13. august 2020

Knutby av Jonas Bonnier - litt skuffet over at det er en roman istedet for true crime, men veldig spennende mot slutten

Reklame: Forhåndseksemplar mottatt av Aschehoug, mot en ærlig anmeldelse 

 


     Tiden sto stille. Kristina kjente lukten av Earl Grey - posene. På bordet lå spisebrikkene med blondekanter som hun hadde kjøpt på salg på Hemtex. Restene etter barnas makaroni sto fortsatt på oppvaskbenken. Alt det vanlige og hjemmekoselige som omga dem, sto i kontrast til de dypt alvorlige pastorene Eva og Sindre som vekslet et kort, skjebnetungt blikk før de satte seg, ristet på hodet da Kristina spurte om de også ville ha te, og sa at de hadde noe å fortelle.
Men det var ekstremt hemmelig. Dette var en sak mellom Gud og Eva
.


Fleste kjenner nok til Helge Fossmo og Knutbysaken. Han fikk livstid og sitter nå i Tidaholm Maximum Security Prison. I fjor ble livstid omgjort til 26 år, med mulig prøveløslatelse i 2021. 

Som tittelen tilsier, baserer romanen seg på saken fra virkeligheten. I og med at dette er en roman, er noen navn og situasjoner endret, men for oss som kjenner til saken og som har lest litt om den før, er det lett å finne ut hvem som er hvem blant hovedpersonene. 

Rett avgjørelse for familien?
Sindre Forsman tar med seg kona Kristina og barna Knutby for å være med i en Filadelfiamenighet som ledes av Eva Skoog. De kommer inn i et lukket samfunn som har visse regler, også noen usagte regler. Noe de lærer etter hvert. Kristina merker som tiden går at tiden i huset blir ofte ensomt siden mannen hennes jobber så mye, og hun ser ham sjeldnere og sjeldnere. Han har også begynt å ta i mot folk som han skal være en slags rådgiver for. 

I mellomtiden blir det bare mer og mer anspent både i huset og folk de omgir seg med. Noen planlegger noe og gjemmer seg bak sin tro for å nettopp få det de vil ha. Samtidig blir vi kjent med Anna Andersson som går bak farens rygg. Han vil ikke at hun skal blande seg inn i Filadelfiamenigheten, men hjertet hennes mener noe annet. Gjør hun et riktig valg?

Eva Skoog er i bakgrunnen og legger skumle planer. Hun vil ha andre til å tro at hun er Kristi brud. Vil hun få meningheten med seg?

Skremmende maktkamp og påvirkning
Personlig er jeg noe skuffet over at dette er en roman istedet for true crime. Jeg elsker å lese og se programmer om krimsaker fra virkeligheten. Det er spennende. Så sånn sett er det litt dumt at denne er omgjort til en roman. Det blir ikke helt det samme, men boka er vel verdt lesetiden. Boka er noe repetiv og ensformig i begynnelsen, men fra midten og mot slutten tar det seg virkelig opp, og boka er på sitt mest spennende, når den er i ferd med å avsluttes. Det er jo typisk. Så likte den ikke så veldig godt i begynnelsen og var noe lunken til den siden den er som sagt noe repetiv, spesielt enkelte sexscener og tema. Men det virker som det var en meninghet som brukte sin tro for å ligge med den de ville, som en slags unnskyldning for ting de gjør. Det er også skremmende hvor fort et lite samfunn blir påvirket av hverandre på den måten. Det er som om ingen evner å betrakte det som foregår fra utsiden. De glemmer på en måte å tenke selv.

Det er så mye mer man kan si om boka, men siden saken er såpass kjent og i tillegg på NRK er det en serie om Knutby, som heter: Drap i Knutby. Den er veldig fascinerende. Jeg likte boka etter hvert og den ble bedre og bedre etter hvert som jeg leste. Noe annet som skuffet meg ved siden av at boka ble skrevet som roman istedet for true crime, var at karakterene blir noe blasse. Man blir ikke så veldig godt kjent med dem, og mange av dem havner litt i bakgrunnen. Så kunne ha foresterket persongalleriet noe mer. Bortsett fra det var det stort sett spennende lesing, spesielt hvis man er interessert i saken fra før. 

