30. januar 2024

Oppturer og nedturer i bøkenes verden (2023)

Inneholder eksemplarer fra forlag, mot en ærlig anmeldelse 
Witch Hunt av Syd Moore, Take Your Turn, Teddy av Haley Newlin, The Haunting of Hill House av Shirley Jackson, Red Dragon av Thomas Harris, The Pallbearers Club av Paul Tremblay, The Woods av Vanessa Savage og Daphne av Josh Malerman,  er fra egen boksamling

 



 
Nytt år er over, og godt er det. 👿

I 2023 ble 103 bøker lest. På Goodreads står det 102. Enten har jeg glemt å legge inn en bok i Goodreads systemet, eller det er Goodreads som har rotet det til. Har opplevd en del tekniske problemer på appen deres. Men samme det. 103 bøker er det riktige tallet. 11 bøker mindre enn i 2022. 👿

Av disse 103 bøkene, ble 68 av dem anmeldt. De andre anmeldelsene kommer etter hert. 

Siden horror er min sjanger, får jeg nevne at jeg leste 41 horror bøker.

Har i det siste gått gjennom hver eneste bok for å se hvilken fem bøker jeg likte best, og hvilke fem bøker jeg likte minst, og det tok jo litt tid. Er ikke glad i lister, men holder meg til denne da det har blitt en tradisjon i mange år. Liker å gruble litt på bøkene før jeg lager slik en liste, i stedet for å lage en liste på slutten av året. Men nå er den her.

Synes at bøkene de to siste årene har vært så som så. Det har vært noen få man har virkelig likt, mange som jeb har vært lunken til og noen jeg ikke har likt i det hele tatt. Så det har ikke vært mange som har skilt seg ut i det siste. 

Bøkene i denne lista er oppført i tilfeldig rekkefølge, hvis ikke hadde jeg aldri blitt ferdig. 

Kommer ikke til å skrive me om bøkene, da jeg ikke har skrevet om alle ennå, og skal prøve å holde listen så kort som mulig. 

PS: Ikke alle bøkene på lista er utgitt i 2023. Jeg leser både litt gammelt og nytt for å få litt variasjon.


De beste bøkene jeg leste i 2023, og som gjorde mest inntrykk: 
 
 
Witch Hunt - Syd Moore
Utgitt i 2012
 

Ofte når jeg er på jakt etter nye bøker, kjøper jeg bøker på måfå. Noen ganger ganger hjelper det, andre ganger ikke. Synes det gjør lesingen ekstra spennende når man kjøper en bok man ikke vet noe om, spesielt de man ikke gang har hørt om. Etter å ha lest denne, gjorde jeg et søk, og fant svært få anmeldelser.

Den er om Sadie som føler seg alene i verden etter at et langvarig forhold nettopp tok slutt, og moren hennes døde på grunn av sykdom i svært ung alder. Det eneste hun har er et nytt bokprosjekt. Hun har heldigvis et godt forhold til stefaren og sin biologiske far, selv om livet føles en smule tomt. Bokprosjektet hennes, er om heksejegeren Matthew Hopkins. Han skal ikke ha visst nåde, og er skylden for at mange kvinner døde, bare på grunn av at han hadde mistanke om at de var hekser.

Mens Sadie jobber med mye research til denne boka, opplever hun selv merkelige ting, og at det overnaturlige glir inn i det hverdagslige. Er det noen som ikke vil at hun skal skrive boka, eller ligger det noe mer bak?

Likte godt Sadie som til tross var noe selvmedlidende, hadde mye selvironi og sarkasme. Det var vanskelig å ikke like denne, og Moore hadde et veldig godt språk. Hun fikk frem både stemning og det underlige på en nøktern måte. Det var også spennende å lese om den kjente heksejakten, så man fikk litt historie med på kjøpet.


Hele anmeldelsen kan leses her.


 
Take Your Turn, Teddy - Haley Newlin
Utgitt i 2020
 
Hennes debut bok, og derfor forventetjeg  ikke noe. Kanskje noe som er slemt å si. 

Den er om Teddy som kommer hjem fra skolen noe tidligere enn til vanlig, og blir vitne til noe han ikke forstår. Derfor tar moren med seg Teddy og flytter til et annet sted uten faren hans. I det nye huset, oppdager Teddy noe merkelig i kjelleren. En skygge og han ser bare øynene til denne skyggen. De kommuniserer med hverandre, og Teddy ser på denne skyggen som en venn. Skyggen blir kalt The Shadow.

Dessverre finner faren Teddy og hans mor, og Teddy kan bare stole på The Shadow, hvis han selv skal overleve. Han er nødt til å flykte, og sammen med The Shadow møter han på mange utfordringer, men kan han egentlig stole på sin nye kompis?

Likte denne blandingen mellom horror og politikrim, for det er lite snev av politikrim også. Boka er veldig humørsyk som jeg liker, og Newlin er god på å beskrive et lite barns frykt. Hvor skal man være trygg, hvis man ikke kan være trygg hjemme? En svært interessant bok å lese og svært dyster.

Hele anmeldelsen kan leses her.

 

 
The Haunting of Hill House - Shirley Jackson
Utgitt i 1959
 
Man er ikke en ekte horrorfan hvis man ikke har lest noe av Shirley Jackson, eller hur? Nei da. Men syntes det var på tide, og i 2023, gjorde jeg endelig noe med det.
 
The Haunting of Hill House er tross alt en meget kjent historie, så trenger ikke å nevne så mye om den. Den er om fire karakterer som overnatter i et beryktet hus. En dame kommer og serverer dem faste måltider, men nekter å være der etter at det er mørkt. Grunnen til at de andre er der, er på grunn av at Dr. Montague inviterer Theodora og Eleanor, er at de begge har opplevd noe overnaturlig. Luke er der fordi han tilhører slekta som eier huset. De opplever merkelige ting. Men de opplver også at de blir slukt av et rom på grunn av at det er stort, og kan oppleve sjøsyke fordi det er nesten som om veggene beveger seg. Det er ikke en typisk hjemsøkt historie, selv om det kan virke sånn. Det er mer psykologisk horror, og karakterene var svært interessante å lese om. Spesielt Theodora og Eleanor som blir gode venner med en gang.
 
Selv om det er en klassiker, var den ikke tung å lese. Den var mørk, underholdende og bød på noen spennende elementer. Så blir artig å utforske de andre bøkene hun har skrevet.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
 
Red Dragon - Thomas Harris
 Utgitt i 1981

Første bok i Hannibal Lecter serien.

Har selvfølgelig sett The Silence of the Lambs thrilleren mange ganger, men aldri lest noe av Thomas Harris, og ville begynne med den første boka.

Det er ikke horror, men krim. De skrev mørkere krimbøker enn det de gjør i dag, og denne boka er et eksempel på det. Savner horror bøker og krimbøker som de var før tiden, da de ble skrevet rett fra levra, mens dagens bøker blir veldig finredigerte og blir ofte noe stive. Det er ikke helt det samme.

Denne er om en mann som har myrdet to familier, og tiden er knapp. Derfor blir Will Graham kontaktet. Han er FBI profiler og har blikk for detaljer. Han pesnjonerte seg i ung alder etter en alvorlig hendelse. 

Media kaller morderen Tooth Fairy, men morderen kaller seg Red Dragon. Hvorfor, får man vite når man leser boka. Will Graham er nødt til å besøke en gammel "venn" for å få en bedre forståelse for hvordan Red Dragon tenker, og Hannibal Lecter, kan kanskje vite noe om det. 

I denne boka er Hannibal Lecter noe i bakgrunnen, men trekker kanskje i noen tråder. Will Graham og Red Dragon var også fascinerende å lese om. En svært mørk og makaber førstebok i en serie.

Red Dragon ble filmatisert med Anthony Hopkins og Edward Norton, og må si jeg likte boka bedre.

Hele anmeldelsen kan leses her.



 
 
Den stille leieboeren - Clémence Michallon
 Utgitt på norsk i 2023

En av de siste bøkene jeg leste i 2023, og noen ganger lønner det seg med å vente med å lage slike lister.

Den er ikke original eller overraskende, men likte oppbyggningen og at den besto av en del kontraster.

Man blir kjent med Adain på ulike måter. Han er far og enkemann etter at kona nylig døde av kreft. Han har også et hemmelig liv som kidnapper og seriemorder. Hans tretten år gamle datter Cecilia vet ikke hva han egentlig er, ikke de i nærområdet heller. Han er bare godt likt. Han må flytte etter at kona dør og får leie et hus av noen. Med seg har han med seg en dame. Hun har bodd de siste årene i skjulet i hagen hans, men får nå flytte inn i deres nye hus som hans nyeste offer. Til datteren forklarer han at hun er en venn som må bo der sammen med dem, for hun trenger litt hjelp og støtte.
 
Man blir kjent med denne Aidan fra andres perspektiv. Man blir kjent med ham gjennom datterens øyne, også gjennom Emily som er restauranteier og er forelsket i ham, og gjennom offerets øyne. Man blir også så vidt kjent med noen av hans tidligere ofre. Klarer denne Rachel, som heter det fordi det er noe han har bestemt, å rømme etter lang tid under hans kommando?
 
Svært interessant bok hvor man blir kjent med denne seriemorden gjennom andres perspektiv, som blir beskrevet som både en fantastisk mann og et monster. Som sagt ingen original bok, men likte fortellerstemmen, og den spesielle kontrasten. Vel verdt å lese. 
 
Hele anmeldelsen kan leses her.

Bøkene som skuffet mest i 2023:
 

 
The Pallbearers Club - Paul Tremblay
Utgitt i 2022
 
Tiden for å søke på college nærmer seg, og før den tid må Art Barbara finne seg en aktivitet utenfor skolen slik at det skal se bra ut på søknaden. Derfor starter han Pallbearers Club i samarbeid med et begravelseshjem. De skal være kistebærere for de hjemløse og de som ikke hadde noen i livet sitt. I denne klubben møter han Mercy og hun og Art er svært forskjellige. Art venter også på en alvorlig operasjon. Han har skoliose, og han må gjennom denne operasjonen etter skoleavslutningen. I voksen alder skriver han en memoar og Mercy leser den, og tar notater i margen som vi som lese ogsår får se. Boka er en blanding av humor og horror, og består av noen vampyrelementer.
 
Dette var en bok jeg gjerne ville like, men fikk ikke til. Det ble for mye humor og det er jeg ikke spesielt glad i bøker. Det ble også for internt mellom Art og Mercy. Som leser var det vanskelig å komme seg inn i bobla deres, og dermed ble boka svært uengasjerende og svært tørr. Man vet ikke helt hva forfatteren ville med boka, og det virket som om forfatteren ikke visste det helt selv, heller ...
 
Hele anmeldelsen kan leses her.
 
 
 
 
The Woods - Vanessa Savage
Utgitt i 2020
 
Dette er ikke en horror, men en psykologisk thriller.
 
Den er om en familie som har opplevd altfor mye vondt. For ti år siden døde hennes søster, og ingen vet helt hva som skjedde, og poltiet beskrev det som en ulykke. Den eneste som vet hva some hendte er Tess, siden de to ofte var sammen. Problemet er at hun lider av traumer, og husker ingenting. Saken er ikke bedre da hennes stemor er i ferd med å dø etter mange år med sykdom. Hennes sønner har aldri akseptert Tess av mange årsaker, så derfor har Tess flyttet bort fra hjemstedet de siste årene, bor i stedet i London.
 
Men Tess kan jo ikke unngå dem for alltid. Faren hennes ringer da stemoren hennes har lite tid igjen, og vil at Tess skal være der. Klarer hun det med tanke på sine traumer, og hun kan vel ikke unngå sstemorens sønner for alltid? Vil hun noen gang huske hva som egentlig skjedde med søsteren hennes?
 
Dette kunne ha blitt en spennende pykologisk thriller, men dessverre fikk man servert de samme dialogene nesten hele tiden, de samme tankene til Tess, og en handling som gikk i stå. Veldig mange gjentakelser og spenningen var ikke til stede. The Woman in the Dark av samme forfatter var mye bedre.
 
Anmeldelse kommer.
 
 
 
 
 
 
Daphne - Josh Malerman
Utgitt i 2022
 
Handlingen foregår i et fiktiv sted i Michigan. Samme stat som forfatteren er fra. Den er om en vennegjeng som spiller for skolens basketballag, og det er siste år sammen før de begynner på college. Ofte når de spiller sammen, spør de kurven spørsmål. Treffer de, er svaret ja, og bommer de, er svaret nei. Det er da Daphne dukker opp som tema. En lokal vandrehistorie. Hun skal ha levd for mange år siden. Hun var en enstøing, gikk i dongeriklær, brukte KISS inspirert sminke, og ble sett på som en freak av andre. Tenker de på henne, dukker hun opp og de voksne skal sannsynligvis ikke se henne. Da en av lagkameratene deres blir funnet død, frykter de det verste. Er det Daphne som står bak? De må for all del ikke tenke på henne, eller nevne henne, for da kommer hun. For da hun døde, skal det ikke ha vært en ulykke, og hun er ute etter hevn ...
 
Vet at dette er et slags kjærlighetsbrev til horrorsjangeren, og selv om jeg liker vandrehistorier, ble dette for tullete og uengasjerende. Jentene opplevdes som mye yngre enn det de var, og språket var noe barnslig. Boka ble derfor veldig tørr ...
 
Josh Malerman skrev Lukk øynene (Bird Box) og likte ikke den heller, da det var helt vanlig horror. Tror ikke det blir flere bøker av ham, da hans nyere bøker ikke har fristet, og har gitt ham to sjanser.
 
Hele anmeldelsen kan leses her
 
 
 
 
Profeten og idioten - Jonas Jonasson
Utgitt på norsk i 2023
 
Denne er om to brødre som er svært forskjellige. Johan er hovedpersonen og han er blitt behandlet dårlig av broren sin hele tiden, uten å merke det selv. Han er tross alt en idiot. Broren hans er heldig som får seg jobb, og derfor selger han leiligheten deres, og kjøper Johan en bobil selv om han ikke kan kjøre. Heretter må Johan klare seg selv. På veien med bobilen møter han tilfeldigvis Petra som er i ferd med å ta sitt eget liv. Hun påstår at hun er en slags profet og at atmosfæren vil kollapse innen få dager. De to ender opp som venner og legger ut på en reise sammen med forskjellige mål. Det blir en skrullete road trip med mange utfordringer.
 
Leste Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant for mange år siden og var ikke fan av den heller. Liker vel ikke humorbøker eller humor i bøker. Det blir ofte umorsomt. Det var også denne, og det var en langdryg opplevelse på over fem hundre sider. Har ingenting i mot store bøker. Foretrekker dem fremfor de tynne, men det ble for surrealistisk på så mange sider. Det ble veldig seigt til slutt. Så tror ikke jeg kommer til å lese flere bøker av Jonas Jonasson.
 
Hele anmeldelsen kan leses her
 

 
 
Perfect Day - Romy Hausmann
Utgitt på norsk i 2023
 
Ann blir vitne til at politiet kommer hjem hos dem og tar med seg faren hennes for å arrestere ham. Han er en kjent professor og skal være mistenkt for å stå bak ti forsvinninger. Alle er jenter mellom seks og ti år. Ann er den eneste som tror han er uskyldig, og jobber med saken. Han nekter å snakke, og hun nekter å tro at hun er datter av en drapsmann.

Et spesielt konsept som er inspirert av låta Perfect Day av Lou Reed. Likvel var det en bok jeg ikke klarte å like. For mange gjentakelser, lite utvikling og mange sidespor. Til tross for annerledes tema, er det en bok jeg ikke kan anbefale. Les heller Elskede barn. Det føltes ut som om denne og Elskede barn var skrevet av forskjellige forfattere, til tross for at det er samme forfatter.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Som sagt ikke det store leseåret. Det var mange bøker jeg ikke likte, men de jeg likte, likte jeg virkelig godt. Det er enten eller med meg. Håper på en mer vellykket bokjakt i 2024 ...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar