13. oktober 2021

Billy Summers av Stephen King - ikke hans beste, men krimboka inneholder mange fascinerende karakterer


     He goes back to the table, where the expensive Mac Pro is still

playing Canfield. He powers up his own laptop and goes to Amazon.

You can buy anything on Amazon.


Han er kanskje en vanlig mann. En vanlig mann med en noe uvanlig jobb ...

Er ikke helt fan av bøker som bruker navn som tittel. Aner ikke hvorfor, men slike bøker frister som  regel ikke. Så det hjalp at den var skrevet av Stephen King, for bøkene hans må jeg lese uansett. 

Skal, skal ikke?
Billy Summers er ingen gammel mann. Han er i sin beste alder, bare 44 år og han vurderer å gi seg som leiemorder. Men han vurderer et siste oppdrag. Oppdraget får han av en gammel kjenning som han har jobbet med tidligere. Denne gang hevder denne Nick at det ikke er han selv som står bak oppdraget som før, men fungerer som et mellomledd i det hele. Nick har også sine menn som Billy kommuniserer med når det er oppdrag. Denne gang har Nick leid et gult hus til ham i Midwood. Mens han venter på oppdraget, får han beskjed om å leve et helt vanlig liv. Et kontor i Gerard Tower er blitt leid til ham som han skal bruke som skrivested. Han skal leke forfatter, være grei med naboene og være på kontoret hver mandag til fredag. Han skal snakke og være hyggelig med lokalbefolkningen, gli inn i miljøet, og få dem til å se på ham som en helt vanlig mann. Det som overrasker Billy mest er hvor lett det er, og mens han faktisk skriver litt på måfå for å drepe litt tid, finner han en slags glede i det.

Men Billy føler seg ikke helt vel med opplegget. Det er noe som skurrer, noe han bør innse før det er for sent, eller er det instinktet som bare kødder med ham? Er det noe Billy er god på gjennom jobben, er det å være Houdini. Han er en mester til å forsvinne, og han begynner av en eller annen grunn å legge sine egne planer. Kommer han til å gjennomføre oppdraget eller stikke av?

Denne mannen Billy kunne ha vært en god skuespiller. Han har en enkel vane for å leve seg inn i ting, og det er lett å bli fascinert av ham. Han er ingen dårlig person til tross for jobben han har. Han knerter heller ikke hvem som helst. Han knerter bare "bad guys". Han må ha en grunn til å kvitte seg med dem, før han tar på seg et eventuelt oppdrag.  

En bok i en bok
Mens han venter på når oppdraget skal gjennomføres og han skriver for å få tiden til å gå, blir man kjent med ham gjennom teksten han skriver. Han skriver om sin fortid som er temmelig mørk og man får en større forståelse hvorfor han har det yrkeslivet han har. 

På Twitter de siste åra, er det lett å skjønne at Trump er Kings verste fiende. I sine siste bøker har det vært litt Trump hat for å si det mildt, men nå som den perioden er forbi, håper jeg at det blir mindre av det i bøkene hans. Skjønner at politikk engasjerer King og de fleste, men det kan fort bli noe gjentakende også. Heldigvis var det ikke mye politikk i denne boka, og håper det blir enda mindre om det i hans fremtidige bøker, for det kan bli noe masete, selv om man skjønner hensikten.

Sjarmerende tidsfordriv for noen av karakterene
Det er også morsomt at King holder fast på 80-tallet med brettspill. Vet godt at folk som har noen å spille med, fremdeles bruker brettspill. Det er fremdeles en greie. Noe jeg gjerne støtter. Billy blir kjent med nabobarna i Midwood som er heftig og begeistret for Monopol, og han blir invitert med på noen runder siden han er såpass godt likt i nabolaget. Men skjønner Kings tankegang. Det er hyggeligere og mer sosialt å spille brettspill sammen enn å game sammen som er mer moderne. Gaming er noe man når som helst, også kan gjøre alene.

Fascinerende å lese om Billy, både på jobb og privat, og det er forståelig hvorfor han er så godt likt. Det virker ikke som han anstrenger seg i det hele tatt uansett hvem han mingler med i diverse nabolag. Som vanlig har også King med noen stikk til hans tidligere bøker, og digger det når han gjør det. Det er ikke første gang.

Det eneste som trekker ned litt, er at boka kan føles som en tålmodighetstest før ting skjer, men det er verdt det, for når boka først tar en vending, tar deg seg veldig opp og man er virkelig med. 

En annen ting som trekker boka noe ned, er dumb self uttrykket. Hver gang Billy snakker med og møter Nick og hans menn, skriver King inn uttrykket dumb self for Billy gjør seg dummere enn det han er, både i væremåte og ansiktsuttrykk, bare for å være et hestehode foran. Det er greit at King forklarer det en gang, men unødvendig å forklare det flere ganger underveis i handlingen. Man skjønner greia.

Det King skal ha skryt for, er at han klarer å holde mystikken oppe. Ikke bare når det gjelder oppdraget om han kommer til å gjøre det heller ikke, men også diverse karakterer som dukker opp i hans liv helt tilfeldig, og mange andre aspekter i boka.Til tross for sine tungtrødde partier her og der, er man fremdeles interessert i å lese litt til og enda litt til, for å se hvilke retninger alt sammen tar, og hva som vil skje med gode Billy.

Småspennende bok fra King som fint oppleves som en slags svart komedie. Ikke hans beste og kunne trengt mer flyt, og selv om jeg likte Later som ble utgitt i mars i år, et hakk bedre, var dette en god krim. 

Krysser fingrene for at han snart kommer med en ny horror bok, for det er en stund siden han har gitt ut bøker fra den sjangeren han er aller mest kjent for.


(Bakpå):

 

TONIGHT, WITH SUMMER PAST AND AUTUMN

ON THE COME, HE LIES AWAKE, TROUBLED.

NOT BY THE GUN IN THE GOLF BAG. HE'S THINKING

ABOUT THE JOB HE'S AGREED TO DO WITH

THE GUN. AS A RULE HE NEVER GOES FURTHER

THAN THE TWO BASICS: TAKING THE SHOT AND

GETTING OUT OF DODGE. THIS TIME IT'S

DIFFERENT, AND NOT JUST BECAUSE IT'S THE

LAST TIME HE PLANS TO TAKE A LIFE FOR PAY.

IT'S DIFFERENT BECAUSE IT HAS A SMELL...
Originaltittel: Billy Summers
Norsk tittel:
Ingen norsk utgivelse ennå
Forfatter:
Stephen King
Sjanger:
Krim
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
432
Forlag:
Hodder & Stoughton
Norsk forlag:
Ingen norsk utgivelse i skrivende stund
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
27.09. - 13.10. 2021
Kilde:
Fra min egen boksamling
Plot:
4 Noen trege og seige partier her og der, men tar seg fort opp igjen og da er man hekta. Både humoristisk og alvor. Minner litt om svart komedie.
Omslag:
3 Spesielt og liker de glorete fargene og folieglansen i vinduene. Stemningsfullt, men synes originalcoveret har mer spenst.
Baksidetekst:
4 Ga meg lyst til å lese den. Kort og presist, men lengre beskrivelse av boka finnes på innsiden av smussomslaget.
Skrivemåte:
4 Som sagt, litt tørt og en tålmodighets innimellom, men stort sett engasjerende, med nye vendinger.
Favorittkarakter:
Billy. Til tross for jobben han har, er han ikke så verst.
Persongalleri:
5 Litt vel mange å holde styr på, men man kommer seg inn  i det etter hvert, og de fleste var interesante å bli kjent med.
Slutten:
4 Tankefull og leken slutt, men sier ikke hvorfor. Vil ikke røpe noe.
Høydepunkt:
Lettlest de partiene som virkelig engasjerer, noen humoristiske episoder og litt om mørk fortid.
Lavpunkt:
Noen seige partier som kan virke noe langdryge, men vel verdt det når man kommer over de partiene.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

5 kommentarer:

 1. Med alle bøkene skriver kan ikke alle LIngs bøker være fulltreffere? Kanskje burde han utgi færre bøker?
  En dag skal jeg lese alle King bøkene på nytt fra Richard Bachman bøkene.

  Brettspill har en skikkelig oppblomstring nå. Det er moro :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Med en terningkast fire fra meg, betyr det slett ikke at boka er dårlig. Og ikke alle kan være fulltreffere av King, heller.

   Selv om han er og blir min forfatterhelt, har jeg ikke likt alt av ham, og det betyr bare at han er menneskelig, så synes ikke at han bør skrive færre bøker. Det har han ingen grunn til. =)

   Ser det er en greie blant noen youtubere at de leser hele forfatterskapet til King i kronologisk rekkefølge. Det har visst blitt en greie.

   Brettspill og puslespill blomstret vel opp under viruseffekten. Vet i hvert fall puslespill solgte bra. =)

   Slett
  2. Jeg klarte jo ikke engang å skrive King korrekt ... :)
   Det er noe eget med å lese bøker i rekkefølge. Men han har skrevet mange bøker så trenger noen år på det tror jeg. Må sjekke You Tube videoer om det.
   Johanne sier at nye brettspill de tar inn kan bli utsolgt på få timer. At folk, særlig unge, vil ha spill som tar litt tid og som er utfordrende. Rollespill som Dungeons and Dragons er også blitt populært igjen.
   Jeg digger Exit spillene. Litt som escape rooms. Men spillet kan kun bare brukes en gang. De tar ikke så lang tid og er underholdende.
   Ting går i bølger. Snart er sikkert yoyoen tilbake :)
   Hva er den beste King boka? Misery? Pet Sematary?

   Slett
  3. Skriver feil hele tiden jeg og uansett hvor mange ganger man ser gjennom ting, ser man det ikke før lenge etterpå. =)

   Brettspill og hobbyer går jo i bølger med alt annet. For seks år siden var fargeleggingsbøker populært, noe jeg fremdeles driver med. Har også sett diverse videoer om populære brettspill som blant annet mysteriespill og diverse. Spill som gjerne tar lang tid. Spilte mye brettspill før i tiden da man hadde noen å spille med, selv om jeg var en dårlig taper.

   Håper yoyoer kommer tilbake for har en liten samling fremdeles var barneskolen. Det var moro, spesielt de som lyste og de med bruslogoene.

   Den beste King boka for meg er og blir Pet Sematary med IT hakk i hæl. Hvilken er din? =)

   Slett
  4. Hurra for yoyoer. Da må du lage en triksevideo :)

   Jeg tror nok Misery er min favoritt av King. Og Pet Sematary. Carrie. Det er så mange :)

   Slett