6. april 2021

Knust av Karin Slaughter - holder på intensiteten hele veien


     "Du blir med meg til Georgia Tech," sa han.

    Ansiktsuttrykket hennes forandret seg fra overrasket

til mistenksomt. "Jeg trodde jeg bare skulle gjøre grov-

arbeid."

    "Det skal du." Will åpnet døren hun akkurat hadde

lukke igjen. "Da går vi."


Karin Slaughter har nesten den samme effekten som Stephen King. Kommer man over en bok av henne, er den nesten magnetisk, og man å bare ha den.

Hun er selvfølgelig ikke på samme nivå som Stephen King. Hvem er vel det? Men hun har blitt en nyfavoritt, og har den samme avhengighetsskapen. Hun skriver både thrillere og krim. Har lest noen gode enkeltstående thrillere av henne tidligere, og dette er min første krimbok om Will Trent. 

Damen med godt språk
Knust er andre bok om Will Trent og bok nummer ti kom ut i fjor som heter The Silent Wife. Knust ble opprinnelig utgitt i 2008, og utgitt for første gang på norsk i 2017. Stephen King og noen andre forfattere må jeg helst lese på engelsk, for synes de mister den unike fortellerstemmen i oversettelsene, men med Karin Slaughter, er det ikke noen stor forskjell. Synes språket i bøkene hennes er like godt på engelsk og på norsk, egentlig. 

Har ikke lest den første boka om Will Trent, og følte at det ikke gjorde noe, heller. I krimserier er jeg ikke så nøye, for det er som regel en ny sak i hver bok, og man får alltid vite bakgrunnen om hovedpersonene, og hva som har skjedd privat tidligere. Man mister ikke tråden. Det gjør man heller ikke med denne boka.

Mye å sette seg inn i for Will Trent
Will Trent er denne gang utfryst og i hardt vær. Han er syndebukk og politimiljøet lar både ham og de i nærheten få vite at han ikke er en av dem. I forrige bok gjennomskuet han nemlig en korrupsjonssak og ingen liker vel sladrehanker, mens Will gjorde bare jobben sin. Ikke nok med det. Han blir tvunget til å samarbeide med Faith Mitchell. Faith tåler ham ikke, for hennes mor var en av de skyldige i korrupsjonen, og ble tvunget til å førtidspensjonere seg. Will Trent ønsker seg en ny makker, men er det lett å bare få seg en ny makker i deres jobb? De har et nytt åsted å granske. I et luksushjem i et strøk med mye sikkerhet, har det skjedd et mord og en kidnapping. Hvem som er kidnappet og hvem som er myrdet, kan man ikke si, da det avslører en stor del av handlingen. For ingenting er som ved første øyekast i en Slaughter bok. Trent møter på et spøkelse fra fortiden. Mannen som eier luksushjemmet er en tidligere kjenning av Will. De vokste opp på samme barnehjem. Er mannen dem samme mobberen som han alltid har vært? Samme om de liker hverandre eller ikke, er det nødt til å finne personen som er kidnappet. For tiden er knapp. 

Samtidig bærer Will Trent på en hemmelighet for de han jobber med. Han har dysleksi og skjuler det så godt han kan. Men hvor lenge kan han holde det skjult for andre, spesielt med tanke på hans yrke? Til tross for denne "skavanken", er han utmerket god på å granske åsted. Ofte legger han merke til detaljer ingen andre ser.

Dette er en bok om en krimsak som deles opp til flere saker og som tar mange vendinger, og mange mistenkte dukker opp underveis. Dette er en stor bok på nesten fem hundre sider, men den føltes ikke stor. Den er veldig lettlest og ofte i krimbøker kommer man til et dødparti midt i boka der alt blir seigere og man mister litt interesse for boka, men det skjer ikke med denne. Den har en veldig fin flyt, og liker skifting av perspektiv.

Selve mordsaken og kidnappingen, er ikke det mest spennende med hele boka, men det er måten Slaughter skriver på som gjør det hele interessant og man blir fort dratt inn i handlingen. Man blir også godt kjent med mange av karakterene, ikke bare Will og mange relasjoner er både fasinerende og irriterende. Det merkes godt at boka er skrevet for en god del år tilbake, spesielt når det skrives om teknologi, og mye er forandret siden da, men det har sin sjarm.

