13. juli 2021

The Patient av Jasper DeWitt - stemningsfull psykologisk thriller med horrorelementer


     But every hospital, even one with patients like

these, has at least one inmate who's weird even for the

mental ward. I'm talking about the kind of person

whom even the doctors have given up on andd whom

everyone gives a wide berth, no matter how experi-

enced they are.


Boka begynte som et prosjekt på nettsiden Reddit som en creepypasta, i følge forfatter Jasper DeWitt.

Et interessant begrep
Creepypasta er et slags uttrykk for amatør horrorhistorier som blir skrevet og delt gjennom forum på Internett. Noen av disse Creepypasta historiene blir svært kjente som Slender Man, Jeff the Killer, The Rake, Laughing Jack, bare for å nevne noen. Noen er basert fra virkeligheten og det er opp til hver enkelt å dømme om det er sant, eller ikke. Godt mulig jeg har noen sære interesser, men får man ikke sove eller har noen timer å drepe, er det underholdende å kvele litt tid med Creepypasta. De var mer populære før i tiden, men produseres ennå.

Det er nettopp det denne boka handler om, også. Hovedpersonen deler en historie som "skal ha skjedd" for over ti år siden.

The Patient er om Parker H. som er nyansatt i et gammelt mentalsykehus. Etter at hans mor ble innlagt da han var liten, bestemte han seg for å ha en jobb hvor han kan hjelpe andre. Vi får ikke vite etternavnet til Parker eller de andre ansatte. Men de blir ofte omtalt som Dr. H., Dr.G. osv ... Han er forlovet med Jocelyn og de støtter hverandre angående ting de velger å gjøre.

Hvem er mystiske Joe?
På jobb er det en mystisk pasient som ingen vil eller liker å snakke om. Han heter Joe og han har vært der som pasient siden han var gutt. De ansatte har gitt opp å behandle ham. Ingenting har vært til nytte så langt, og de slipper ham ikke ut. De mener de er for risikabelt og de blir sponset av foreldrene hans. De ansatte har ikke så mye med ham å gjøre. De som har prøvd å kurere ham, har enten blitt rare eller når de snakker om ham, kommer det en gammel frykt tilbake. Dette gjør Parker svært nysgjerrig. Han insisterer på å få møte denne mystiske pasienten, og eventuelt se om han kan gi ham en diagnose. Men vil de andre gå med på det?

Deler av konseptet kan minne om Den tause pasienten av Alex Michaelides hvor en mann ønsker å møte en av pasientene som aldri har sagt et ord etter at hun ble innlagt, men der stopper også likhetene. De kan på en måte ikke sammenlignes. Mange thrillere og horrorbøker har jo visse likheter i seg, men likevel ha store forskjeller.

Boka har mange ganger blitt stemplet som en horrorbok, men synes det ligner mer på en psykologisk thriller med noen horrorelementer. Fortellerstemmen er kanskje vel enkel, men det er muligens meningen? Man blir svært nysgjerrig på denne pasienten. Hvem er han, hvordan ser han ut og hvorfor er han så skremmende?  Mange spørmål dukker opp mens man leser. 

Likte godt delene hvor Parker deler sin historie med ukjente i et forum på Internett. Det gjør hele boka mer mystisk og ekte. Mørkere. Noen ganger er det kanskje tryggere å dele noe rart man har opplevd med fremmede, enn de nærmeste? Den delen gjør boka mer kryptisk.

The Patient er ikke spesielt skremmende, men kryptisk, mystisk og og en bok som pirrer nysgjerrigheten. Noe skuffet over slutten som ble litt som forventet, men samtidig kunne det heller ikke ha blitt avsluttet på en annen måte. Synes likevel at dette er en god og dyster bok som er verdt å få med seg, hvis man vil ha en lettlest og småekkel bok å lese, uansett årstid.

I følge forfatterens takketale, skal skuespiller Ryan Reynolds produsere filmen, men det har så langt ikke blitt noen filmatisering. Men hadde likt å se den og håper det blir noe av.

Da har jeg rukket å skrive om alle bøkene jeg leste i fjor og skal ikke plage dere mer med det ...


(Bakpå): 

I WRITE THIS BECAUSE,

AS OF NOW, I AM OT

SURE IF I AM PRIVY

TO A TERRIBLE SECRET

OR IF I MYSELF AM INSANE ...

 

In a series of online posts, Parker H., a young

psychiatrist, chronicles the harrowing account

of his time working at a dreary mental hospital

in New England. Through this internet message

board, Parker hopes to explain his effort to cure

one bewildering patient.

    We learn, as Parker did on his first day, of

the facility's most difficult and profoundly

dangerous case, a fort - one-year-old man

originally admitted to the hospital at age six

with night terrors. This patient has no known 

diagnosis, and his symptoms have evolved over

time in unusual ways. The only reliable factor:

Every person who has encountered him has

been driven to madness or suicide.

   Desperate and fearful, the hospital medical

director keeps the patient confined indefinitely,

allowing only minimal contact with staff for

their own safety. Parker, confident in his skills, is

convinced he will be the one to cure what others 

cannot by figuring out what ails the suffering,

enigmatic man. But when events spiral out of his 

control, Parker finds himself face-to-face with a 

possibility beyond the wildest imagining.

Originaltittel: The Patient
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse i skrivende stund
Forfatter: Jasper DeWitt
Sjanger:
Psykologisk thriller, horror
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
209
Forlag: Houghton Mifflin Harcourt
Norsk forlag: Ingen norsk utgave
Utgitt: 2020
Min utgave: 2020 (Innbundet)
Lest: 15.11. - 18.11.
Kilde: Fra min egen boksamling
Plot: 4 Underlig, mystisk og svært engasjerende.
Omslag: 3 Noe rotete og synes at omslag med bare font er noe tamt.Men litt stilig at bakgrunnen ser ut som en tvangstrøye.
Baksidetekst: 4 En god grunn til at man vil lese boka og håper at innholdet er like mørkt.
Skrivemåte: 4 Veldig enkel fortellerstemme og nybegynneraktig, hvis det er lov å si det? Noen ganger er det lov å gjøre ting litt enkelt. 
Favorittkarakter: Joe. Man blir så nysgjerrig på ham.
Persongalleri: 5 Spennende karakterer. Noen sære og noen mystiske. En god blanding.
Slutten: 4 Sterkt, mørkt, og en passende avrunding til resten av handlingen.
Høydepunkt:
Veldig lest, god, gammeldags mystisk atmosfære og man forventer det verste.
Lavpunkt: Ikke helt frelst over slutten. Den er mørk og dyster, men kunne godt ha gjort det enda mer dypere på en eller annen måte.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020


4 kommentarer:

 1. Naturlig nok tenkte jeg også på Den tause pasienten da jeg først så tittelen på denne boken. Høres ut som du har fått deg en spennende lesestund, tror jeg venter med grøss og horror til høsten legger sin klamme hånd rundt meg :)
  Ser du har lest En kule i hjertet, jeg har hatt denne med på ferie, to av mine reisefeller har lest den, men jeg har ikke kommet så langt. Spent på å se hva du synes :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Velkommen tilbake til norsk jord og håper ferien var bra. =)
   Foretrekker å lese horror på høsten som er favorittårstid, men prøver å lese horror også jevnlig året rundt. Man må ha sin dose for å holde ut dagene.
   En kule i hjertet var slett ikke verst og sier ikke nei til flere asiatiske thrillere. Det var litt annerledes med litt snert. =) Håper å få til en anmeldelse i løpet av uken.

   Slett
 2. Har du skrevet om alle bøkene du leste i fjor? Du er effektiv, Ina :)

  Det var boka Den tause pasienten da, som kjedet meg så mye at jeg aldri ble ferdig med den. Mens nesten "alle andre" elsket den. Jaja

  Horror kan leses når som helst. Nå leser jeg antologisamlingen Howls from Hell.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hha, takk, men ikke så effektiv når man ikke blir ferdig med å skrive om bøkene fra i fjor før i juli i år. Det tok sin tid. Har flere bøker fra tidligere år jeg ikke har skrevet om, men føler at det er på en måte for sent, men har skrevet om alle bøkene jeg leste fra i fjor. Liker ikke å utsette ting eller la det være.

   Jeg likte heller ikke Den tause pasienten. Syntes det var en helt vanlig thriller, så skjønte ikke hva som var så spesielt med den. Den var hverken annerledes eller sjokkerende. Grei nok.

   Kos deg med antologisamlingen, Augusta. Er enig med deg at horror kan leses når som helst. Er ikke så glad i antologier selv. Foretrekker "hele" bøker. =)

   Slett