentofts serie om drapsetterforsker Malin Fors ved politiet i Linköping. Serien ble innledet med den kritikerroste boken Midtvinterblod, som kom på norsk i 2008. Sommerdøden har ligget lenge på bestselgerlistene i Sverige og her hjemme.

Skrevet om Sommerdøden:

"En velskrevet, suggestiv fortelling som får mange av Kallentofts kollegaer til å ramstå som amatører."
Aftonbladet

Skrevet om Midtvinterblod:

"... absolutt blant de beste lleseroppllevelsene i denne sjangeren på velldig lenge."

Eva Nyhaug, Moss Avis

"Spennende og uvanlig!"
Ingvar Ambørnsen, VG
Originaltittel: Sommardöden
Norsk tittel: Sommerdøden
Forfatter(e)
: Mons Kallentoft
Sjanger: krim & spenning
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 480
Forlag: Schibsted Forlag  
Utgitt: 2008
Min utgave:
2010 (Pocket)
Lest:
26.12 - 04.01, 2013
Kilde: Julegave
Plot:
4 (en snedig krimsak i grunn).
Tittel:
4 (Ikke særlig kreativt, men passende).
Omslag: 5 (Stilig og samtidig veldig enkelt).
Baksidetekst:
4 (Tja, det gir jo litt lyst til å lese boka).
Persongalleri :
4 (Ble ikke så interessert i mange av karakterene, dessverre).
Skrivemåte: 4 (Enkelt og greit språk).
Favorittkarakter:
Malin, selvfølgelig.
Slutten:
Hadde vel ikke forventet annet enn at det skulle slutte på denne måten.
Høydepunkt:
Malins tankegang og observasjoner.
Lavpunkt:
Ikke så spennende som jeg håpet den ville være. Har lest mye lignende krim før.
Terningkast:
4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar