17. mars 2022

De kapable av Klas Ekman - svensk thriller om skyldsfølelse med snert

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     Anna hoppet over grøfta og gikk inn i skogen. Hun pu-

stet tungt, og bena føltes igjen sånn skjelvne som om hun når 

som helst kunne ramle over ende og bli liggende på bakken

og kjøre hjem som en stor jordhaug.

     Hun kjente stanken nesten med én gang. Det fikk henne

til å stoppe opp og nøle. Var dette nødvendig. Ja, det var 

det nok.


Lenge siden jeg har lest svensk krim, og med denne boka husket jeg hvorfor jeg leste mye svensk krim og thrillere før i tiden.

Romantisk helg forandres til et mareritt
Anna later som hun er på spahelg, men i virkeligheten er hun sammen med sin elsker, Johan og de har leid rom sammen på hotell. Hun er gift med Magnus, men i det siste har de sklidd fra hverandre. Etter at han sluttet i sin faste jobb og begynt å ta studier i stedet, har han vært irritabel og vanskelig å ha med å gjøre. Derfor sniker hun og Johan seg sammen så snart det er anledning. Johan er en tidligere kollega av Magnus. Denne gang er hun nødt til å avslutte med Johan, siden hennes sønn Sixten er et barn som trenger trygge rammer. 

Noe på hjemveien skjer som kan få fatale følger. Begge kan havne i fengsel. Hvor lenge kan de late som ingenting og "nyte" friheten?

Ekman gir et klassisk eksempel på hvor langt man er villig til å redde seg selv i en mørk og tragisk thriller om hvor fort livet kan snu til det usikre, og man vet ikke hvor lenge de trygge vanene kan vare, før livet blir til noe skremmende. Spesielt hvis man vet man har gjort noe man ikke skulle ha gjort.

En bok som bør leses uten mye forhåndsinformasjon
En noe vag beskrivelse av boka dette, men det er også meningen, da dette er en thriller man bør helst vite så lite om før man leser den selv. Fordi den er noe fiffig og den minner meg litt om disse krimnovellene av Roald Dahl jeg leste som tenåring. Likte godt det turbulente forholdet mellom Anna og elskeren Johan. Man bare venter på det verste og kan det bli verre? Flere karakterer dukker opp og gjør ting vanskeligere for dem. Det var spennende å se hvordan de taklet det sammen og hver for seg, og hvordan stresset påvirker dem for folk reagerer jo forskjellig på ting.  Det var  spennende å lese om hvor langt noen er villig til å gå, for å redde sitt eget skinn.

Likte godt at kapitlene var svært korte og det var ofte skifting av perspektiv som gjør det hele mer interessant. Det var lett å føle med karakterene og man er bare glad man ikke er en av dem. Enkelte partier kune være noe gjentakende og hinsides, men det er det jo ofte i thrillere. Men stort sett bestod De kapable av god del intensitet og minner oss om det viktigste i hverdagen: Hva er riktig og hva er galt? En av de bedre debutbøkene jeg har lest i det siste.


(Bakpå):


VINNER AV CRIMETIME AWARD FOR

ÅRETS KRIMDEBUT 2021!


Klas Ekman De kapabla har blitt hyllet i svensk presse og ble

nominert både til Crime Time Award for beste krimdebut og

til Årets bok i 2021.


En mann og en kvinne sjekker inn på et hotell. Johan gleder seg

til en het natt med elskerinnen Anna. Mens Anna på sin side

planlegger å avslutte affæren med Johan for å redde familie-

livet sitt. Helgen blir ikke helt som de har sett for seg. Ikke i det

hele tatt. Det er når de er på vei hjem dagen etter at katastrofen

inntreffer og en usannsynlig marerittlignende reise begynner ....

Snart har de mistet totalt kontroll over det som i utgangs-

punktet var to helt alminnelige liv.


De kapable er en klaustrofobisk thriller om vanlige mennesker 

som havner i en livsavgjørende ulykke. Klas Ekman skiller seg

ut ved å krydre det svarteste mørke med varme, humor og stor

grad av gjenkjennelse. Resultatet er en skrudd leseopplevelse

som sitter ilenge etter at boken er ferdig.