Les gjerne også Barnepiken i Knutby av Thomas Sjögren hvis du vil lære mer.(Bakpå):

"Satan leter etter sjeler å gjemme seg i. Nå mer enn noen gang. Bor han i deg, Kristina?"
    Kristina ristet på hodet.
    "For hvis han bor i deg, må du tvinge ham bort. Du må tro,
Kristina. Hører du?"
    "Jeg hører", hvisket Kristina.
    Eva Skoog sto og stirret på henne med noe som føltes som
uendelig forakt. Til slutt sa hun:
    "Du lever farlig, Kristina Forsman. Du lever veldig farlig."

-----------------------------

SOMMEREN 1997 FLYTTER FAMILIEN FORSMAN til Knutby
i Uppland, klare for nytt liv i Filadelfiaforsamlingen som
ledes av Eva Skoog. De følgende sju årene skal noen få personer
og familier skape et ødeleggende nett av erotiske makt-
forhold som får skjebnesvangre, tragiske konsekvenser.

Jonas Bonnier har skrevet en roman om hendelsene i Knutby.
Dette er en fortelling om en gruppe vanlige mennesker som
drømmer om et jordisk himmelrike basert på tro, håp og kjær-
lighet - en treenighet som til slutt tjener heølt andre formål. 

Originaltittel: KNUTBY
Norsk tittel: KNUTBY
Forfatter: Jonas Bonnier
Sjanger:
roman
Målgruppe: voksen
Antall sider:
381
Forlag: Salomonsson Agency
Norsk forlag: Aschehoug
Utgitt: 2019
Min utgave: 2020 (Pocket)
Lest: 12.07. - 21.07. 2020
Kilde: forhåndseksemplar
Plot: 4 Treg og repetiv start som varer en stund, men ting tar seg opp etter hvert. Spennende sak å lese om.
Tittel: 3 Beskrivende, men kanskje litt kjedelig tittel?
Omslag: 2 Ikke en bok jeg ville ha lest offentlig. Ser ut som man leser i Bibelen. Men passer bra til innholdet og deres "tro".
Baksidetekst: 4 Grunnen til at jeg ville lese boka. Har lest litt om saken før, men det er lenge siden.
Skrivemåte: 3 Kunne ha vært litt mer spritet om. En del gjentakelser av scener og replikker, i hvert fall i begynnelsen, men det blir mer levende etter hvert mot slutten.
Favorittkarakter: Anna. Hun var mest spennende å lese om. Samtidig får man medfølelse for henne.
Persongalleri: 3 Noe ensformig og kommer ikke helt inn i dybden. Savnet mer bakgrunnshistorie og mer av deres personlighet. De blir litt blasse.
Slutten: 4 Noe av det beste med boka og det er da ting skjer, og typisk at det blir mer action når det nærmer seg slutten.
Høydepunkt: Romanen virker tro mot hendelsene fra virkeligheten og tar opp mange spennende temaer.
Lavpunkt: Litt trått i begynnelsen og når man kjenner til saken fra før, blir ikke noe overraskende.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020


2 kommentarer:

  1. Denne har jeg på lur, men har ikke fått fingeren ut enda. Kjenner ikke til saken, så jeg får lese den som en roman. Er spent på hva du synes om Syv løgner, har lest den, men det kommer ingen omtale herfra, for å si det sånn :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du gir den en sjanse. Er sikkert ikke en roman for alle, men synes saken er spennende og rar. Boka var det også. =) Jeg likte begynnelsen av Syv løgner, men kjenner jeg strever litt med fortellerstemmen og oppbygning. :/

      Slett