14. august 2022

Aldri av Ken Follett - arbeidsom, men fengslende triller

Eksemplar fra Cappelen Damm, mot en ærlig anmeldelse

     Han sa: "Slik oppførsel hos en fjortenåring kan være tegn på at noe

er galt."

    Pauline sa tålmodig: "Og hva tror du er galt i Pippas liv?"

    "Hun vil ha mer oppmerksomhet."

    "Alvorlig? Hun har deg og hun har meg og hun har Ms. Judd. Og

hun får være sammen med besteforeldrene sine."


Follett har skrevet mange bøker som jeg ikke har fått med meg. Vet godt hvem han er og kjenner til hans kjente titler, men har holdt meg unna bøkene hans, for har alltid sett for meg bøkene hans som noe tørre. Aldri var en bok som fristet mest av ham, ikke på grunn av at den er aktuell. Det er et engasjerende tema, uansett.

I Aldri har USA en kvinnelig president. Hun heter Pauline Green. Hun er kanskje liten, men sitter på stor makt. Hun er gift med Gerry og sammen har de tenåringsdatteren Pippa. Pippa er noe urolig på skolen da hun ofte utfordrer lærerne. Hun liker å sette dem på prøve. På hjemmebane sliter Pauline med båndet til sin ektemann. Han føles fremmed for henne, og avstanden mellom dem føles større og større. Hun har også mistanke om at han er utro.

Mange sårbare menneskeskjebner
Verden er urolig og består av flere trusler. I Aldri følger man forskjellige menneskeskjebner som gjør boka mer interessant. Man møter alenemoren Kiah som har en liten sønn, og hun er nøye med hva hun bruker pengene på, for det er ikke mye igjen. Hun drømmer om å dra fra Tjadsjøen og flykte til Frankrike. En dag blir det en mulighet hvis hun betaler en bussjåfør en fast sum som skal frakte andre passasjerer, men spørsmålet er om denne bussjåføren er noe til å stole på, eller om han har egne planer. Man møter også Abdul som er med som passasjer, og ingen vet den egentlige grunnen til at han er der, eller hva hans jobb er.

Man blir også kjent med Tamara Levit som er CIA agent. Hun er stormforelsket. og selv om forholdet er ferskt, er følelsene dype. Begge to har risikable yrker. 

Samtidig følger man Chang Kai som er viseminister og stadig blir mer stresset på grunn av verdenssituasjonen. Han er også gift med en berømt skuespiller som er med i en Tv-serie som de fleste i boka kjenner til.

Noe arbeidsom bok i begynnelsen, men resten blir en lesefest
Boka er kanskje stor, men frykt ikke. Stort sett er den lettlest, men i begynnelsen kan det ta noe tid å komme seg inn i alt.  Det er en stor bok på over seks hundre sider, og består derfor av stort persongalleri. Derfor kan det i begynnelsen være noe krevende å huske på hvem som er hvem, og hvem som gjorde hva, før det sitter, men når disse tingene sitter,går lesingen nesten av seg selv. Har man kommet gjennom de første tre hundre sidene som for meg var noe tunge og trege, var det det nesten en fest å lese de siste tre hundre sidene. 

Jeg liker hvordan Follett legger opp nedtellingen til klimakset i det hele, om det blir DEFCON 1, altså om det blir atomkrig eller ikke. Kan det forhindres eller er det for sent?

Å utsette bøkene til Follett var det ingen grunn til. Hans fortellerstemme var heldigvis ikke så tørr som jeg trodde på forhånd, og når man først husker hvem som er hvem, å skille personene og se helheten i boka, var det en fryd å lese. Det eneste som trekker litt ned er at i enkelte partier var det litt mye love making med tanke på alt det andre som foregikk, og føler meg litt snurt over slutten, men samtidig skjønner jeg hvorfor Follett valgte denne slutten.

En arbeidsom bok å komme seg gjennom, men samtidig var det en ekte thriller når thrillerfaktoren glimtet til, og de tre siste hundre sidene var noe for seg selv, nemlig medrivende. Noe jeg ikke har opplevd på lenge. Follett skriver godt og engasjerende. På grunn av denne, fikk jeg lyst til å lese mer av ham og startet dermed på: Aftentid og morgengry.


(Bakpå):

 

I Ken Folletts første samtidsroman på over et tiår,

forestiller han seg det ufattelige: den overhengende

trusselen om tredje verdenskrig ...


I Aldri forener Ken Follett en rekke store politiske spørsmål i

internasjonal politikk, og viser hvor skjør verdensfreden egentlig

er. Det er en realistisk og fantastisk spenningsroman om hvordan

elementer som internasjonal terrorisme, kriminelle organisasjoner,

falske nyheter og skruppløse diktaturer kan skape en kjedereaksjon

med skremmende konsekvenser for hele verden.


"Fantastisk ... En kraftfull, overbevisende forestilling fra en av de

beste forfatterne i sjangeren."

Publishers Weekly (starred review)

 

"Du vil bli så oppslukt av trådene i fortellingen at du vil følge dem

hvor som helst - og plutselig innser du at du har lest hundrevis av 

sider ... På ett plan er det storartet underholdning; på et annet, et

vindu inn i en nøktern realitet."

Kirkus (starred review)


"Fullstendig overbevisende ... En smart, skremmende og altfor

sannsynligvis thriller."

Booklist


Originaltittel: Never
Norsk tittel:
Aldri
Forfatter(e):
Ken Follett
Sjanger:
Thriller
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
636
Forlag:
Viking
Norsk forlag: Cappelen Damm

Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
09.05. - 30.07. 2022
Kilde
:
Anmeldereksemplar
Plot: 4
Fengslende, alovrlig, aktuell og spennende karakterer.
Tittel: 3
Var ikke akkurat det som dro meg mot boka, men skjønner ordvalget i forhold til innholdet.
Omslag: 5
Rent, er ikke glad i fargekombinasjonen, men man blir nysgjerrig på boka. Liker hvordan bokstavene ser ut til å bli skutt/eksploderer..
Baksidetekst:
5
Realistisk og spennende.
Skrivemåte: 5
Noe treg start den første halve delen av boka, men etter man har kommet halvveis, blar nesten sidene lest av seg selv. Man blir så dratt inn i det.
Favorittkarakter:
Abdul. Snartenkt og prøver å gjøre det rette.
Persongalleri: 4
Ikke alle var like spennende å snakke om og litt for mye om følelser for hverandre, men bortsett fra det var det interessant å bli kjent med de fleste.
Slutten: 4
En typisk slutt og følte meg noe snurt. Det ble som forventet.
Høydepunkt:
Spennende tema, fengslende karakterer, og creepy vendinger.
Lavpunkt:
Som nevnt, de første tre hundre sidene var noe seige og det tok litt tid å bli kjent med karakterene. Også litt for mye følelser blant enkelte. Er ikke det man vil lese om i en thriller.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 100 bøker i løpet av 2022

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar