27. juli 2008

Solstorm av Åsa Larsson

Det blei stille. Rebecka åpnet permen hun hadde fått av Anna-Maria. Første side var baksida av et kopiert postkort. Det var ikke noe frimerke. Rebecka stirret på håndskrifta. Kulda trakk gjennom henne. Det var samme håndskrift som beskjeden på bilen hennes. Knortete. Som om den som hadde skrevet, hatt på seg hansker eller skrevet med feil hånd. Hun leste: "Det vi har gjort, er ikke galt i Guds øyne. Jeg elsker deg."DSC00658.jpg

Originaltittel: Solstorm
Forfatter: Åsa Larsson
Sjanger: Krim
Antalll sider: 275
Utgitt: 2008
Lesetid: 8 dager


Bakpå: I Kiruna blir den åndelige lederen i Kraftkildens kirke, Viktor Strandgård, brutalt myrdet midt i altergangen. Neste morgen får stockholmsadvokaten Rebecka Martinsson en uventet telefon. Rebecka er vokst opp i Kiruna og kjente Viktor, og nå ber søsteren hans, Sanna, om hjelp. Sanna er overbevist om at politiet mistenker henne for drapet, og frykter at noen vil ta fra henne barna. Motvillig vender Rebecka tilbake til barndomsbyen. Hjemkomsten vekker til live sterke følelser, og snart jages hun både av sin egen fortid og av krefter som ønsker å bringe henne til taushet.


"En pageturner (...) anbefales lest på dagtid, i alle fall om man har den svakeste tendens til mørkredsel."
Torunn Borge, Dagsavisen

"Larsson har skrevet en gjennomført skikkelig og spennende roman."

Leif Ekle, NRK P2

"Forfatteren bygger mesterlig spenningen opp mot et drepende klimaks."

Monika N. Yndestad, Bergensavsien.Rebecka Martinsson som jobber som advokat i Stockholm. Hun er en hard nøtt som tåler det meste. Hun har vært gjennom mye og ser ut til å ha taklet det bra. En dag får hun vite at det har skjedd et drap i hennes hjemsted, Kiruna, og hun var godt kjent med den drepte. Den drepte er Viktor Strandgård. Han har alltid vært aktiv i Krystallkirken. Etter at han nesten døde i en ulykke som han overlevde, hevdet han at han hadde fått en åpenbaring, og virkelig vært på den andre siden, som så mange vil tro på og han bestemmer seg for å tilbringe resten av livet som åndelig leder. Han vet hvordan den virkelige himmelen ser ut og det er mange som gjerne vil høre om det og det ser ut som om folk ikke blir lei av å høre hans versjon. Han er et slags levende håp for det kristnesamunnet som herjer i Sverige.

Men en dag finner søsteren hans, Sanna, ham død midt i altergangen. Begge hendende hans er skåret av og begge øynene er stukket ut. Hvem har utfordet dette mrodet og hvorfor? Hva kan en åndeig leder ha gjort for å gjøre noen så sint?

Rebecka er nødt til å dra tilbake til hjemstedet og undersøke saken, selv om hun ikke har så veldig mye lyst, siden ikke alle minner derfra, er like gode. Hun kjenner både Viktor og Sanna. Hun har også alltid vært skeptisk på den kristne troen som hersket på det stedet.

Sanna , Viktors søster, blir unngåelig sikted for drapet og Rebecka er nødt til å finne den skyldige. Sanna kan da ikke være den som har utført drapet? Hun er tross alt hans søster og har to barn hun ikke kan forlate sånn uten videre.

Ufrivillig er Rebecka nødt til å ta vare på ungene og hunden til Sanna, mens hun jobber med saken. Etter hvert som hun snoker mer og mer i saken, er det ikke alle som er like glade for å se henne igjen og noen vil ha henne vekk. Det er helt klart at folkene som jobber i Krystallkirken, ikke er så prektige som de gir seg ut for. Men hva er det de skjuler for Rebecka?

Ettertanke: Solstorm er Åsa Larssons debutroman utgitt tidligere i år og hun har høstet inn mange, positive omtaler. Disse omtalene har gjort meg nyssgjerrige nok til å lese den selv, Det er krim, skrevet av en svensk dame, og svensk krim er som regel bra, både i bøker og på tv. Jeg hadde store forventinger og gledet meg til å lese denne mørke fortellingen,. Om troen på det gode mot det onde.

Larsson skriver godt, til en "nybegynner" for å være. Plottet er interessant nok til å bli nysgjerrig på, men ikke nok for å lese ut hele boken. Noen partier i boka er hyperspennende, mens andre deler av boka er litt småkjedelig. Noen ganger føles det som å lese sider der det aldri skjedde noe og måtte holde ut for å komme seg videre. Den levde dessverre ikke helt opp til mine forventinger. Om jeg er mer kresen enn andre, blir jeg dessverre aldri helt klok på selv. Men helt grei underholdning uten helt det store. Kanskje ikke så originalt og en historie vi har hørt mange ganger før, bare i en enda en annen versjon.

Høydepunkt: Endelig en krimbok som ikke er på over 400 sider og som er grei nok å lese uten å kjede seg helt i hjel.

Lavpunkt: Hørt det før. Ikke særlig overraskende og man må virkelig være mørkredd (eller redd sin egen skygge), hvis man blir redd av å lese denne boken her. Fikk sove uten problemer etter å ha lest den ut. Og vi vet fra før av at religiøse "sekter" er ikke helt "gode". Man blir aldri helt kloke på sånne folk. Takk og lov for det.


Terningkast: 3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar