14. desember 2022

(Lydbok) 24 gode gjerninger av Jenny Fagerlund - en julebok med en alvorligere undertone


Har alltid hatt et anstrengt forhold til julebøker, for oppskriften deres minner meg altfor mye om romantiske komedier; fluffy og fjollete. Men prøver å få med meg noen julebøker i året, i håp om å komme i julestemning, noe som ser ut til å mislykkes i år også. Denne juleboka var i det minste litt annereldes.

Kan gode gjerninger gi håp?
Emma har vært gjennom en tung tid. Man vet at hun mistet mann, men vet ikke hvordan og hvorfor hun føler seg skyldig. I hvert fall får man ikke vite det med det første. Hun driver en butikk det går dårlig med, og søsteren henens Magda, har blitt mer intens med besøkende sine og maset sitt siden hun styrer med økonomien. Men er det en grunn til at hun dukker opp i butikken stadig oftere enn før? Emma er også lei av maset hennes om at Emma må finne seg en ny hobby for å få mer "ut av livet" sitt, men Emma føler seg ikke klar for det. Hun har mer enn nok med å styre med butikken og komme over det vonde hun ikke snakker om. I stedet for å følge Mauds hobbyliste, bestemmer hun seg for å lage sitt eget prosjekt ved en tilfeldighet. Nemlig å gjøre en god gjerning for andre hver dag frem til den 24, nesten som en julekalender. Gjerningene trenger ikke å være like store hver dag, men nok til å glede andre. Spørsmålet er om alle kommer til å sette pris på det, eller om hun bare kommer til å være i veien? Og hvordan vil det gå med butikken? Hun har tross alt ingen plan b ...

En ukjent julebok som ble utgitt på norsk i fjor, og er en av de mer voksnere julebøkene jeg har lest. Oppskriften er noe av det samme som de andre julebøkene jeg har lest oppgjennom årene, men det er gjort på modnere og en mer "troverdig" måte. Karakterene virket jordnære og jeg likte søsterbåndet mellom Emma og Magda. Venner og litt krangling, som med fleste søskenforhold. De gode gjerningene i konseptet er ikke spesielt original, men var interessant å lese om. En slags annen type julekalender. Hun møter også mange forskjellige folk gjennom disse påfunnene hun gjør daglig for å fullføre dette prosjektet. Emma lærer seg nye ting om seg selv og andre rundt seg. 

Ikke like klissete som andre julebøker
Hørte denne på lydbok og likte blandingen av småkoselig og alvorlig handling. Noe skuffet over avslutningen, da dette er en av grunnene til at jeg ikke liker julebøker eller romantiske komedier. Man skjønner da fort hvor retningen ting går. Men som sagt, 24 gode gjerninger er en av de bedre julebøkene jeg har lest, og hadde ikke så mange av kjennetegnene fra romantiske komedier, som en del andre julebøker har en tendens til å ha. Kunne ha tenkt meg mer dybde i karakterene, men så er det jo en julebok ...

Lydbokinnleser: Kirsti Løvås

Spilletid: 7t 22m


(Fra Gyldendals hjemmeside):

Emma mister mannen sin på selveste julaften. To år senere har hun fortsatt vansker med å finne mening i tilværelsen. Samvittigheten gnager i henne. Kunne hun gjort noe for å redde ham?

En kveld hun er på vei hjem, hjelper hun en eldre mann som har gått seg vill i snøstormen. For første gang på lenge kjenner hun på en følelse av glede, og samme kveld får hun en idé: Hun skal utføre 24 gode gjerninger. En for hver dag fram til julaften.

Etter hvert som det nærmer seg jul, blir Emma kjent med nye og inspirerende mennesker, og gradvis trekkes hun ut av ensomheten og gjenoppdager hverdagens små gleder. Hvordan kommer livet til å se ut når hun våkner julaften? Tør hun igjen å satse på kjærligheten?

24 gode gjerninger er en varm, tankevekkende og romantisk fortelling om hvor ensom julen kan kjennes iblant, og hvor vanskelig det kan være å komme seg videre. Og husk: Du er bare 24 gode gjerninger unna et lykkelig liv.


Originaltittel: 24 goda gärningar
Norsk tittel:
24 gode gjerninger
Forfatter(e):
Jenny Fagerlund
Sjanger:
Julebok
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
315
Forlag:
Norstedts
Norsk forlag:
Gyldendal
Utgitt:
2018
Min utgave:
2021
Lest:
01.12. - 09. 12. 2022
Kilde:
Fabel
Plot:
4 En voksnere julebok med et interessant konsept.
Tittel:
4 En av grunnene til at jeg ville høre den, og håpet det ikke ville være for klissete.
Omslag:
4 Hadde likt det bedre uten karakteren på. Litt lei av bøker med karakterer på i stedet for hele motiver.
Baksidetekst:
4 Høres noe forutsigbar ut, men har nok lyst til å få med meg boka til å ta sjansen.
Skrivemåte:
4 For det meste troverdig og med innlevelse, selv om retningen ble noe forutsigbar og lite overraskelser.
Favorittkarakter:
Ingen som skilte seg ut som favoritt.
Persongalleri
:
5 Den sterkeste delen av boka. Folk i forskjellige målgrupper med sitt å stri med.
Slutten:
2 Som forventet og ikke min type slutt. Det blir for typisk.
Høydepunkt:
Fint tema, at noen har et anstrengt forhold til julen og at de fleste har forskjellige utfordringer i livet. Realistisk innhold.
Lavpunkt:
Avslutningen som blir for typisk og utroverdig. Men det ødela ikke resten av boka.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2022 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar