1. september 2009

Den onde viljen av Karin Fossum - ikke så intens og spennende som tidligere av hennes bøker

Ladegården psykiatriske sykehus var en gul, fireetasjers bygning, omgitt av en vakker park med skulpturer og fontener. I parken gikk et nett av gangveier kantet med blomster og grønt. Axel parkerte Mercedesen på plassen for besøkende, og de ble sittende en stund og betrakte den gule fasaden. Bak et av de buede vinduene hadde Jon sove.





Originaltittel: Den onde viljen

Forfatter: Karin Fossum

Sjanger: kriminalroman

Antall sider: 192

Utgitt: (pocket) 2009

Lesetid: 8 dager



Bakpå: SIDEN BARNDOMMEN har de tre vært gode venner. Den vellykkede og sjarmerende Axel Friman er den naturlige lederen, den rufsete Philip Reilly er filosofen blant dem med sin evinnelige sitater fra Koranen, mens lille, sprinkle Jon Morene bare er forsiktig og plaget av dårlige nerver.



Under en hyttetur drukner Jon etter å ha falt ut av båten. Er det et hendelig uhell eller ligger det noe annet bak? Like etter finner noen liket av en annen ung gutt, også denne gangen i et vann. Har gutten druknet eller er han offer for en forbrytelse? Sejer og Skarre har lite å gå etter, ungdomsmiljøet på stedet virker ikke avskrekkende, og hvorfor skulle noen ønske livet av to så unnselige unge menn? De to sørgende mødrene finner hverandre og sammen finner de en tråd som skal få det hele til å rakne.



Den andre viljen er Karin Fossums niende roman om førstebetjent Konrad Sejer.



Oppsummering: Jon Moreno er en stille og rolig fyr som sliter med nervene sine. Derfor er han for tiden på Ladegården psykiatriske sykehus for å hanskes med dette problemet. De to vennene hans Axel og Reilly inviterer ham på hyttetur for å gi Jon Moreno en liten invitasjon til at han får slippe den gården en stund, selv om han trives der. Kameratene hans tror det vil gjøre Jon godt å komme seg litt ut i frisk luft. Dermed drar de så på en weekendtur og tilbringer den i en hytte ved et tjern. Men en ulykke skjer og Jon drukner i tjernet. Sejer og Skarre blir satt på saken for å finne ut om det var selvmord eller om det var noe mer bak. Senere finner de et annet lik i et vann og det får etterforskene til å lure på om de har noen tilknytning til hverandre. De vet at kameratene til Jon, Axel og Reilly skjuler noe, men vil de noen gang bli avslørt?



Ettertanke: Jeg er en stor fan av Karin Fossum og jeg kan ærlig innrømme at jeg har lest mange av bøkene hennes. Jeg elsker hennes skrivemåte og psykologiske instinkt. Også er hun så flink til å skrive vanvittige dialoger. Karakterene hennes har skarpe tunger som jeg digger. Har ikke lest alle bøkene med Sejer og Skarre, men de fleste. De jeg har lest så langt med disse etterforskerne er; Djevelen holder lyset, Elskede Poona, Svarte sekunder, Den som elsker noe annet, Den som frykter ulven og nå Den onde viljen. Så langt har jeg lest seks av ti bøker som Sejer og Skarre er involverte i. Men har også lest andre bøker av Fossum hvor disse etterforskerne ikke er med. Så jeg liker de fleste bøkene hennes svært godt. Spesielt kriminalromanene hennes som hun er mest kjent for.



Den onde viljen hadde jeg store forventinger til og skaffet meg den i forrige uke i pocketversjon. Handlingen hørtes spennende og mystisk ut, men da jeg kom til midtparten av boka var jeg fremdeles litt skuffet. Boka inneholder ikke mange sider, 192 sider bare for å være nøyaktig, men følte ikke at handlingen løftet seg opp på noen som helst måte. Mens jeg leste føltes det ut som om det jeg leste sto på samme gir hele veien. Den er godt fortalt, småspennende, men likevel syntes jeg ikke den hadde like mye spenning som mange av Fossums tidligere bøker har levert. Oppfattet den som litt laber. Det føltes ikke som om det var noe som skjedde som kunne sette fart på det hele. Småskuffende bok fra Fossum denne gangen, men jeg har lest anmeldelsene til hennes nyeste bok Varsleren, som bare har høstet positiv kritikk. Den gleder jeg meg til å lese når jeg får tak i den en gang i fremtiden når jeg får bedre tid til å lese. (Må fokusere på studiene også…) Men som sagt, så var ikke Den onde viljen den store leseropplevelsen jeg hadde håpet på.



Høydepunkt: Endelig en ny Sejer bok. Den folkekjære etterforskeren som har fått mange faste lesere oppgjennom årene.



Lavpunkt: Labert og småkjedelig. Den har ikke den samme driven som de tidligere bøkene med Sejer og Skarre. Forutsigbart og skuffende med andre ord. Karin Fossum kan så mye bedre enn dette.



Terningkast: 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar