9. januar 2020

Stella Polaris av Myriam H. Bjerkli - en mors verste mareritt blir til virkelighet

Reklame: Eksemplar mottatt fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse


Stella hadde lagt seg en gang utpå morgenkvisten, hun visste ikke hvor mange klokken var, men det var for lengst begynt å lysne. Aleksander hadde brettet dynen rundt henne, kysset henne på pannen og gjentatt at alt kom til å ordne seg. Hun hadde lukket øynene, for sliten til å protestere. Hun hadde vært sikker på at hun ikke kom til å få sove, men det kunne ikke ha tatt lang tid før hun sluknet, for hun husket ikke mer før Aleksander vekket henne.

Stella heter ikke Polaris til etternavn, bare for å understreke det.

Turbulent familieliv
Hovedpersonen Stella har sønnen Marius som betyr alt i verden for henne, og hun har Aleksander, da, som hun er innmari glad i, og som hun har kjent helt fra de var barn, men forholdet deres har vært alt annet enn enkelt. På grunn av mye drikking og han blir fort sint, har forholdet deres vært veldig turbulent. Stella får sitt livs sjokk da hun skal hente Marius i barnehagen. Barnevernet har vært der før henne, og siden det er helg, kan hun ikke ta kontakt før uka etter. Ikke nok med det. Mens hun prøver å vinne tilbake barnevernets tillit, om at at hun er en god nok mor, skjer det mye i privatlivet hennes. Aleksander havner i fengsel, og Stella tar et valg for å få sønnen hennes tilbake, men er det verdt det, og vil det fungere?

I 2017 debuterte Bjerkli med en krimbok etter andre bokutgivelser, og den het Lille Linerle. Stella Polaris er i samme kategori. Om mennesker som har sitt å stri med, og som opplever livets mørke side. Så det er en slags slektskap mellom Lille Linerle og Stella Polaris, som setter fokus på ting mennesker ikke ønsker å oppleve.

Lett gjennomskuelig
Bjerkli skriver godt og levende, det er det ingen tvil om, men når man har lest og sett mye krim og thrillere, ble dette noe platt og veldig likt mye av det man har lest og sett når det gjelder som nevnt, krim og thrillere. Da er det lett at ting blir åpenbart, spesielt mot slutten. Da forsvinner både intensitet og overraskelsesmomenter, noe som er synd. Det blir for lett å gjennomskue det hele. Det som redder boka, og som holder interessen oppe underveis er gode karakterbeskrivelser, og man får sympati for noen av dem, spesielt Stella som må gjennomgå så mye fordi hun ikke er perfekt, men menneskelig, og hun gjør sitt beste, som fleste mennesker gjør.

Som sagt, et tungt og alvorlig tema er ikke alt, selv om det er viktig. Men boka ble for gjennomsiktig og åpenbar denne gang.

Bakpå:

Et trekantdrama som får fatale konsekvenser.
En hensynsløs maktkamp.
Et barn i barnevernets varetekt.

Samboerparet Stella og Aleksander er fanget i et forhold med mye krangel og alkohol. Og en dag da Stella skal hente sønnen deres i barnehagen har barnevernet vært der før henne.
    Full og desperat bestemmer Stella seg for å finne sønnen, og hun tar Aleksanders bil. Det er en avgjørelse som skal koste den lille familien dyrt. Ulykken hun forårsaker sender Aleksander i fengsel, og Stella selv i armene på en fremmed. Men hun er mor, og en mor gjør hva som helst for å få barnet sitt tilbake.

 Det ingen av dem vet, er at noen følger vaktsom med på deres minste skritt ...

- Jeg elsker deg, hvisket han. - Du venter vel på meg?
- Selvfølgelig! Men hva ...
- Det er bra. Stemmen hans sprakk et øyeblikk, før han fortsatte.
- For hvis du lar noen andre røre deg ... Du vet at jeg aldri vil la noen annen få deg, ikke sant?
Hun nikket igjen, selvfølgelig visste hun det. Han hadde sagt det mange ganger før, at han aldri ville gi slipp på henne. At han heller ville se henne død. ...

En sterk roman om hvor langt vi er villige
til å gå, av kjærlighet - eller av hat.

Originaltittel: Stella Polaris
Forfatter(e): Myriam H. Bjerkli
Sjanger: krim
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
312 
Forlag: Capitana
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 06.10. - 21.10. 2019
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 3 Spennende begynnelse, men så blir det noe repetivt. Boka har også med et viktig tema og et viktig tema er ikke alt.
Tittel: 4
Passer ganske godt til innholdet. 
Omslag: 3 Fine farger og litt mystiskk, men noe typisk, kanskje?
Baksidetekst:.4 Det som ga meg lyst til å lese boka, fordi det virket interessant og som et godt utgangspunkt. Samtidig er det litt synd at det er litt for avslørende.
Skrivemåte: 3 Hadde vært fint med jevnere tempo, og litt mer undertone for å bygge opp mer intensitet. 
Persongalleri: 4 Levende og lett å finne ut hvem man skal heie på og ikke, kanskje for lett? Man blir godt kjent med de fleste, på godt og vondt, og de fleste var interessante å lese om, selv om noen var vel forutsigbare.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli noen favoritt, selv om mange var interessante å lese om.
Slutten: 2 Det ødela for mye fordi man har sett og lest noen lignende avslutninger fra før, og litt for forklarende på slutten. Jeg kunne ha tenkt meg en mer avslutning å fundere videre på.
Høydepunkt: Mange interessante og levende karakterer, som man føler sympati for, og en god start.
Lavpunkt: Det blir litt mye av mye og for forutsigbart. Det blir for lite spenning med tanke på at det er en krimbok, og savnet mer gåter og undring.
Terningkast: 3
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar