5. august 2020

Leonardo da Vinci av Walter Isaacson - bli bedre kjent med Leonardo da Vinci som det menneske han var

Reklame: Eksemplar mottatt av Font, mot en ærlig anmeldelse


Leonardo fortsatte med å male himmelen i De hellige tre kongers tilbedelse og enkelte detaljer ved menneskeskikkelsene og deler av de arkitektoniske ruinene. Så sluttet han.
    Hvorfor? En mulig grunn er at oppgaven han hadde påtatt seg, ble for overveldende for en perfeksjonist. Som Vasari forklarte om Leonardos uferdige verker, ble han hemmet fordi ideene hans var "så subtile og vidunderlige" at de var umulig å utføre feilfritt.

Jeg brukte fire måneder på å komme meg gjennom boka, og det var vel verdt det.

En skikkelig murstein
Grunnen til at jeg brukte lang tid på den var at jeg leste fire bøker "samtidig" på den tiden, og boka er veldig massiv og tung å holde i, i lengden, så den ble lest stykkevis og delt. Med tanke på at dette er en bok man lærer mye av, er det greit å lese den stykkevis og delt, for å huske på mest mulig av det man har lest, siden denne boka er veldig informativ.

Jeg har ikke tenkt å skrive så voldsomt mye fakta om Leonardo da Vinci, men mest om boka, siden jeg ikke er noen historiker, og har ikke tenkt å late som om jeg er det, heller. Men kort fortalt: Leonardo da Vinci (1452 - 1519), er for de fleste en kunstner. Hans mest kjente verker er blant annet: Mona Lisa og Nattverden. Han var ikke bare kunstner, men også oppfinner og, vitenskapsmann. Han var også svært interessert i kirkearkitektur. Han var homofil, og så på samleie mellom mann og kvinne som noe ekkelt. Han var også en mann som var svært opptatt av detaljer. Han var for eksempel opptatt av hvordan en tunge til en hakkespett var(!). Han var også en mann som noterte alt og ingenting. Når han malte var han opptatt av at ansiktsuttrykkene skulle være levende. Han ville binde sammen det personen følte inne i seg med ansiktsuttrykk. Han var også kjent for å legge igjen mye uferdig arbeid. I boka er det med mange bilder som følger med teksten, slik at det blir enklere å følge med på enkelte forklaringer og gjør det hele mer interessant. Vi får se mange av hans malerier, tegninger av oppfinnelser og noen notatsider. Syntes det var spesielt spennende å se på noen av notatsidene. Som kjent var han venstrehendt og skrev speilvendt.

Et ærverdig innblikk i et kreativt liv
Walter Isaacson har skrevet biografier før, og hans mest kjent bok er biografien om Steve Jobs, som kom ut for noen år siden. I biografien om Leonardo da Vinci, skriver Isaason både nøktern, med gode fakta og humor. Han skriver ikke bare om det da Vinci var kjent for og om arbeidene hans, men man blir også kjent med ham, hvordan han var som person. Det er lett å se for seg noen som Leonardo da Vinci, som noe eksentrisk, og det var han også. Han hadde sin egen måte å jobbe på, studere på og utføre ting på, og han hadde også sin egen klesstil. Han var en mann som gikk sin egen vei.

Biografier har en tendens til å bestå av fakta, men lite om selve personen det skrives om, spesielt når det kommer til store personligheter, at det er mye fakta involvert, men beskriver lite hvordan de er, var som mennesker. Men her klarer Isaacson å gi et bilde hvordan Leonardo da Vinci var, ikke bare som kunstner og den kreative sjelen han var, men også som han var som menneske, og man får et lite innsikt i personligheten hans. Hvordan han jobbet, hvem han jobbet for, arbeidsmetoder og hvordan han opererte for å finne ut av ting. Han var jo kjent for å observere alt mulig fra lys, natur og anatomi. Han lærte mye av seg selv bare av observeringer og gjøre sine egne undersøkelser.

Boka kan kanskje virke noe skremmende når det gjelder førsteinntrykk. Den virker litt pensumaktig, men den er veldig lettlest når man først kommer i gang Den er  lærerik og det er morsomt at det meste av inntrykket av Leonardo da Vinci, stemmer. Det er lett å se ham som eksentrisk og spesiell, noe han også var, men på en positiv måte. En av de bedre biografiene jeg har lest i de siste årene.

Bakpå:

"Et mesterverk." - San Fransisco Chronicle

Det italienske universalgeniet Leonardo da Vinci ble født 15. april 1452 i en landsby utenfor Firenze. Han var en av de største og mest mangesidige begavelsene europeisk kultur har fostret. Han virket blant annet som maler, billedhugger, musiker, dikter, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Leonardo døde i Frankrike 2. mai 1519.
    Walter Isaacson er en av vår tids fremste sakprosaforfattere. Han har tidligere skrevet om blant andre om Steve Jobs, Albert Einstein og Benjamin Franklin. Hans bestselgende biografi om Leonardo regnes for å være det ypperste som er skrevet om renessansemennesket fra Vinci. Biografien er basert på tusenvis av sider fra Leonardos forbløffende mange (og speilvendte) notisbøker, samt på nye funn om hans liv, studier og kunst.  Isaacson bringer oss nærmere Leonardo i en fortelling som kaster nytt lys over mennesket, kustneren, vitenskapsmannen og oppfinneren. Leonardo var et "uekte" barn, han var homoseksuell, vegetarianer, keivhendt, jålete, rastløs og opprørsk. Man kan trygt si at han var forut for sin tid i både liv og gjerning. Blant hans mange ettterlatte tegninger og oppfinnelser var helikopteret, stridsvognen, fallskjermen, optikken, kulelageteret og mye annet.
    Denne biografien om Leonardo inneholder et hundretalls illustrasjoner, blant annet hele hans maleriproduksjon og et stort antall tegninger og skisser, foruten kart og bilder fra hans samtid.

"Isaacson er den biografien Leonardo fortjener - en forfatter som
er i stand til å sette seg inn i hans ofte frenetiske og forunderlige
jakt på forståelse." - Times

"Isaacson er på sitt aller beste når han analyserer hva som gjorde
Leonardo menneskelig." - New York Times

Originaltittel: Leonardo da Vinci
Norsk tittel: Leonardo da Vinci
Forfatter: Walter Isaacson
Sjanger: biografi
Målgruppe: voksen
Antall sider:
595
Forlag: Simon & Schuster
Norsk forlag: Font
Utgitt: 2017
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 03.02. - 29.06. 2020   
Kilde: anmeldereksemplar
Plot: 5 Spennnende fakta og levende fortalt.
Tittel: 4 Man kan ikke kalle boka noe annet heller, men noe kjedelig å bare kalle en bok etter hovedpersonens navn ...
Omslag: 4 Igjen litt kjedelig med ansikt på personen boka handler om, men kanskje feil å bruke et annet motiv, også.
Baksidetekst: 4 Grunnen til at jeg ville lese boka. Interessant og presist.
Skrivemåte: 5 Innlevelse, masse fakta, humor og god innsikt.
Favorittkarakter: Kan ikke dømmes i en slik bok ...
Persongalleri:  Kan heller ikke dømmes på samme måte som andre bøker.
Slutten: 5 En tankefull avslutning.
Høydepunkt: Veldig interessant og mye fakta som kommer frem som man ikke visste fra før, og fortellerstemmen består av humor, varme og mye kunnskap.
Lavpunkt: Noen tunge partier her og der. Ikke alle temaer var av interesse, men det meste.
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

4 kommentarer:

 1. Flott omtale Ina, og uvanlig høye terningkast for å være deg :) Jeg har sett både Nattverden og Mona Lisa, og har lest om Leonardo før, men ikke i sakprosaform. En tung bok å bære til og fra biblioteket, men jeg tenker dette kan være et fint vinterprosjekt, takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. =) Det var forfriskende å lese noe annet, spennende også. Det ser ut som du har et vinterprosjekt å glede deg til. God lesing. =)

   Slett
 2. Så akkurat en dokumentar om han, så denne boken hadde vært noe å lese akkurat nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy. Det er bare å sette i gang. Han er veldig interessant på mange måter. =)

   Slett