22. februar 2024

Enken av Helene Flood - en psykologisk thriller med kontraster

Eksemplar fra Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse

    Men det føltes sånn likevel. Som om jeg kunne ha vekket ham 

der, hvis jeg bare fant rette ting å si. Som om jeg kunne ha halt

ham tilbake til verden, men feilet.


Har lest både Terapeuten og Elskeren, som var noe slappe, men endelig glimter hun til med Enken. Den siste boka i trilogien som kan leses som enkeltstående.

Likte nok Terapeuten minst av henne så langt som kanskje var hennes mest populære bok. Syntes det var helt ok lesing, men ikke noe mer enn det. Etter de to første bøkene av henne, var jeg usikker på om jeg skulle lese mer av dette forfatterskapet eller ikke, og er glad jeg ga det en sjanse til.

En rolig psykologisk thriller
Enken er en psykologisk thriller, og syntes ikke den var heseblesende eller overraskende, så det var ikke derfor jeg likte den. Jeg likte kontrasten i boka, balansen mellom det stillferdige og det paranoide. Hvordan paranoide tankene kommer krypende til hovedkarakteren Evy. Syntes det var gjort på en elegant måte.

Evy får vite av en av nabofruene at hennes mann har segnet om på vei til en miljøvernorganisasjon med sykkel. Etter hans død, vandrer handlingen i boka dagene før og etter hans dødsfall. Hun liker ikke hvordan hennes voksne barn diskuterer om henne når de treffes, og de ikke tror at hun merker det. Da Evy får besøk av politiet, er det kanskje en mistanke om at Erling kanskje ikke døde naturlig likevel? Etter hvert dukker det også en gammel venn av Erling. Hva vil han og og hvorfor dukker han opp nå?

Etter hvert snører det seg et slags nett rundt Evy, og ting hender som gjør til at hun tviler på både folk seg selv. Hva er det som egentlig foregår, og hvorfor er hun sånn i tvil om alt?

Krypende uro
Handlingen kan kanskje virke noe typisk og noe man har lest om før, delvis er det også nettopp det. Men likte måten handlingen ble fortalt på. En blanding av fåmælt, paraoid og panisk måte uten å overdrive. Forfatteren beskriver realistisk hvor alene Evy er i alt, om hun er redd for å miste fatningen eller om folk virkelig jobber mot henne. Følelsen av å miste seg selv på en måte. 

Kapitlene var svært korte og engasjerende. Ofte leste jeg litt mer enn planlagt på grunn av en mystiske fortellerstemmen. Det gjorde meg ikke noe at denne psykologiske thrilleren ikke var heseblesende som de ellers bruker å gjøre, og ikke overraskende. Det var lett å gjette hvem eller hva som egentlig sto bak det hele, men likevel ødela det ikke intensiteten i boka for min del. Karakterene var temmelig sære, og spennende å bli kjent med. Det var de som holdt på drivet i boka. Det var også interessant å lese om Evys plutselige ensomhet etter førtifem år langt ekteskap. Må jo være rart å bo sammen med noen som plutselig ikke kommer hjem igjen, og man er mutters alene. Man må tilvenne seg en helt ny hverdag. Likte at denne psykologiske thrilleren besto av flere lag, og som samtidig var menneskelig. Det er jo mer vanlig å lese psykologiske thrillere som er litt over the top, men denne var mer nøytral.

Enken er god lesing hvis man vil ha en mer hverdagslig thriller med vanlige karakterer, som tviler på sin egen realitet.


(Baksidetekst):

 

KAN DU STOLE PÅ DINE NÆRMESTE?

KAN DU STOLE PÅ DEG SELV?

 

Det har vært flere nestenulykker før Erling segner

om på gaten og dør. Alene i det store huset sitter

Evy, hans kone gjennom førtifem år. Det er noe

som ikke stemmer med ektemannens dødsfall.

Gjenstander forsvinner fra huset, de voksne barna

holder ting skjult for henne, og kjellerdøren som

alltid er låst, står plutselig på klem. En gammel

venn fra Erlings ungdomstid dukker opp etter

mange år og har noe å fortelle. Hadde noen ønske

om å skade Erling? Kan han ha blitt drept? Og vil 

den som var ute etter ham, nå gå etter Evy?


Originaltittel: Enken
Forfatter(e):
Helene Flood
Sjanger:
Psykologisk thriller
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
300
Forlag: Aschehoug
Utgitt
:
2023
Min utgave:
2023 (Innbundet)
Lest:
11.01. - 28.02.2024
Kilde:
Anmeldereksemplar
Plot:
4 Intens på en rolig måte, og veldig hverdagslig.
Tittel
:
5 Kort og enkelt, og veldig passende.
Omslag:
2 Er ikke så glad i covere med ansikt(er) på. Syns ikke at det sier så mye om en bok.
Baksidetekst:
4 En av grunnene til at jeg ville lese boka. Ikke fordi den virket creepy, men heller kompleks.
Skrivemåte:
5 Sterkere fortellerstemme denne gang og mystiske karakterer. Likte tonen i boka som besto av en del kontraster.
Favorittkarakter:
Evy, da det er henne man blir best kjent med på godt og vondt.
Persongalleri:
5 En av de sterkeste delene av boka. Noen likte man, og  andre ikke. En real blanding.
Slutten:
4 Ikke den sterkeste slutten da det var for lett å gjette seg frem til. Men det ødela samtidig ikke resten av boka.
Høydepunkt:
Engasjerende, mystisk og likte kotrastbruken.
Lavpunkt: En noe kjedelig og lett slutt, men avslutninger er jo vanskelig å gå overens med av og til.
Terningkast: 5

Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2024

2 kommentarer:

 1. Fint å lese denne anmeldelsen nå da jeg er på vei til Lahlums krimfestival det blant annet Helene Flood skal delta. Jeg har ikke lest denne boka, men de to første, som jeg likte ganske godt. Har imidlertid Enken på KIndle og lydbok, men leser så sjelden på lesebrett, foretrekker papirbøker. God helg Ina:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunne godt ha lånt noe av energien din og det å være sosial. =) Har sett Enken har fått blandet tilbakemeldinger, men likte denne overraskende godt siden jeg ikke var fan av hennes tidligere bøker. Likte at denne er nøktern. Kos deg med boka. Regner med et nyhetsbrev fra deg om krimfestivalen.

   Leser papirbøker og hører på lydbøker av og til, men foretrekker papirbøker jeg også. Det har mer sjarm. =) God helg og god tur. =)

   Slett