7. februar 2024

Månedens Bokanbefaling (januar)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
The Watchers av A.M. Shine og The Curse on Spectacle Key av Chantel Acevedo,  er fra egen boksamling

 

I januar leste jeg disse bøkene:
 
Lest og hørt i kronologisk rekkefølge:


Zora 1: Det usynlige huset - Judith Peignen og Ariane Delrieu

The Watchers - A.M. Shine

På én betingelse - Neda Alaei

Patrioter - Ingar Johnsrud

Paret i nummer 9 - Claire Douglas

The Curse on Spectacle Key - Chantel Acevedo

Enken - Helene Flood

 

Januar er en svært upopulær måned, men jeg liker den siden det er en av de mørkeste og kaldeste månedene. 👿

Det var ingen stor lesemåned. Lesingen gikk noe tregt. Noen bøker likte jeg og noen var middelmådige. Hadde vært rart å like alle.

 

I januar ble 7 bøker lest. Samme antall som i desember og november.

1 av 6 planlagte bøker ble lest. Se lenger ned i innlegget hvilken bok jeg skal lese, siden jeg ikke klarte alle de planlagte bøkene i januar. Da skal jeg lese en bok som jeg ikke leste i fjor eller en bok som er eldre, som jeg fremdeles er interessert i å lese.  

Den eneste planlagte boka som ble lest, var: Enken av Helene Flood.

Bøker som jeg begynte på før januar: Patrioter av Ingar Johnsrud og The Curse on Specacle Key av Chantel Acevedo.

Det ble også litt smuglesing. Bøker jeg leste som ikke ble oppført på denne siden mens jeg leste dem: Det usynlige huset Judith Peignen og Ariane Delrieu, På én betingelse av Neda Alaei, og The Curse on Spectacle Key av Chantel Acevedo.

I januar endte jeg opp med to femmere.

 

Og hvilken bok likte jeg best i desember?

 

 
The Watchers - A.M. Shine

Debutbok som også allerede er filmatisert. Filmen har ikke premiere før i sommer.

Den er om Mina som må levere en gul papegøye for en venn til en venn. På veien får hun motorstopp. Det hun ikke vet, er at utenfor skogen hun fikk motorstopp, stopper alle biler og tekniske ting slutter å virke. Skogen i nærheten er heller ikke oppført på noe kart. Etter å ha stått der en stund uten hjelp og med død mobil, tar hun med seg papegøyen som er i bur, og tar en snarvei gjennom skogen, i håp om å finne hjelp. Det begynner å skumre og hun hører en kvinne som roper at hun er nødt til å skynde seg før det er for sent. Mina skjønner at hun er i fare uten å skjønne hvorfor, og rekker akkurat å komme i en bunker sammen med tre andre fremmede. De skal ha vært der svært lenge.

Hun før vite om the Watchers. Skapninger som dukker opp fra bakken når det begynner å bli mørkt. Hva er disse skapningene og hvorfor flykter de ikke? Mange har vært i bunkeren i flere år, fordi de ikke vet hvor veien går for å rømme, og om de klarer det tidsnok før det blir mørkt eller ikke. Derfor aner Mina det verste. Må hun være der for alltid, eller våger de å flykte til slutt? Får man vite hva the Watchers er?

Dette er en god isolasjon og psykologisk horror. Man vet ikke helt hva som foregår, men er likevel med på denne rare reisen. Boka består av mange undertoner, har mye stemning og spennende karakterer, så det var lett å lese noen sider ekstra.

Boka er regissert av Ishana Shyamalan, som er datteren til M.Nght Shaylaman. Hadde foretrukket at han selv hadde regissert den, fordi er ikke fan av et mange utnytter at de har et kjent familienavn. Det virker noe lettvint. Kommer sikkert til å se filmen hvis den blir lett tilgjengelig, men tviler på at den blir bedre enn boka.

Hans andre bok, The Creeper er allerede bestilt.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Enken: Den andre boka som fikk femmer. Ikke fordi den var overraskende, for så tidlig hvem som var eventuelt den skyldige. Men likte den fåmælte fortellerstemmen, de sære karakterene og intensiteten i det hele. Det skapte en slags kontrast som gjorde lesingen noe fascinerende. 

Den er om Evy som mister sin mann som segner om da han er på vei til en miljøorganisasjon med sykkel. Hun blir varslet av en av naboene. Handlingen i boka blir satt opp tiden før og etter hans død. Det beveger seg litt frem og tilbake. Hun får etter hvert besøk av politiet. Erlings død var kanskje ikke bare en ulykke? Etter hvert oppfører de voksne barna hennes seg veldig hemmelighetsfulle, ting skjer og en mann fra fortiden som kjente Erling, dukker opp. Etter hvert begynner Evy å føle seg usikker på seg selv og andre. Hun vet ikke helt hva som skjer, eller om hun innbiller seg ting ...

Som sagt ingen original eller overraskende bok. Men denne var mer engasjerende enn de andre bøkene jeg har lest av henne, og likte særheten i karakterene. Av og til går det an å lese en psykologisk thriller, som ikke er heseblesende.

Anmeldelse kommer.


Andre bøker jeg gjerne vil anbefale, er:

 

På én betingelse: En ungdomsbok som nettopp vant Uprisen. Den er om Yousef som har det vanskelig både hjemme og på skolen. Grunnen er at barnevernet har vært innom før og søsteren hans bor på institusjon. Hun vil i hvert fall ikke være hjemme. Forholdet til moren, føler han at det er både varmt og kaldt. Det er en viss avstand. På skolen har han noe vanskelig for å konsenterere seg da mye skjer. Etter en fest, skjer det knivstikking og politiet kommer. Yousef rekker å komme seg hjem, men blir senere oppsøkt av politiet. Moren tror selvfølgelig han er skyldig og at han står bak det hele. Heldigvis har Yousef fotografi som hobby og det er en slags flukt fra virkeligheten. Læreren hans melder ham på og en til i klassen på en konkurranse gjennom skolen, men moren hans syns ikke at fotografering er noe viktig. Kommer han til å klare å bevise at han er uskyldig og få bo hjemme, eller blir han tatt bort av barnevernet? Vil det noen gang bli bedre mellom ham og moren?  Han orker ikke mer stress enn det han har.

Forfatteren beskriver kaos i hverdagen godt og frykten av at ting kanskje ikke kommer til å ordne seg. Den blir noe typisk da det er noe kjærlighetselementer med, noe som er altfor vanlig i ungdomsbøker, og hadde nok likt boka enda bedre uten det aspektet. 

En god bok om vanskelige følelser. Yousef dukket også opp i forfatterens debutbok, men den har jeg dog ikke lest.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

Patrioter: Er vel litt mer lunken til denne enn det mange er, og det er helt greit det også. En bok om dagens vekst når det gjelder terror og frykt.

Jens Meidell er "alenefar" og sønn av Arbeiderpartiets første kvinnelige toppleder. Han er også interessert i å delta i politikken, og blir så kontaktet av Christina Nielsen som gjerne vil samarbeide med ham. Hun er en favoritt til tross for at hun er en smule kontroversiell. Han liker ikke utviklingen i politikken og skitne triks som blir brukt. Det jobbes på spreng da det er nedtelling til stortingsvalg. Man blir også kjent med Martin Tong som tidligere var med i PST, men som nå er i politiet. Men etter et alvorlig funn, blir han kontaktet av Liselott som gjerne vil samarbeide med ham, og derfor er han på en måte tilbake i PST igjen. Siden terror er i større vekst enn før, er kanskje ikke Norge så trygg lenger?

Realistisk bilde på hvordan terror har utviklet seg i det siste, men syntes at noen av samtalene ble noe gjentakende og ikke alle partiene i boka var like spennende å lese om. Tror jeg ville ha likt boka enda bedre på skjerm. Det ville kanskje ha bidratt til mer intensitet?

Hele anmleldesen kan leses her.


Paret i nummer 9: Saffron og Tom er bare tjuefire år gamle, men har allerede hus og venter et barn. De har overtatt huset til Saffros bestemor som nå er på et hjem fordi hun er dement. Huset er i et trygt sted på landet, og de får sjokk da arbeiderne finner to lik i hagen deres på grunn av utbygging. Skjelettene skal ha vært der i minst tretti år. Politiet er interessert i snakke med Saffrons bestemor siden det er hun som er eier av huset. De får snakke med henne, men Saffron tviler på at de får fornuftige svar fra henne siden hun er dement. Hun har sine klare øyeblikk, samtidig som hun lett forsvinner. Samtidig får Saffron og Tom besøk av Saffrons mor som bor i Spania. Stemningen oppleves som noe trykkende og Saffron lurer på om hun kan føle seg trygg igjen i deres nye hus.

Jeg ga denne nesten en femmer, men det var to ting som trakk ned. Ene grunnen var fortellerstemmen. Om det hadde noe med oversettelsen å gjøre, er jeg usikker på. Men handlingen i boka var både mørk og dyster, men fortellerstemmen ble vel fluffy. Det ble for stor og rar konstrast. Handlingen og fortellerstemmen matchet på en måte ikke hverandre. Jeg liker at boka består av flere perspektiver og hoppet i tid, men jeg likte å lese fra fortiden om Rose og Daphne fremfor Safffron og Tom. De var mer spennende å lese om. Er heller ikke superinteressert i å lese om gravide karakterer.

Anmeldelse kommer.


Bøker som var helt ok:

Hei, hyggelig at du fremdeles leser.

Det usynlige huset: Første bok i Zora serien og tror den andre boka også er utgitt på norsk? Den er om Zora som er sendt til bestemoren i Paris fordi foreldrene hennes vil at hun skal være trygg. Det pågår en heksejakt, og hun får ikke komme hjem før ting har roet seg. Huset til bestemoren er usynlig og kan bli bare sett av de som har magiske krefter. Sammen med bestemoren opplever Zora motgang. Bestemoren vil ikke at Zora skal være heks og vil at hun skal være normal. Derfor gir hun henne en nøytral stil og tvinger henne til å gå på skolen sammen med de andre. Kommer Zora til å overleve, og får hun komme tilbake til foreldrene sine?

