16. mai 2021

Let's Go Play at the Adams' av Mendal W. Johnson - sørgelig lesing


     The girl's face was pale and stern and distant. If Barbara

had been able to speak to her, she would not have been sure

of getting an answer at all.


Å være barnevakt høres kanskje enkelt ut, men er det egentlig det?

Uskyldige barn?
Det synes nok ikke Barbara som er offer i boka. Hun er tyve år og får oppgave å sitte barnevakt for en gutt og en jente og holde huset i orde mens foreldrene deres er borte noen dager av ukjent grunn. I begynnelsen er hun barnevakt sammen med foreldrene, men så blir hun overlatt alt ansvaret for seg selv. I begynnelsen er barna greie. Men en dag våkner hun av at hun er fastbundet til senga uten mulighet til å rømme. Ikke nok med det. Barn fra nærområdet som barna hun passer leker fast med, kommer bort en tur de også. Til sammen er de fem, og de kaller seg Freedom Five.

Mens Barbara er fastbundet, bytter de på å gjøre oppgaver. De vasker hus og ordner mat slik at ingen utenfor skal fatte mistanke om at noe ikke er som det skal være når det gjelder huset til familien Adams. De mater henne og tar henne med til badet. Lager en liste over hva som er viktig å huske på i en ellers vanlig hverdag. Det verste med boka er at barna vet at det de gjør er galt, men likevel velger de å holde Barbara fanget. Barna som bor der vet hvilken dag foreldrene deres kommer hjem. De er noe bekymret for hva som skal skje da hvis de blir avslørt for hva de har gjort, men samtidig ikke. Barbara er fastbundet i en seng og av og til i en stol, for at hun skal få blodomløpet i gang, må hun ikke være i bare en stilling som fange. Jo lenger hun er fastbundet, blir noen i gruppa fristet til å dra leken litt lenger, og se hva de kan gjøre med henne. Det trenger ikke å nevnes her, da noen av situasjonene er provoserende, noe som boka er meningen å være. Man vil jo heller ikke avsløre noe.

Boka kan kanskje minne noe om historien til Sylvia Likens som også blir torturert av andre barn, men boka og den historien har ikke noe med hverandre å gjøre. Det er i hvert fall ikke bekreftet. The Girl Next Door av Jack Ketchum er derimot inspirert av Sylvia Likens historien. Boka hans er ikke faktabasert, men heller løselig inspirert av historien.

Creepy barn på mange måter
I bøker er man vant til voksne som gjør kriminelle ting, men sjeldent om barn. Men det finnes mange kriminelle barn fra virkeligheten som har blitt svært kjent, og det er creepy når barn tester grenser i så ung alder. I boka er, noen små og noen større, bevisste på at det de gjør er galt, men likevel fortsetter de denne "leken" og en av dem hevder at "alle" i Freedom Five har vært gjennom denne leken selv, men er det egentlig sant? Og hva skjer når foreldrene kommer tilbake? Vil de løslate Barbara i god tid før de kommer hjem uten at hun sier noe om det, eller kommer alt til å bli avslørt? Boka har mange uhyggelige aspekter som man blir svært nysgjerrig på, derfor blir boka også veldig intens. Det er en kort bok på bare 277, men den har mye innhold og en god del psykologi. Så det er ikke en typisk horror om det overnaturlige denne gang, men om hva noen mennesker er i stand til å gjøre.

Let's Go Play at the Adams' er ingen bok å kose seg med, men en bok som gir en god skildring på både håp og håpløshet. Man prøver å håpe sammen med Barbara om at hun blir satt fri, men samtidig føler man den håpløsheten hun føler. Selv om de er bare barn og hun eldre og større enn de andre, er hun likevel maktesløs. Synes Johnson lager gode perspektiv fra begge sider, fra Barbara og barnas perspektiv.

Hva som skjer med Barbara og ungene skal jeg selvfølgelig ikke si. Men hvis du har tenkt å lese denne, vær forberedt at denne boka er svært mørk, utfordrende og alt annet enn oppløftende. Ikke alle liker å lese denne type bøker, men synes også det er viktig å lese bøker som provoserer.

Jeg fikk mulighet til å lese denne boka takket være Paperbacks from Hell og Grady Hendrix. Sammen med en annen fyr, har Grady Hendrix laget et prosjekt å utgi horrorbøker som ikke lenger er i trykk, få se dagens lys og skaffe disse gamle bøkene flere nye lesere. Synes det er et fint prosjekt, for har ofte likt gammeldags horror bedre enn dagens horrorbøker. Grady Hendrix er selv horrorforfatter. Har ikke lest noe av ham ennå for bøkene hans har ikke fristet så voldsomt, men en dag skal jeg likevel sjekke ut forfatterskapet hans også, for jeg respekterer dette prosjektet han har satt i gang.



(Bakpå):

"THEY'RE JUST KIDS...

IT'S ONLY A GAME."

That's what Barbara, a lovely 

twenty-year-old baby sitter told herself when

she awoke bound and gagged. But the knots

were tight and painful and the children

would not let her go.

"THEY'RE JUST KIDS...

IT'S ONLY A GAME."

she told herself again.

But the terror was real ... and deadly!

LET'S GO PLAY

AT THE ADAMS'

"Will harrow you and haunt you long after you have finished it." Publishers Weekly

"Outstanding ... A jorrifying thriller." Library Journal

Originaltittel: Let's Go Play at the Adams'
Norsk tittel: Ingen norsk utgivelse.
Forfatter: Mendal W. Johnson
Sjanger:
Psykologisk horror
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
277
Forlag:  Valancourt Books
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk i skrivende stund.
Utgitt: 1974
Min utgave: 2020 (Pocket)
Lest: 03.05. 2021 - 09.05. 2021
Kilde: Fra min egen boksamling
Plot: 5 Sterkt, provoserende og det føles ekte. Uhyggelig lesing. Ikke skremmende uhyggelig, men barn som vet at de gjør noe galt og gjør det likevel, uhyggelig.
Omslag: 3 Er ikke så glad i å se hvordan en eller flere karakterer ser ut på bokomslag. Litt creepy omslag, men ikke helt min stil.
Baksidetekst: 5 En av grunnene til at jeg virkelig ville lese boka. Noen ganger trenger man å lese noe provoserende.
Skrivemåte: 4 Litt tørt innimellom, men saklig og mannen er god på karakterbeskrivelser og snu ting til det mørkere.
Favorittkarakter: Barbara. Man føler med henne og håper det beste selv om man har sine tvil.
Persongalleri: 5 En fin blanding av karakterer. Både sterke personligheter og andre som "dilter" etter.
Slutten: 4 Vil ikke skrive noe om hvorfor for vil ikke avlsøre noe.
Høydepunkt: Beskriver godt hvordan en lek tar en mørkere vending uten å overdrive. Man får stor medfølelse for offeret.
Lavpunkt: Noe treg start og noen gjentagelser, men det er verdt det siden man blir godt kjent med persongalleriet. 
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

  1. Javisst finnes det ondskapsfulle unger. Hvor gamle er de i boken?

    Jeghar lest to bøker av Hendrix- og vil lese flere av han.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg vet. De er ikke til å stole på. =)

      Alder er ikke nevnt så vidt jeg kan huske, men vil nok si de er rundt barneskolealder og tidlig ungdomskolealder.

      Har hatt litt lyst til å lese noe av Hendrix, men det var en stund siden jeg syntes jeg så bøkene hans overalt, at jeg ble på en måte lei av å se dem. Derfor har jeg nok skapt litt avstand til bøkene hans, men en dag skal jeg lese noe av ham. =)

      Slett