6. juni 2012

Before I go to sleep av SJ Watson - en av årets godbiter!

These snatched moments. Kneeling in front of the wardrobe or leaning on the bed. Writing. I am feverish. It floods out of me, almost without thought. Pages and pages. I am here again now, while Ben thinks I am resting. I cannot stop. I want to write down everything.

Vet du hvem du er og hvem du er sammen med?

Jeg bruker som regel å omtale bøkene i rekkefølgen som jeg har lest dem, men denne gangen gjør jeg et lite unntak og skyver denne litt frem i køen. Grunnen? Jeg kan ikke vente med å skrive om den!

Først av alt vet jeg ikke riktig hvor jeg skal begynne, men skal gjøre så godt jeg kan å si litt om handlingen uten å overdrive. Christine Lucas mister hukommelsen etter en ulykke. Men hukommelsestapet hun lider av er litt spesiell. For hver gang hun sovner, glemmer hun absolutt alt dagen etter og hver dag må mannen hennes, Ben, fortelle hvem han er, hvem hun er, hvor hun er, hvordan livene deres er etc... Tenk deg å leve slik hver jævla dag. (Unnskyld språket). Jeg ville ikke ha holdt ut den uvissheten hele tiden. Det ville ha vært utrolig plagsomt.

Fikk først vite om Before I go to sleep gjennom Goodreads og ble veldig nysgjerrig. Den har fått mange gode omtaler og plottet høres jo veldig spesielt ut, så jeg måtte bare lese den selv. Jeg elsker psykologiske thrillere! Det er ikke akkurat en thriller da. Mye av handlingen går sakte fremover. Vi blir godt kjent med Christine og hennes frustrasjon. 

Jeg hadde aldri før hørt om SJ Watson, og var sikker på at det var en kvinne som hadde skrevet boka, men etter å ha sett et intervju av forfatteren på youtube, viste forfatteren seg å være en skallet mann. Jeg syns han skrev fra kvinnelig perspektiv så utrolig bra så jeg hadde bare regnet med at forfatteren var kvinne. Så gjett om jeg ble overrasket. 

Selve plottet er spesielt, men ikke særlig originalt. Det gjorde ikke noe i det hele tatt, fordi Watson er en dyktig skribent og ga handlingen skikkelig driv. Jeg måtte hele tiden vite hva som ville skje videre selv om jeg hadde en viss anelse. Og selv om jeg hadde rett om hva som egentlig foregikk så var det like spennende å lese! For man tenker jo hva i all verden ville man selv ha gjort i en slik situasjon? Glemme hvem man er hver dag og dem man har rundt seg. Hvem kan man stole på? Høres utrolig slitsomt ut og jeg vet at det hadde ikke jeg holdt ut. Så derfor er denne boka veldig spennende på mange plan.

Before I go to sleep er en tankefull, engasjerende og givende psykogolisk thriller (eller kanskje jeg bør kalle den psykologisk roman?). Uansett så var den fryktelig, fryktelig spennende og jeg håper å komme over flere lignende bøker i fremtiden! Kommer definitivt til å lese flere bøker av SJ Watson!
 Bakpå


WINNER - CRIME THRILLER OF THE YEAR

Memories define us.

So what if you lost yours every time
you went to sleep?

Your name, your identity, your past,
even the people you love - all forgotten
overnight.

And the one person you trust may only
be telling you half the story.

Welcome to Christine's life.

'Stunningly executed,
completely gripping,
slowly terrifying'
Daily Mirror

"Unforgettable'
Financial Times
Original Tittel: Before I go to sleep
Norsk Tittel: Før jeg sovner      
Forfatter(e): SJ Watson   
Sjanger: psykologisk thriller/roman, spenning.
Målgruppe: Voksen   
Antall sider: 379
Forlag: Black Swan

Norsk forlag: Bazar Forlag
Utgitt: 2011
Min utgave:
2011 (Pocket)
Lest:

Kilde:
Kjøpt
Plot:
6 (spennende)
Tittel: 5 (vekker nysgjerrighet)
Omslag:
4 (småekkelt med øyet)
Baksidetekst:
5 (må jo bare lese boka!)
Persongalleri:
6 (mange spennende karakterer, men hvem kan man stole på?)
Skrivemåte:
5 (Han har en unik måte å skape spenning og nysgjerrighet på)
Favorittkarakte
r: Christine. Vi blir veldig godt kjent med hennes tankegang, mistenksomhet og frustrasjon. Jeg ville bare hennes beste.
Slutten: 5 (Gjettet riktig, men kunne ikke ha vært annerledes heller)
Høydepunkt:
Christines innsikt og stort sett det meste.
Lavpunkt:
Litt småforutsigbart, men det gjorde ikke noe. Spennende lesestoff var det likevel!
Terningkast:
6
 Leseutfordring: 100 + Books In A Year (2012)

4 kommentarer:

 1. Skjønner du likte boken, lyser ihvertfall gjennom omtalen din:D Elsket den selv, er en av de beste bøkene jeg har lest i år:) Kos deg videre med bøkene og ha en flott dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Ja, jeg digget boka selv om jeg skjønte litt hva som egentlig foregikk. Men fryktelig spennende skrevet var det i alle fall likevel. Det er jo vanskelig å forestille seg hvordan det er å være i en slik situasjon og det gjorde boka ekstra givende:) Ha en fin kveld:)

   Slett
 2. Anonym10:53

  Så fin omtale! Jeg elsket boken :-) Det er noe med å lese thrillere som passer meg, men jeg får egentlig ikke tid til å lese nok av dem.
  Da er det så greit å lese dine omtaler slik at jeg kan plukke ut de thrillerne du synes er bra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, du er smart Astrid Terese. Liker tenkemåten din:)
   Ja, jeg har en svakhet for thrillere jeg også. Har likt disse bøkene siden jeg var ungjente da jeg leste Nancy Drew. Så det er bare å følge med. Skal prøve å anbefale så mange thrillere som mulig i fremtiden. Har flere uleste i hylla:) Kanskje det blir en thrillersommer?;)

   Slett