7. november 2010

Det ligger i blodet av Matt Haig - kjenner du familien din så godt som du tror?

Clara gjør sitt beste for å holde fasaden hele morgenen.

Hun gjør seg klar til skolen, akkurat som vanlig, til tross for den råtne følelsen i magen.

Det er nemlig slik at Clara sist lørdag økte innsatsen fra å være vegetarianer til å bli heltids, dedikert veganer i et forsøk på å få dyr til å like henne litt bedre.

Endene som ikke ville ta imot brødsmuler fra henne, for eksempel, kattene som ikke ville bli kost med, eller hestene på jordet ved Thirsk Road som ble helt sprø hver gang hun gikk forbi. Hun klarte ikke å bli kvitt minnet om skoleturen til Flamingoland der hver eneste flamingo fikk panikk og rømte før hun nådde helt fram til innsjøen. Eller gullfiskene hennes, de eneste kjæledyrene hun fikk lov til å ha, de levde ikke lenge. Det forferdelige sjokken den første morgenen da hun fant dem flytende med buken opp vannskoroen, helt frageløse i skjellene.

Originaltittel: The Radleys

Norsk tittel: Det ligger i blodet

Forfatter: Matt Haig


Sjanger: vampyr, humor, spenning, roman


Antall sider: 424


Utgitt: 2010 (norsk utgave)


Lesetid: 15 dager


Bakpå: Møt familien Radley: Peter, Helen og tenåringsbarna Clara og Rowan. En helt vanlig familie som lever sine smått dysfunksjonelle liv i en idyllisk engelsk småby. Helt til Clara begår en grov og uforklarlig forbrytelse. Uforklarlig for alle andre enn foreldrene hennes. For de vet.

Vet hvorfor familien har så sensitiv hud.

Vet hvorfor Clara blir så syk av å være vegatarianer.

Vet hvorfor de aldri hører fuglesang, eller aldri har kunnet klappe en hund.

Når den mystiske onkel Will dukker opp i landsbyen, kommer en rekke mørke sannheter for dagen. Sannheter som kan ødelegge familien for godtl

Det ligger i blodet er en intens og medrivende roman om en familie og hemmelighetene de bærer på, og om de farlige og sterke kreftene som ligger under overflaten i tilsynelatende vanlige liv.

Oppsummering: Familien Radley er ikke helt som andre familier. De prøver virkelig hardt å holde en normal fasade og skli rett inn i samfunnet. Men i virkeligheten bærer de på en dyster hemmelighet som de er nødt til å skåne for omverdenen. Uansett hvor hardt de anstrenger seg, spesielt foreldrene, er den tanken der hele tiden. Hva om noe skjer som avslører sannheten? Hva skjer da? En kveld blir den frykten til virkelighet da deres datter Clara blir utsatt for fare og familiens identitet blir gamblet med. Det er ikke bare omverdenen de må passe seg for, men de har også interne hemmeligheter og de lærer mer om hverandre enn noen gang før. Men hvor lenge klarer de å holde fasaden?

Ettertanke: Dette er en litt vanskelig bok å beskrive uten å avsløre for mye. Dermed ble oppsummeringen veldig kort. Er alltid redd for å avsløre for mye for andre som har tenkt å lese den med tid og stunder. Fikk vite om denne boka gjennom en omtale i Kulturadressa for en god stund siden og da ble jeg meget nysgjerrig. Jeg fikk så lyst til å lese den. Hadde aldri før hørt om forfatteren, men har ingen problemer med å utvide horisonten når det gjelder bøker. Og med skyhøye forventninger så var jeg veldig spent på om boka var like bra som jeg hadde håpet på.

Ingen tvil om det! Jeg brukte jo en del dager på å lese ut denne boka, men ikke på grunn av at den var kjedelig, men jeg ville fordøye den og storkose meg mens jeg leste. For den er veldig spesiell, på en positiv måte og den har nokså svart humor som jeg liker godt. Det er også flust av spenning, vågale valg og ting som får leseren  selv til å undre seg hvordan man ville ha klart å late som ingenting for å skjule en alvorlig hemmelighet som familien Radley gjør. Det ville ha vært litt av en utfordring.

Det ligger i blodet er en alvorlig bok, men som også er preget av en stor dose humor, ville sprelll, underlige tanker, annerledes perspektiv på ting og et innblikk på et helt annerledes liv. En svært fengende leseropplevelse og det er no en bok som jeg ikke kommer til å glemme med det første. Anbefales på det varmeste. Og for å være ærlig kommer jeg nok til å se helt annerledes på naboene mine herretter. For hvem vet hva som egentlig foregår innenfor deres fire vegger? Av og til er det helt sikkert bedre å leve i uvissthet og ikke vite alt om alle.

Høydepunkt: En snodig, men varm og humoristisk bok med mange sarkastiske toner. Bli kjent med denne helsprø familien. Det er vanskelig å ikke bli glad i dem alle!

Lavpunkt: Skulle ønske oversetteren så noen runder til etter skrivefeil før manuset ble sendt til trykkeriet. For det er en del skrivefeil som vekker litt irritasjon.

Terningkast: 6

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar