8. august 2012

En svunnen tid av Kate Morton - vær forberedt til å oppleve en helt spesiell verden.

"Mange takk for at De viste meg det vakre hjemmet deres," sa jeg før hun kunne forsvinne.
Hun betraktet meg et øyeblikk lenger enn nødvendig, og så gikk hun tilbake nedover korridoren med stokken dunkende lavt ved siden av seg. Etter noen få skritt, knapt synlig i det svake lyset, stanset hun og snudde seg. "Det var vakkert, skjønner De. En gang for lenge siden. Før."
Hva er mer spennende enn et gammelt mysterie fra fortiden som møter moderne nåtid?

Edie drar hjem til sin mor en tur. Hun og samboeren har gått fra hverandre. Hun vurderer å fortelle det til moren sin, men får seg ikke til det. Istedet later hun som ingenting. Hun holder heller fasaden ved å late som om alt er bra og leser for hennes sengeliggende far. De to elsker boken Muddermannen. Spesielt Edie har et forhold til den boka. Hun har elsket den så lenge hun kan huske. Hun jobber for et forlag og hun har alltid vært fascinert av forfatteren av boka som var far til tre spesielle søstre som holder til i et gammelt og noe forfallent slott. I et brev hun finner får henne til å mistenke noe om moren hennes. Noe som hinter til at hun har hatt noe med slottet å gjøre. Hun har aldri hørt moren nevne noe om at hun har vært der i sine yngre dager. Skjuler hun noe, i så fall hva? Nysgjerrigheten får Edie til å oppsøke slottet.

Denne fikk jeg i julegave i fjor og brukte litt over et halvt år på å lese den ut - noe som slett ikke var meningen. Selv om jeg brukte mange måneder på den, så betyr det ikke at jeg ikke likte den - tvert i mot. 
 
Uansett er jeg glad for at jeg har lest den og jeg er glad for at jeg har Mortons to første bøker i hylla allerede; Tilbake til Riverton og Den glemte hagen. For etter denne boka frister det jo å lese mer av hennes bøker for jeg likte Mortons skrivemåte veldig godt. Jeg må si at jeg var meget skeptisk til den da jeg først begynte å lese. For jeg er ikke så begeistret for "chick lit" eller bøker med typisk feminin tone, eller hvordan jeg skal forklare det. Men jeg følte ikke at dette var en ren "chick lit". Skrivemåten ble litt for "voksent", "modent". Det var ikke overdrevent som typiske "chick lit" bøker ofte blir. Dermed ble jeg positivt overrasket. 

Jeg ble også glad i atmosfæren, i de småsære søstrene, spesielt Percy som viste seg for å være solid og bestemt dame, og slottet. Alt var så beskrivende. Både når det gjaldt slottet og søstrene. Jeg kunne se for meg alt sammen. Det var som om jeg var Edie selv og gikk rundt i slottet. Alt var så levende. Jeg ville på en måte ditt i det virkelige liv om dere skjønner hva jeg mener. Det hadde vært stilig. Jeg liker slott og finstelte hager. Hvis jeg hadde hatt råd og fikk bestemme selv ville jeg ha hatt et engelsk slott langt utenfor en liten landsby i engelsk/gotisk stil. Det har jeg sansen for. Hadde sikkert vært vettskremt om natta med tanke på at jeg er mørkredd. Men etter noen dager hadde det vel gått greit, tenker jeg. 

Mysterie som fletter fortid med nåtid, hemmelig brev. småskrudde søstre og gammeldags slott. Hva mer kan man ønske seg i en bok? Hva er det du venter på? Les, les, les!

 Bakpå

”Det begynte med et brev. Et brev som hadde vært borte lenge, som lå og ventet et halvt århundre i en glemt postsekk på det mørke loftet i et helt alminnelig hus i Bermondsey …”

Edie Burchill og hennes mor har aldri stått hverandre nær. Da et bortkommet brev ankommer femti år for sent, begynner Edie å mistenke at moren har en hemmelighet som kan forklare hvorfor. Returadressen på brevet lyder Milderhurst slott, Kent – og nettopp her begynner Edie utforskningen av morens fortid.

”En fengslende, romantisk thriller.”
Publishers Weekly

”En altoppslukende og uforglemmelig leseopplevelse.”
Woman & Home

”En overraskende og dypt tilfredsstillende leseopplevelse.”
Booklist
Originaltittel: The Distant Hours
Norsk tittel: En svunnen tid
Forfatter(e)
: Kate Morton
Sjanger: Mysterie, roman, suspense
Målgruppe: Voksen
Antall sider: 624
Forlag: Atria

Norsk Forlag: Schibsted Forlag
Utgitt: 2010
Min utgave:
2011 (Innbundet)
Lest:
23. 01 - 25.07, 2012
Kilde:
Gave
Plot:
6 (Herlig plot og mange spennende hendelser).
Tittel:
5 (Beskrivende).
Omslag:
5 (Vakkert og delikat. Man får bare lyst til å gå gjennom den porten).
Baksidetekst:
5 (Man får jo bare lyst til å lese innholdet).
Persongalleri :
6 (Mange forskjellige personligheter som jeg syntes var svært interessant).
Skrivemåte:
5 (Det var ikke vanskelig å se for seg stedene og personene. Morton skriver med stor innlevelse).
Favorittkarakter:
Percy (En meget stram og bestemt dame. Liker å lese om personer som har litt bein i nesa).
Slutten:
5 (Herlig, men skulle ønske at det aldri tok slutt).
Høydepunkt:
Måten Morton beskriver stedene på. Det er som å være der selv.
Lavpunkt:
Kunne gjerne ha vart i 600 sider til for min del og jeg skulle ønske jeg hadde energi til å lese boka mer sammenhengende.
Terningkast:
5
Leseutfordring:
100 + Books In A Year (2012)
 

                         Off the shelf (2012).

Boktrailer6 kommentarer:

 1. Jippi, nå skal jeg lese den i løpet av måneden! Takk for en fin omtale, Ina!

  Pst; Fint at det går bedre nå, og så håper jeg sovingen blir lettere også. Klem fra både meg og Narnia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hva er det du venter på?!:) Les, Silje, les!
   Og takk for omtanken både fra deg og Narnia. Det setter jeg selvfølgelig pris på:)

   Slett
 2. Jeg elsker bøkene til Kate Morton. Hun er en av favoritt forfatterne mine:) Jeg elsker at hun blander nåtid og fortid, at historiene er mystiske, om gamle familiehemmeligheter og kanskje om fortapt kjærlighet:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig med deg, spesiekt om gamle familiehemmeligheter og måten hun blander nåtid med fortid. Da er i hvert fall jeg solgt:) Så jeg gleder meg i alle fall til å lese de andre bøkene av henne:)

   Slett
 3. Herlig omtale, Ina. Jeg har likt begge av Kate Mortons bøker som jeg har lest så langt og jeg kjenner at jeg gleder meg til mer. Har Tilbake til Riverton stående her, håper på å få lest den i år.

  For meg er ikke dett chick-lit i det hele tatt, føler ikke Morton har så mye til felles med bøker innenfor den sjangeren, men kanskje jeg tar feil? Hun er en mesterforteller :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:)
   Nei, jeg trodde først at dette var typisk "chick lit" jeg også, men det var det heldigvis ikke. Som sagt så var ikke dette ren "chick lit" som jeg hadde fryktet og kan fint leses av både kvinner og menn. Alle som liker en god mysterie vil like Mortons bøker. Garantert:)

   Og du har helt rett. Hun er en mesterforteller:)

   Slett