"Feel -bad på sitt aller best"

Svb


"Klas Ekman har skrevet en nervepirrende thriller

om hvordan folk maler seg inn i et hjørne. [...]

en storartet debut."

 Nisse Scherman, Svenska Deckarakademin

 

"Ekmans relasjonsdrama er en utsøkt blanding av

spenning, dybde og driv."

Lina Bengsdotter


Originaltittel: De kapapbla
Norsk tittel:
De kapable
Forfatter:
Klas Ekman
Sjanger:
Thriller
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
344
Forlag:
Bookmark Förlag
Norsk forlag:
Cappelen Damm
Utgitt:
2020
Min utgave:
2022 (Innunbdet)
Lest:
28.02. - 06.03. 2022
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot:
4 Engasjerende, fiffig og alltid noen små vendinger underveis i et enkelt plot.
Tittel:
5 Beskrivende tittel både når det gjelder persongalleriet og handling.
Omslag: 3
Noe annerledes og småekkelt, men det var ikke på grunn av coveret at jeg ville lese boka.
Baksidetekst: 5 Interessant tematikk og kjekt å lese krim med litt suspense. Noe gjentakende i begynnelsen.
Skrivemåte:
5 En del mørk humor, stress og anspente karakterer som er både gøy og interessant å lese om. Man lurer på hva man ville ha gjort selv hvis man var en av dem.
Favorittkarakter:
Anna. Det er noe komedieaktig over henne.
Persongalleri:
5 Boka består ikke av et stort persongalleri, dermed blir man godt kjent med dem. Man kjenner nesten spenningen mellom de fleste og bare venter på at noe galt skal skje.
Slutten:
4 Småfiffig. Litt Roald Dahl aktig slutt.
Høydepunkt:
Medrivende og man lurer på hvor mange flere problemer disse karakterene egentlig kan få.
Lavpunkt: Noe gjentakende problematikk her og der, men ikke så mye at man kjeder seg.
Terningkast: 5
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2022

13 kommentarer:

  1. Hørt flere skryte av denne. Er langt oppe i lesekøen min.:) Er forresten nettopp ferdig med Jenta under isen. Spent på hvordan du liker den. :) Skal ikke si noe før du er ferdig:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Trodde ikke jeg ville like den, usikker på hvorfor, men likte den fiffige fortellerstemmen som ikke var så gravalvorlig. Håper du velger å lese den til slutt.

      Har som mål å lese ut Jenta under isen i natt og få til en anmeldelse av den i neste uke for må skrive om Jomfruene av Alex Michaelides først.

      Så du likte Jenta under isen godt på Goodreads. =) Venter spent på din anmeldelse av den. Tror du liker den bedre enn meg.

      Slett
    2. Kanskje noe med at det er en type (klaustrofobisk?) par/relasjonsthriller? Var skeptisk til det jeg og, men må gi den en sjanse når jeg hører så mange like den.

      Har sett Alex M på Krimfestivalen i dag et par ganger. Virker mer interessant den nye boka enn det flere bokbloggere har ment.. (opp i lesekøen med den)

      Ja, du så det på GR ja. Digger Jessica Niemi. Synes det var en god, interessant, spennende bok. Artig at han bruker samtidsfenomener som influensere, instagram pluss noen sære elementer..

      Orket ikke å blogge i kveld, skal legge meg nå.
      Kommer nok i løpet av helga.

      Slett
    3. Tror det har med at jeg har sett lignende handlinger på film, men denne var noe annerledes. Så glad jeg trosset skeptisismen. =)

      Morsomt at du er på Krimfestivalen. Så at Alex Michaelides skulle være der. Litke Jomfruene bedre enn Den tause pasienten.

      Har litt motsatt mening angående Jenta under isen av Seeck fordi dette er den tredje boka jeg leser i år med en eller annen influenser og har ikke noe forhold til Instagram. Synes at influensere får mer enn nok plass i media ellers. =)

      Gleder meg til din anmeldelse av den og kanskje et lite innlegg om Krimfestivalen også? Fikk med meg Krimfestivalen i fjor siden den ble sendt digitalt. Go helg. =)

      Slett
    4. Ja, Michaelides var der i går. Så et par poster med han og Claire Macintosh. Han er veldig sympatisk. Hun og, morsom. Fikk mer lyst til å lese Jomfruene nå, etter å ha lagt den lagt nede i bunken fordi andre bokbloggere ikke har likt den. Bra at du også drar opp inntrykket igjen..

