5. juli 2011

Løgner fra fortiden av Joy Fielding - overraskende, men mye unødvendig snikksnakk.Dagboken hennes. 

Den lå åpen på toppen av den hvite kurvkommoden, lå der som om den ventet på å bli lest. Nesten som om Alison med fullt overlegg hadde hadde lagt den der, som om hun hadde regnet med at jeg ville stikke innom. Jeg prøvde å overse den, prøvde å passere uten å stoppe opp for å se, uten å bøye meg ned for å se bedre, burde jeg antagelig si. Men saken er at den fordømte boken tiltrakk meg som en magnet. Nesten mot min vilje grep jeg øynene mine i å dukke ned i de dramatiske virvlene og sløyfene til Alisons omstendelige håndskrift, som mest av alt lignet på en slags vill, visuell berg-og-dal-bane.

Hvem kan man stole på?

Sykepleieren Terry er en middelaldrende dame som bor for seg selv etter at moren hennes døde. Etter lang sykepleie, tok morens liv slutt og Terry etterlatt for seg selv. Siden da har hun hatt leieboer boende i annekset slik at hun ikke føler seg altfor ensom. Etter at leieboeren Erica en natt rømte uten å betale for husleie de siste månedene, har Terry vært skeptisk til å søke etter ny leieboer. Hun vil ikke at samme feil skal skje igjen. Hun vil ha en leieboer til å stole på. Og hun tar dermed sjansen på å søke etter en ny. Hun blir kontaktet av Alison Simms, og Terry syns det er en ung og trivelig kvinne, og de to blir venner raskt. Og finner stadig på ting sammen. Men Terry blir urolig når det plutselig dukker opp venner av Alison. Noen av dem har hun ikke hørt henne snakke om, og hvorfor Alison har flyttet til Florida, skurrer litt. Bør Terry stole på henne?

Jeg vet ikke helt hva jeg hadde forventet meg med denne boka før jeg begynte å lese den. Den virket interessant, og syntes omslaget var fristende og uhyggelig nok til å gjøre meg nysgjerrig. Når det står på en bok at det er en page turner og har en overraskende slutt, så må jeg ærlig innrømme at jeg da alltid blir mistenkelig, for som regel blir det motsatt for meg, men likevel tenkte jeg at det ville ikke skade å kose seg litt med lettlest krim ved siden av Shantaram. Har nå den siste tiden lest to bøker "samtidig" og jeg syns det er greit å veklse mellom en tykk bok og en tynnere. Og jeg må si at jeg lot meg rive med mens jeg leste. Det var noe engasjerende med denne historien, selv om det var litt utenomsnakk og ting som ikke hørte helt hjemme i boka og virket litt malplassert, men jeg likte hovedpersonen i boka svært godt. Terry var både spennende og fascinerende å lese om. Og som regel, når det kommer til twists and turns i fleste slike bøker, må jeg virkelig si at her ble jeg lurt! Jeg så ikke den vendingen komme. Man tror man vet hele historien bare ved å lese bakpå boka, men alt jeg hadde forestilt meg hvordan det ville ende, ble faktisk helt feil! Noe som skjer veldig, veldig sjelden, men det gjorde meg faktisk glad. For det er kjedelig å "se" løsningene lenge før de kommer. Det er jo litt godt å ha rett også da, men denne twisten så jeg ikke. Den twisten ga meg også grøssninger. For det var en litt smart og uvanlig måte å gjøre det på. En twist som skilte seg litt ut, og jeg har lest mange bøker som har twists and turns som jeg har avslørt lenge før det ble oppklart. Så det var faktisk artig å føle seg lurt for en gangs skyld.

Men selv om den hadde en svært så overraskende vending, så levde ikke boka helt opp til forventingene. Skulle ønske at handlingen var litt strammere, og at vi ble litt mer kjent med enkelte personer som dukket opp, for noen virket som pappfigurer og da er det vanskelig å forestille seg dem på en måte. Det blir vanskelig å visualisere dem. Og papp er papp. Ikke særlig levende.

Alt i alt var Løgner fra fortiden en engasjerende og lettlest underholdning som var morsom å nyte så lenge det varte. En typisk tvprodusert bok hvis jeg skulle sammenligne den med noe, men ikke noe galt med det. Jeg liker slike filmer og bøker som ikke er annnet enn noen underholdende timer.
Bakpå

”Fielding har levert enda en page-turner …
En spenningsroman med en sjokkerende slutt.”
- BOOKLIST

Terry Painters stille og rolige liv forandres den dagen hun leier ut annekset sitt til unge Alison Simms.
Plutselig består Terrys hverdag av venninnekvelder med mat og vin, manikyr, ansiktsmasker og fortrolige samtaler.
Da mystiske venner av Alison dukker opp, begynner Terry å få bange anelser. Uten at hun helt kan sette fingeren på hva som er galt, begynner hun å føle seg overvåket og invadert.Originaltittel: Whispers and lies

Forfatter(e): Joy Fielding

Sjanger: thriller, mystery, suspense

Målgruppe: Voksen

Antall sider: 294

Forlag: Cappelen Damm


Utgitt: 2002


Min utgave: 2011 (Pocket)


Lest: 30.06 - 04.07 (2011)

Kilde: Kjøpt


Plot: 5

Tittel: 4

Omslag: 5

Baksidetekst: 3

Persongalleri: 3

Skrivemåte: 3

Slutten: 4

Høydepunkt: Lettleselig krim som er spennende så lenge boka varer, men ikke akkurat en bok man husker lenge etterpå. Men en page-turner var den gitt! Måtte hele tiden vite hva som ville skje, så sidene fløy. Overraskende vendepunkt.


Lavpunkt: Skrivestilen minte meg litt for mye om chick lit, men ikke helt det heller. På kanten av den sjangeren, også var det jo en god del snakk om hår, sexliv, og noen dialoger som virket litt unødvendig. Dialoger som virket å være med bare for å fylle noen sider, men som egentlig ikke har noe med handlingen å gjøre.


Terningkast: 3


Leseutfordring: 100 Books In a Year Reading Challenge, Mystery and Suspense Reading Challenge.


4 kommentarer:

 1. Jeg må si at jeg ble nysgjerrig! Fikk lyst til å lese den bare for å oppleve den twisten :-) Bra anmeldelse som alltid!

  SvarSlett
 2. rufsetufsa21:16

  Halla! Jeg anbefaler deg å lese denne hvis du får anledning. Det er jo mye utenomsnakk og enkel historie på en måte, men den twisten tror jeg aldri kommer til å glemme. Den var helt uvanlig og kom så brått på, at jeg måtte lese den biten en gang til for å forsikre meg selv om at jeg hadde lest riktig, for den twisten så jeg ikke og kunne ikke tro det, men måtte smile av forfatterens sluhet akkurat der :) En sommerlektyre som jeg anbefaler siden boka er meget lettlest og har en suspense som er lett fordøyelig. Boka har sine høydepunkter :) Hadde vært artig om du hadde lest den og gitt et synspunkt en gang :)

  SvarSlett
 3. Jeg får skrive opp tittelen, så skal jeg se om jeg får tak i den etter ferien :-)

  SvarSlett
 4. rufsetufsa22:19

  Nice! Alltid interessant å sammenligne kommentarer fra andre som har lest samme bok :)

  SvarSlett