13. mai 2021

Satisfaction av Espen Mowinckel - en god og rolig roman om livsutfordringer

Eksemplar fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse

Han bråvåkner av høye lyder i stua, glass knuser og his-

sige stemmer skjeller og smeller. Han tripper på tærne bort

til døråpningen og stivner av skrekk. Faren har tatt tak i

morens skuldre og presser henne opp mot veggen.


Tittelen Satisfaction er inspirert av låta med nesten samme navn av Rolling Stones: (I Can't Get No) Satisfaction, siden låta nevnes en del ganger i ulike sammenheng i  romanen.

Satisfaction er nok ikke en bok jeg vanligvis ville ha valgt hvis jeg skulle ha valgt en roman. Men fordelen med å være bokblogger, er at man får mulighet til å lese bøker man ikke alltid ville ha valgt fra øverste hylle. Noen ganger overrasker man seg selv å like bøker man kanskje ikke trodde man ville like på forhånd.

Dette er en sånn type bok. Det er ikke noe av det beste jeg har lest, og det er heller ikke en bok som setter dype spor, men den vekker en slags nysgjerrighet som gjør at man leser videre. 

 

Tre menn med forskjellige problemer
Den er om tre ulike menn. Mennene heter Wilhelm, Lukas og Christian. Vi følger dem fra 1960 - tallet og noen år inn i 2000-tallet. Det skiftes ofte perspektiv, noe jeg foretrekker i en roman for det gjør handlingen mer ekte. De har forskjellige bakgrunn, men bakgrunnen deres er ikke så ulike som man skulle tro, for det de alle tre har til felles er et anstrengt forhold til fedrene deres. På hvilken måte vil jeg ikke nevne her, da det kan være avslørende. Man får et godt innblikk i disse hovedkarakterene som gutter og senere som menn. De møter vanskelige valg og utfordringer i løpet av livet. De har egne måter å takle ting på. Snakker menn om følelser, eller bygger de mur rundt seg selv og svelger nøkkelen? Kommuniserer de i det hele tatt? Er det bare kvinner som snakker sammen om alt og ingenting? Boka er et interessant tema om mennenes perspektiv og deres oppvekst. Hvordan de blir den de er. Er det mulig å beholde vennskap i voksen alder, eller blir det for famlende?

Noe tungtrødd, men stort sett interessant
Det er relativt en kort bok på under 300 sider og virker lettlest, men opplevde i enkelte deler av boka at handlingen sto noe stille og ble litt gjentagende. Man måtte slite seg videre til man kom til enklere lesepunkt. Ikke alt i boka engasjerte. Selv fortrakk jeg å lese om mennene i ung alder istedet som voksne. De hadde noen spennende partier som voksne også, men kjente motivasjonen dalte mer enn da man leste om karakterene som unge. Syntes at problemene deres og familierlasjonene var mer fascinerende.

Satisfaction er kanskje ikke en bok for alle. Det er en fin og realisisk roman om menn i vanskelige stunder som oppstår i livet. Men den vil kanskje engasjere mannlige lesere menn enda mer, og muligens skape en diskusjon sammen om boka. En god bok med gode karakterbeskrivelser og hendelser, men temaet ble kanskje noe ensformig i lengden for min del. Til tross for det, er boka absolutt verdt å lese.


(Bakpå):

 

Han sto lenge og stirret på faren, knep øynene 

sammen og spyttet ham i ansiktet. Farens lepper 

bevret, med et svakt stønn falt hodet til siden. 

 Lukas dvelte noen sekunder før han forlot rommet, 

en merkelig ro fylte sjelen.

 

Satisfaction er en dramatisk fortelling om hvordan

tre ulike menn håndterer vonde livserfaringer. Lukas, 

Wilhelm og Christian bærer på svik, løgner og avvisning 

fra oppveksten. Det preger både vennskapet og rollene 

som fedre og ektefeller. De kaver med å finne en trygg

identitet i kampen mellom å innfri mannsidealer og

løse egne problemer. Hvor ærlige tør de være mot 

seg selv, hverandre og sine nærmeste? Tør de ta tak i 

utfordringene?


Originaltittel: Satisfaction
Forfatter(e): Espen Mowinckel
Sjanger:
Roman
Målgruppe:
Voksen
Antall sider:
238
Forlag:
Panter Forlag
Utgitt:
2021
Min utgave:
2021 (Innbundet)
Lest:
22.04. - 02.05. 2021
Kilde:
Anmelderesemplar
Plot
:
4 Interessant perspektiv fra ulike menn fra gutt til voksne menn. De har sine utfordringer og måter å takle dem på.
Tittel:
3 Ikke så veldig tiltrekkende tittel. Det kan være så mangt.
Omslag:
2 Liker ikke omslag med ansikt på. Om det er flere ansikter, et helt ansikt eller deler av det. Synes det er lite spennende og det er ikke de bøkene jeg vanligvis går for. 
Skrivemåte: 4 Det blir litt tørt og stillegående i enkelte deler av handlingen, men det er det vanligvis i de fleste romaner. Det meste er interessant.
Persongalleri
: 3 Fikk ikke connection med alle karakterene i boka, heller ikke alle hovedkarakterene. Brydde meg ikke noe særlig om Wilhelm av en eller annen grunn. Syntes Lukas og Christian hadde mer spennende historier å by på.
Favorittkarakter:
Lukas. Ikke nødvendigvis fordi han er rollemodell eller noe, men han hadde en historie som engasjerte mest.
Slutten:
4 Noe tankevekkende og fascinerende.
Høydepunkt:
Stort sett lettlest, skifting av perspektiv, og at man følger med dem gjennom flere deler av livet.
Lavpunkt:
Litt tørt skrevet innimellom og ikke alt var spennnende å lese om. Likte best å lese om da de var unge enn da de var eldre.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

 1. Det er spennende med de bøkene som man ikke hadde tenkt å lese - og som viser seg å være gode. Denne virker interessant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenkte jo å lese den, men trodde ikke det var noe for meg. =)

   Kjøper ofte bøker på dagligvarebutikker og gjennom Bokklubben uten å være sikker på om det er rett bok å velge, men så blir man positivt overrasket. Det er artig når det skjer og hadde ikke hatt noe i mot at det skjedde oftere.

   Gjerne gi den et forsøk. =)

   Slett