En lettlest førstebok på bare 49 sider. Det er mange bilder og lite tekst, men likevel får man mye innhold og det er lett å forstå handlingen. Likte spesielt godt illustrasjonene, både strekene og fargekombinasjonene. En fin fantasybok for unge lesere.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Bøker jeg likte minst i januar:

 

The Curse on Spectacle Key: Adam er lei av å flytte hele tiden og foreldrene hans har lovet at de ikke skal flytte mer. Helt til et nytt prosjekt dukker opp. De får tilbud om å pusse opp et fyrtårn de skal bo i, og dermed må en skuffet Adam flytte igjen. Bøkene hans er hans nærmeste forhold, da det er vanskelig å etablere vennskap på grunn av at han flytter hele tiden. De flytter mye fordi foreldrene hans renoverer gamle ting. Da de fikk høre om fyrtårnet, blir fristelsen for stor til å si nei og de ender opp i Florida. 

Renovering er mer krevende enn vanlig da den ene utfordringen etter den andre stadig dukker opp. Det gjør til at foreldrene hans krangler stadig oftere. Under en av Adams mange uflukter for å komme seg unna kaoset, møter han på en jente i gamle og underlige klær. Han oppdager etter hvert at han er den eneste som kan se henne. Hun har ingen minner fra sitt eget liv, og han er bestemt for å hjelpe henne med det. Det eneste hun vet er at det hviler en forbannelse over stedet, og det er en av grunnene til at foreldrene har møtt på mange utfordringer. De må stoppe det, slik at Adam kanskje kan bli boende og slippe å flytte mer. Han skal også hjelpe henne med å få henne til å huske ting fra hennes eget liv, slik at hun kanskje kommer seg videre, i stedet for å sitte fast som spøkelse.

Denne hørte jeg på lydbok. Syntes den var veldig typisk til tross for at det er barnebok. Spesielt horrorelementene og handlingen var veldig typiske og noe monoton. Noe morsomt når en mannlig lydbokinnleser gjør om stemmen sin til en liten jente. Det blir ofte grusomt å høre på, men tror ikke jeg ville ha likt boka bedre hvis jeg hadde lest papirutgaven heller.

Likte budskapet boka hadde om vennskap og ensomhet, men ellers var det svært kjedelig handling å komme seg gjennom.

Anmeldelse kommer

 

Siden jeg ikke leste alle de seks planlagte bøker i januar, betyr det altså en ny strafferunden. Denne gang har jeg valgt å lese Snapshot av Garry Disher. Den skulle jeg egentlig lese i mars i fjor. Men det blir en stund til jeg kommer til den, for er ennå ikke ferdig med strafferunden fra august ennå. Jeg leser fremdeles My Heart is a Chainsaw av Stephen Graham Jones som er strafferunden fra august. Grunnen til at det tar lang tid, er at boka er på over fire hundre sider og jeg leser tregere på engelsk. Det er også en bok jeg leser litt av og på. Og jeg foretrekker å lese strafferunde bøkene etter hvert som de blir valgt ut, slik at det ikke blir rotete. Så det kommer til å ta en stund til jeg kommer til Snapshot av Garry Disher. Men strafferundene er notert slik at jeg ikke glemmer titlene. Så skulker ikke unna. Noen bøker trenger mer tid enn andre.

 

Filmer/dokumentarer sett i januar Sett i kronologisk rekkefølge:

 

 What's a Nice Girl Like You...? (1971)

 Utskudd (2018)

 Kadaver (2020)

Helvetesleiren: Et ungdomsmareritt (2023)

 Ad Astra (2019) 

Bortført innen synsvidde (2017)

 Into the Deep (2020)

What's Your Number? (2011)

 Snøsamfunnet (2023)

 Clinical (2017)

 Locked in (2023)

 Old (2021)

 We Have a Ghost (2023)

 Fractured (2019)

 Det kommer en dag (2016)

Home for Rent (2023)


  Audrey & Daisy (2016)

  Fair Play (2023)

 Family Blood (2018)

 Alien: Covenant (2017)

Ghostusters: Afterlife (2021)

 Meet the Blacks (2016)

 Fyre  (2019)

Bird Box (2018)

 Tell Me Who I Am: The Lewis Brothers (2019)

 Operation Ragnarok (2018)

 Deep Fear (2023)

 Vulkanen (2022)

Robert the Toymaker (2017)
 
 
Serier sett:
 

Alma (kortserie)

Two Zomers/To somre

Mindhunter sesong 2 (og dessverre den siste👿)

Midnight Mass (kortserie)


 Ryggperspektiv av bøkene:
 

Lydbøker:

The Curse on Spectacle Key - Chantel Acevedo

Dette var da en rask titt på januar. Ikke helt den store lesemåneden, men likte de fleste bøkene og leste en del varierte bøker. Håper å få lest mer enn sju bøker, og komme over noen uhyggelige og givende bøker.👿


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar