20. april 2021

Later av Stephen King - King slutter ikke å overraske


     "Can we go home now?" I asked Liz. "Please?"

    "Yes. Are you going to tell your mother about this?"

    "I don't know."

    She smiled. "It was a rhetorical question. Of course you

will. And that's okay, doesn't bother me the slightest. Do

you know why?"

    "Because nobody would believe it."

    She patted my hand. "That's right, Champ. Hole in one."


Stephen King er 73 år, men ligger ikke på latsiden. Han er omtrent like produktiv som før. I mars kom han ut med Later, og han kommer med enda en bok i august.

Later tilhører serien Hard Case Crime. Det er ingen kronologisk krimserie. Det er krimbøker som består av forskjellige forfattere og hensikten med disse utgivelsene, er at kaperne prøver å gjenskape krimsjangeren som den var rundt 1940 og 50-tallet. Den harde og brutale stilen. King har bidratt med to bøker i denne "serien" tidligere og det er The Colorado Kid og Joyland. Har ikke lest The Colorado Kid, men Joyland. Fikk ikke helt sansen for Joyland. King har skrevet bedre. Det beviser han med Later.

En gave eller en forbannelse?
Tittelen er kanskje noe uvanlig, men den har en viss betydning og King leker seg litt med ordet underveis i boka. Han har ikke mistet humoren med årene. Mange vil nok forbinde denne boka med The Sixth Sense, siden hovedpersonen er om en gutt som kan se og kommunisere med de døde. King nevner til og med filmen i boka, men siden han er kreativ, så er filmen og boka temmelig ulike. Jamie er 22 år da han forteller om hendelser fra da han var yngre, om oppveksten. Han vokste opp sammen med moren sin som er litteraturagent, og i noen år var hun sammen med politikvinnen Liz Dutton. 

På grunn av noen dårlige avgjørelser innen den økonomiske verdenen, sliter Jamies mor med penger og for å få verden til å gå rundt, men de klarer seg. Moren til Jamie liker ikke helt tanken på at han kan se og kommunisere med de døde, og han lover henne å ikke fortelle om det til andre. Moren hans forteller det delvis til Liz, som ikke virker å tro 100 % på det. Men en dag tar hun ham med på politioppdrag. En bombemann er død, og det går et rykte om at han har gjemt unna en siste bombe, som kan være hvor som helst. Hun vil berge liv og hun tar ham med i håp at han får kontakt med denne bombemannen. I følge Jamie, blir spøkelsene svakere med tiden og forsvinner helt omtrent en uke etter deres død. Men med bombemannen virker det å være annerledes. Han blir sterkere med tiden og han virker å vite hvor Jamie befinner seg, og forfølger ham. Blir Jamie kvitt dette spøkelset? Ting blir ikke bedre da Liz uventet dukker opp og vil ha ham med et sted, men hvor? Moren hans blir neppe glad hvis hun finner det ut, siden det er slutt med henne og Liz.

En liten bok med mange aspekter
Dette kan virke som hele boka siden det er en tynn flis på 264 sider, men boka har flere aspekter og flere i persongalleriet enn det jeg nevner. Boka kan være noe tørr i begynnelsen. Grunnen for min del er at Jamie snakker/forteller direkte til leseren, og det er en skrivestil jeg ikke har helt sansen for, så derfor tok det litt tid å venne seg til det, men det blir lettere etter hvert. King beviser nok en gang hvor god han erpå å beskrive barn og oppvekst på en troverdig måte uten å overdrive. Likte også forholdet mellom mor og sønn, som er både varmt, tillitsfullt og har en morsom og alvorlig tone seg i mellom.

Det var ikke akkurat bokcoveret jeg gikk etter denne gang. Det er malt av Paul Mann som også malte coveret til The Colorado Kid og Joyland. Det er fint og sprekt, men synes ikke det passer helt til et bokcover. Selv om jeg ikke er noen fan av bokcoveret, er jeg likevel glad for at jeg ga boka en sjanse. Dette er en spennende og morsom krim blandet med litt horrorelementer. 

Er spent på hva mer Mr. King har å by på!


(Bakpå): 

SOMETIMES GROWING UP

MEANS FACING YOUR DEMONS.

 

The son of a struggling single mother, Jamie Conklin just wants an ordinary childhood.

But Jamie is no ordinary child. Born with an unnaturaly ability his om urges him to keep

secret, Jamie can see what no one else can see and learn what no one else can learn.

But the cost of using this ability is higher than Jamie can imagine - as he discovers when

an NYPD detective drams him into the pursuit of a killer who has threatened to strike from

beyond the grave.

 

LATER is Stephen King at his finest, terrifying and touching story of innocence lost and

the trials that test our sense of right and wrong. With echoes of King's classic novel IT, LATER is a powerful, haunting, unforgettable exploration of what it takes to stand up to

evil in all the faces it wears.

Originaltittel: Later
Norsk tittel: Ikke utgitt på norsk i skrivende stund
Forfatter: Stephen King
Sjanger: Krim, horror
Målgruppe: Voksen
Antall sider:
264
Forlag: Hard Case Crime
Norsk forlag: Foreløpig ingen norsk utgivelse.
Utgitt: 2021
Min utgave: 2021 (Pocket)
Lest: 07.04. - 15.04. 2021
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 4 Forfriskende, masse energi, noe grotesk og en del humor.
Omslag: 2 Ikke akkurat det jeg gikk etter. Det er malt og Paul Mann har talent, men synes ikke det passer som bokcover.
Baksidetekst: 5 Kort og grei. Liker at det er vagt istedet for disse lange og avslørende baksidetekstene som det ofte er på engelskspråklige bøker.
Skrivemåte: 5 Han har ikke mistet gnisten og han vet å fornye seg istedet for å utgi det samme hele tiden. Spennende historie med gode samtaler.
Favorittkarakter: Liz. Man vet ikke helt hvor man har henne. Hun er både spennende og tvilsom.
Persongalleri: 5 Man blir kjent med mange interessante karakterer som havner i Jamie og moren sitt liv, både gamle og unge.
Slutten: 3 Helt grei. Kanskje den svakeste delen av boka?
Høydepunkt: Lettlest, fengslende, alltid noe som skjer.
Lavpunkt: Ikke den type fortellerstemme jeg vanligvis liker. Som om noen snakker direkte til deg, men man blir vant til det etter hvert. Hadde også tenkt meg mer horrorelementer.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021

2 kommentarer:

 1. Gleder meg til å lese denne. Enda mer etetr din omtale. Likte ideen til Joyland, men den ble noe tam. Vil også lese Colorado Kid.
  Liker denne serien som er en slags hyllest til 40 og 50 tallets pulpbøker. Jeg liker faktisk omslaget. Digger at vi er uenige :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spent på hva du synes til slutt.
   Liker ikke karakter/ansikter på bokcovere. Vil heller forestille meg hvordan karakterene ser ut mens jeg leser, ellers føles det litt kunstig.

   Slett