      Ang jenta under isen, er det sikkert mer gøy når man har et forhold til instagram, og synes en del datating, internett er interessant. Pluss de sære tingene... Liker Jessica Niemi:) Det kommer i alle fall to bøker til, kanskje fem tilsammen. Seeck var også der i dag. Kan ses på Youtube. Den går digitalt direkte i år også. Så sjekk i morgen. Tror opptakene ligger på youtube som sagt.

      Blir sikkert et innlegg etterhvert.. Men har vært litt travelt og i går kveld var jeg for sliten til å blogge. Dro til søsteren min i Sandefjord i ettermiddag og kom for kort tid siden hit.

      God helg:)

      Slett
    5. Pstt.. satt ved siden av Ekman i dag:)

      Slett
    6. Nice. =) Har litt lyst til å møte opp på Krimfestival og andre begivenheter, men hva gjør man hvis man tilfeldigvis møter på en forfatter og er nødt til å si noe? Har ikke sosial angst, men er dårlig på smalltalk. Det er så pinlig. =)

      Slett
    7. Michaelides virker som en hyggelig fyr, og kjekt at mange kjente har møtt opp i år siden samfunnet er mer åpent. Så skal få det med meg digitalt, slik at man ikke blir helt utenfor. =) Tror de legger det ut på to steder. I fjor la de det ut på youtube og en eller annen hjemmeside. Vet ikke om det var krimfestivalen.no eller noe lignende.

      Jeg liker å lese om teknologi og Internett jeg også, nødvendigvis ikke sosiale medier siden jeg ikke bruker mye av det selv.

      Fint at Jomfruene rykker opp i lesebunken. Jeg legger ikke vekt på hva bokbloggere, aviser og bokmagasiner mener, for har opplevd i mange år at man har ment forskjellig. At det jeg ikke liker, liker andre og omvendt. Så når jeg velger bøker, velger jeg ut i fra det som frister mest, enkelt og greit. Og hvis du ikke liker den, er det helt greit. =)

      God helg, og håper at Krimfestivalen var spennende. =)

      Slett
    8. Du må gjøre det:) Blir kanskje i Trondheim til høsten . En mindre en da.
      Forfattere møter man på hele tiden på denne store Krimfestivalen , og jeg kan jo ikke snakke med alle , veldig få jeg gjør det med . De vet ikke hvem du er, det må man huske.
      Går helt fint å være anonym . Som regel er jeg det . Jeg snakket ikke med Ekman selv om han satt ved siden av meg. Han vet jo ikke hvem jeg er eller at jeg vet hvem han er.

      Slett
    9. Ja, det streames på Krimfestivalen.no som i fjor

      Slett
    10. Skjønner jo det, men man får en viss ærefrykt av å være på samme sted med mange forfattere. =) Og fint at det kanskje blir i Trondheim. Litt lei av at alt skjer i Oslo.
      Synes det er modig av forfattere å bli intervjuet på en offentlig scene. Skjønner ikke hvordan de får det til. =)

      Slett
  2. Interessant! Jeg hadde ikke hørt om denne boka tidligere. Men Rold Dahlaktig er alltid fristende. Det er bra du og Anita leser de nye krimromanene - og så kan jeg avvente etter deres omtaler :)
    Jeg skal forsøke å se litt fra Krimfestivalen senere i dag. Kanskje en samtale med Ekman kan være verdt å få med seg. Og få vite mer om denne boka.

    God helg, Ina

    SvarSlett
    Svar
    1. Leser ikke bare det nyeste jeg heller. Leser en del gammel krim også. Liker å få med meg gammelt og nytt, finne en balanse i det.

      Kos deg med Krimfestivalen.

      Tusen takk og i lige måde. Her har det vært for mye sol. Æsj. =)

      Slett