7. juni 2020

The Institute av Stephen King - treg start erstattet av forrykende suspense


    He sat up, looked around, and at first thought this was another dream. It was his room - same blue wallpaper, same posters, same bureau with his Little League trophy on it - but where was the window? His window looking out at Rolf's house was gone.

King begynner riktignok å dra på årene, men han skriver like mye, og han imponerer fremdeles.

Gamle favoritter
Er det forfattere jeg har lest mest av så er det; Stephen King, Dean Koontz, R.L. Stine og Mary Higgins Clark. Det disse har til felles er at de skriver litt mørke bøker og de skriver i godt voksen alder. Noe som er imponerende. Mary Higgins Clark døde tidligere i år, 92 år gammel og skrev sin siste bok i fjor. Senere i år kommer det en ny bok av henne, som hun har skrevet sammen med Alafair Burke.

Stephen King er en av forfatterne som fremdeles fascinerer på mange måter. Jeg liker det meste han har skrevet, men han har også skuffet meg en del ganger med sine bøker. Det er bare menneskelig. Jeg har lest to bøker av ham i år der han beviser at han er gammellik seg og det er: Revival ogThe Institute.

The Institute er en av hans "mindre" bøker. Han er jo kjent for å skrive murstein etter murstein, samme om det er en hel bok eller en novellesamling.The Institute har en mer "normal" størrelse til ham å være. Likevel byr den på mye suspense og spennende karakterer.

Savnede barn
Ifølge en informasjonsside i begynnelsen av boka får man vite at rundt 800.000 barn er savnet og det bare i USA. Og det er nettopp det boka handler om. Barn som forsvinner. Luke Ellis blir kidnappet midt på natta. Før dette skjer, får vi vite en god del om hjemmelivet hans. Han har et tett og tillitsfullt forhold til foreldrene hans. Han er bare tolv år, men er svært intelligent, og han oppfører seg eldre enn det han egentlig er. Han har et ønske om å prøve å komme inn på college til tross for sin unge alder, og han blir akseptert. Før han rekker å begynne på college, blir han kidnappet av to personer, og fraktet til et mystisk sted som ligger øde til i tett skog i Maine. Som kjent skriver King ofte bøker og legger til handlingen i hjemstaten Maine. Luke våkner opp i et rom som ligner hans eget, men likevel føles det ikke riktig. Når han åpner døra, havner han i en korridor. Etter hvert møter han flere barn. Noen har vært der mye lenger før ham, og noen nye kommer etter Luke. Alle har egne rom som ligner deres egne hjemme hos seg selv. De befinner seg på en slags institusjon. De får oppfølging av en administrasjon, får mat, har et lekeuteområde, og barna kan spise og leke sammen. De holdes under oppsyn på kamera, og av og til blir noen hentet av administrasjonen for å utføre rare og noen faretruende tester. Hva er det de forsøker å bevise eller finne ut av? Får Luke vite hvorfor han og de andre er der, og vil de noen gang få komme hjem igjen? Under oppholdet er det barn som forsvinner og som aldri kommer tilbake igjen, og de er usikker på hvem som er den neste, og hvor det blir av dem. Er Luke nødt til å rømme derfra?

Innrømmer at de første 50-100 sidene var et slit å komme seg gjennom. Det tok litt tid å komme seg inn i handlingen og bli ordentlig engasjert, men så fikk boka jammen fart på seg. Det tok også litt tid å like Luke, for likte ham ikke helt i begynnelsen. Heldigvis snudde det seg, og lesingen gikk noe lettere. I begynnelsen syntes jeg han var på en måte en bedreviter, derfor det tok litt tid å like ham. Brukte lang tid på å lese ut boka for leser tregere på engelsk, og jeg foretrekker å lese bøkene til King på engelsk, og det var verdt tiden det tok.

Twitterbrukere vet hvor engasjert Stephen King er i politikk og han kommer ofte med mange morsomheter om Trump og mobber hans valg og diverse utsagn. Heller ikke sjokkerende at han ble blokkert. Han kommer også med noen stikk til Trump i boka. En annen ting som er morsomt er at King referer til sine eldre bøker, blant annetThe Shining. Han har en humor, samme om det er på Twitter eller i bokformat, som er relevant og hysteriske. Han har en fin snert i humoren sin.

I stor skriveform
King beviser igjen hvor god han er på karakterbeskrivelser. Uansett hva slags karakterer King skriver og dikter opp, blir de svært realistiske og han går virkelig i dybden på alle. Man vet hvem man skal stole på og ikke, og noen får man bare en guffen følelse av. Slik er det iThe Institute også. King er også god på å få frem suspense. En snikende uhygge som dukker opp. Det tok litt tid før den dukket opp denne gang, og når den gjør det, er det nesten til å ta og føle på.

Jeg leste denne sammen med Birthe.

(Bakpå):

Deep in the woods of Maine there is a dark
state facility where kids, abducted from
across the United State, are incarcreated.
In the Institute they are subjected to a series
of tests and procedures meant to combine their exceptional gifts
- telepathy, telekinesis - for concentrated effect.

Luke Ellis is the latest recruit. He's just a
regular twelve-year-old, except he's not just
smart, he's super-smart. And he has another
gift which the Institute wants to use ...

Far away in a small town in South-Carolina,
former cop Tim Jamieson has taken a job
working for the local sheriff. He's basically
just walkking the beat. But he's about to take
on the biggest case of his career.

Back in the Institute's downtrodden
playground and corridors where poster
advertise 'just another day in paradise', Luke,
his friend Kalisha and the other kids are in
no doubt that they are prisoners, not guests.
And there is no hope of escape.

But great events can turn on small hinges and
Luke is about to team up with a new, even
younger recruit, Avery Dixon, whose ability
to read minds is off the scale. While the
Institute may want to harness their powers
for covert ends, the combined intelligence of
Luke and Avery is beyond anything that even
those who run the experiments . even the
infamous Mrs Sigsby - suspect.

Thrilling, suspensful, heartbreaking,
The Institute is a stunning novel of childhood
betrayed and hope regained.

Originaltittel: The Institute
Norsk tittel: Ingen norske oversettelse i skrivende stund
Forfatter: Stephen King
Sjanger: horror
Målgruppe: voksen
Antall sider:
485
Forlag: Hodder & Stoughton
Norsk forlag: Ingen norsk utgivelse ennå
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 29.02. - 17.05. 2020
Kilde: fra min egen boksamling
Plot: 5 Sterkt plot når det virkelig tar seg opp. Fullt av snikende suspense.
Tittel: 3 Vekker ikke den store nysgjerrigheten eller leselyst. 
Omslag: 4 Hadde håpet på å få originalcoveret for syntes det var finere, men det fikk jeg ikke. Fargene og omslaget er fint det jeg har også, men likte det andre bedre.
Baksidetekst: 4 Litt vel lang for min smak, men det var det som ga meg lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 5 Han er kanskje gammel, men har ikke mistet gnisten av den grunn. 
Favorittkarakter: Avery. Han er like irriterende som han er morsom, og kanskje den mest ekte av dem alle? 
Persongalleri: 5 Mange spennende karakterer. En god blanding av karakterer man liker og som man ikke kan fordra. En fin balanse.
Slutten: 5 Noe av det sterkeste med boka og en slutt man ikke glemmer med det første.
Høydepunkt: Veldig oppslukende til tross for stor bok, levende karakterer, og det føles nesten ut som man er fanget på stedet selv.
Lavpunkt: Starten. Men å komme seg gjennom de første hundre sidene er verdt det, for da blir det bedre. Jeg likte heller ikke Luke så godt i begynnelsen. 
Terningkast: 5
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2020

6 kommentarer:

 1. Hurra! Omsider en bok som du finner spennende! Den må jeg også lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nesten for godt til å være sant. =) Lenge siden jeg har lest en spennende bok og det er godt å endelig komme over noen. =) Sett i gang og les!

   Slett
 2. Så bra skrevet! Synes du får frem mye om handlingen, uten å røpe noe. Jeg skulle ha lest mer av King for å gjenkjenne referansene til andre av hans bøker, men synes uansett å finne litt av Roland igjen. Jeg liker også humoren, og måten han bygger opp handling og karakterer på. Jeg skal definitivt lese mer av ham :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Syntes du fikk handlingen bedre frem i din anmeldelse. =)

   King er utrolig god på karakterbeskrivelser. Det er en av hans kvalitetsmerker, og det gjør meg glad at du vil lese mer av ham. Pet Sematary er min favoritt og i IT viser han virkelig hvor god han er på karakterbeskrivelser.

   Det har du rett i. Jeg merket litt av Roland jeg også, og synes at han og Tim Jamieson er noe like. =)

   Slett
  2. Han har ikke mistet gnisten selv om han begynner å dra på årene, håper det kommer mer fra den kanten! Jeg hadde lyst til å ha med noe om stikkene til Trump og den bestående regjeringen der borte, men fant ikke noe sted å putte det inn :D Leste litt på twitteren hans, og den samme ironiske humoren vises der.

   Slett
  3. Det er godt at han ikke har mistet gnisten.

   Jeg plottet det inn litt rotete inn i anmeldelsen. Du skriver veldig rene og saklige anmeldelser, mens mine blir noe hulter til bulter aktig. =) Godt at du sjekket twitterprofilen hans. Han har en fin bruk av humor både når det gjelder Trump, hunden sin og ham selv. Derfor jeg følger ham for han beskriver ting på en lett humoristisk måte. =)

   King vurderte å pensjonere seg rundt 2002, og det er jeg innmari glad han ikke gjorde. Han har mye mer å by på. =)

   Slett