Selv om jeg har lest noen bøker av Slaughter allerede, vil jeg gjerne lese mer. Både enkeltstående thrillere og krim med Will Trent. Dette var en stødig, småbrutal og intens krim fra Atlanta.


(Bakpå):

 

Ansley Park er et av Atlantas mest ettertraktede

nabolag. Men i en luksusvilla har en jente blitt

brutalt drept. Og i den elegante entreen, midt

i knust glass, står en forferdet mor - som har

drept datterens overgriper.

 

Etterforsker Will Trent er på åstedet kun for

å observere. Men han ser noe som det lokale

politiet overser. Han ser noe som gjør han

sikker på en annen tenåringspike er i fare, og at 

morderen fortsatt er der ute.

 

"Nervepirrende ... Trent og Mitchell

er et fengslende par, som fansen vi

ønske å lese mer om."

Publishers Weekly

 

"Ingen skriver som Slaughter."

The Huffington Post

Originaltittel: Fractured
Norsk tittel: Knust
Forfatter: Karin Slaughter
Sjanger: krim
Målgruppe: voksen
Antall sider:
474
Forlag: Delacorte Press
Norsk forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2008
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 19.03. - 29-03. 2021
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Spennende sak og intense relasjoner.
Omslag: 5 Er ikke helt fan av hjerte, men samtidig er det stilig og fargene er behagelige. Det er ikke en typisk krimcover.
Baksidetekst: 5 En av grunnene til at jeg ville lese den, og røper heller ikke for mye.
Skrivemåte: 5 Slaughter vet å skrive med intensitet. Til og med midpartiet i en krimbok, holder på spenningen, istedet for at man dabber av. Hun beskriver også realistiske karakterer og relasjoner.
Favorittkarakter: Will Trent. Sympatisk, har sine skavanker og som bare prøver å overleve.
Persongalleri: 4 Ikke alle er like interessante å lese om, men de fleste, og likte at boka besto av et stort persongalleri. Det gjør en bok mer levende.
Slutten: 4 Kanskje den svakeste delen av boka. Det blir litt som forventet. Alt er sydd sammen fint, men savnet mer dybde, kanskje?
Høydepunkt: Jevn og flytende tempo. Opplever mange krimbøker som litt stakkato aktige, at det alltid blir litt småkjedelig i midten av boka, men opplevde det ikke med denne. Det er noe som skjer hele tiden og karakterene har menneskelige problemer uten å overdrive.
Lavpunkt: Slutten som ble noe kjedelig. Savnet noe mer kryptisk siden resten av handlingen var det. Likte heller ikke alle karakterene.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2021


Andre bøker jeg har lest av Karin Slaughter. 

Pretty Girls 

The Good Daughter

Bruddstykker 


9 kommentarer:

 1. Nå fikk jeg virkelig lyst å lese mer av Slaughter. Leste En ny start for noen år siden, og ga den en 6`er, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke har fortsatt å lese henne. Takk for glimrende påminner Ina!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å sette i gang. Kjeder meg ikke med bøkene hennes. Hun skriver brutale og ærlige bøker. Bøkene hennes føles ikke tilgjort og det er litt befriende. Så tror du vil finne gleden i bøkene hennes igjen. =)
   Ingen årsak! Er spent på hvilke Slaughter bøker du kommer til å lese!

   Slett
 2. Det er godt å ha noen forfattere man kan vende tilbake til om og om igjen. Som Slaughter.
  Klar for å starte på Koontzboka?

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Det er mange jeg vender tilbake til og morsomt med forfattere man blir skikkelig trofaste mot. =) Jeg er klar. Si fra hvilken dag d ubegynner så vi kan begynne omtrent samtidig, siden du leser raskere enn meg. Men det er jo alle. =)

   Slett
  2. Haha ..du vet at du leser mer/raskere enn de aller aller fleste andre i verden, ikke sant?
   Om det er greot for deg starter jeg på lørdag.

   Slett
  3. Det kommer vel an på hvem hvordan man ser på det. =)
   Lørdag it is.

   Slett
 3. Anonym14:07

  Hvor får vi kjøpt Den tause kvinner og Falskt vitne i pocket

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Jeg har surfet litt rundt, men det virker som fleste norske nettsider har den bare som innbundet, lydbok og e-bok. Godt mulig den finnes i pocket på engelsk? Bøkene er sikkert for nye til å være i norsk pocket ennå?

   Slett