24. oktober 2019

I skyggen av stråleglansen av Jan - Erik James Knudsen - spennende skrevet om et tungt tema

Reklame: Eksemplar mottatt fra forfatter, mot en ærlig anmeldelse


    Tommy himlet med øynene. "Det er jo nesten ikke til å tro!"
    Bernhard Fiske nikket sin tilslutning.
    "Hva med onkelen min - Connor. Ble han også ..."
    Samson. "Nei, det foreligger ingen opplysninger om det. Kollegene våre i Storbritannia og Irland ville temmelig sikkert ha tatt det med, hadde de visst noe. Men du må spørre ham selv."
    Tommy tok seg i å presse tommelfingerneglen inn i den ene håndflaten.
    "Utsetter ikke journalisten Mike Callahan seg for ganske stor risiko når han gjør det han nå gjør? Han har snakket med Amalie Hansen, han orienterer dere, og han samarbeider med britisk politi. Gir dem alt avisa det The Guardian sitter på av opplysninger om pedofile nettverk?"

I skyggen av stråleglansen er hittil en ukjent bok som ikke har fått mye oppmerksomhet, og det er en krim blandet med en dose thriller, som er verdt å sjekke ut.

Mystisk forfølgelse og forsvinning
Det meste av handlingen foregår både i Norge og Irland, og det er om Tommy som bor hos besteforeldrene sine, siden han mistet foreldrene sine i en stygg ulykke da han var liten. Besteforeldrene hans virker å ha sine hemmeligheter, og Tommy forsvinner. Når Eddie Samson og Bernhard Fiske fra Kripos drar til Irland for å finne ham, ser ting mørkt ut. Samtidig har en jente prøvd å komme i kontakt med Tommy. Hvem er de som følger etter henne, og hvorfor?  ...

Jan-Erik James Knudsen har vært en ukjent forfatter for meg inntil nå, men han gjør et godt førsteinntrykk med boka: I skyggen av stråleglansen som er en svært mørk bok som tar opp et skremmende og dystert tema, som man ofte har sett om på nyhetene i de siste årene, nemlig om pedofile nettverk. Pedofile nettverk som består av profilerte skikkelser som gjør alt for å beskytte seg selv. Boka tar opp dette mørke og forferdelige temaet på en troverdig måte.

Til tross for at dette er en stor bok på nesten 600 sider, samt at den inneholder et mørkt og ubehagelig tema, er den veldig lettlest, og lesingen går nesten av seg selv fordi handlingen har stort sett et fint tempo, nesten hele veien. Man blir godt kjent med persongalleriet både på godt og vondt, og man blir nysgjerrig på all hemmelighetsskremmeriet. Hvem er jenta og hva vil hun? Hvor er det blitt av Tommy? Er det noe fra fortiden han bør kjenne til? Mange spørsmål oppstår underveis, og det føles ut som om alt sammen spinner sammen rundt i et eneste stort spindelvev.

For mye bakgrunnsstoff dreper litt av spenningen
I skyggen av stråleglansen er en uvanlig krim siden den tar opp et så dystert tema som det ikke skrives mye om, og det er ubehagelig å lese om. Det er viktig å ta opp mørke temaer i krimverdenen også, men synes mye av boka kunne ha vært noe forkortet, fordi det kan bli vel mye faktaopplysninger om ting som grenser til det kjedelige, spesielt enkelte bakgrunnshistorier. Da uteblir spenningen og flyten i lesingen. Det er noen partier i boka som er litt tørre av den grunn. Bortsett fra det, er dette en svært mørk krim som setter lys på et tema det snakkes lite om.

Bakpå:

I Oslo flykter unge Amalie fra ukjente forfølgere, etter å ha returnert fra et besøk i Belfast. Spesialetterforskerne Eddie Samson og Bernhard Fiske fra Kripos kobles inn, og sporene fører dem til Tommy Brenne, en ung norsk mann som Amalie har prøvd å komme i kontakt med.
    Samtidig er Europol i gang med en mangeårig og omfattende etterforskning rettet mot pedofile nettverk - Operasjon Redning. Den britisk-irsk grenen av etterforskningen jakter på et internasjonalt VIP-nettverk med røtter helt tilbake til sekstitallet. Et nettverk som med stor sannsynlighet består av overgripere fra samfunnets øverste lag.
    Da Tommy Brenne reiser over til den irske øya, følger Samson og Fiske etter, for om mulig å forhindre at nok en tragedie skal utspille seg. Mye tyder imidlertid på at de kommer for sent. Det aktuelle VIP-nettverket er villige til å ta i bruk nesten et hvert middel for å beskytte seg.

Forfatteren har tidligere utgitt to krimbøker på Aschehoug.
En fiende å frykte (2008) og Memo fra en morder (2010).


OM EN FIENDE Å FRYKTE:
"Underholdende, spennende, ambisiøs thriller."
- Kristian Klausen, Drammens Tidende
OM MEMO FRA EN MORDER:

"Jan-Erik Knudsen er velkommen med mer lesestoff av samme kvalitet. Med slike takter kan han raskt plassere seg i toppsjiktet av norske krimforfattere."
- Terje Stemland, Aftenposten 

Originaltittel: I skyggen av stråleglansen
Forfatter(e): Jan - Erik James Knudsen
Sjanger: krim, thriller
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
587
Forlag: 
Utgitt: 2019
Min utgave: 2019 (Innbundet)
Lest: 13.06. - 23.06. 2019
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Spennende handling med stødig tempo, stort sett.
Tittel: 4
Nesten litt poetisk og annerledes. En tittel som skiller seg litt ut.
Omslag: 3 Hadde vært finere uten ansiktet. Jeg liker ikke spesielt godt omslag med ansikt(er) på og synes det hadde vært mer mystisk uten.
Baksidetekst: 4 Det som ga meg lyst til å lese. Annerledes tema og handling enn det man kanskje er vant til ellers.
Skrivemåte: 4 Ekte, realitisk, godt driv og man blir godt kjent med persongalleriet.
Persongalleri: 4 Noen mer mystiske enn andre som man ville komme mer under huden på.  
Favorittkarakter: Tommy. Både mystisk og noe småirriterende.
Slutten: 3 Litt som forventet og kanskje ikke den sterkeste delen av boka, men føler ikke at det ødela noe.
Høydepunkt: Veldig lettlest til å være en bok på nesten 600 sider. Stødig og fin tempo, og mange interessante karakterer å bli kjent med.
Lavpunkt: Noen dødpartier her og der, og noe kunne ha vært forkortet.
Terningkast: 4
Leseutfordring:
100 bøker i løpet av 2019

5 kommentarer:

 1. Det er akkurat slik jeg kjente det da jeg leste boken. Interessant og viktig, men litt for mye fakta/utbroderinger som stanset flyten. Jeg la den fra meg halvveis lest. Kanskje gi den en sjanse til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser ut til at vi ofte tenker likt. =)

   Enig om fakta/utbroderinger og du er ofte flinkere til å finne de riktige ordene som jeg alltid leter etter.

   Gjerne gi den en sjanse til. Jeg likte den bedre enn forventet. =)

   Slett
 2. Okay. Jeg skal lese den ferdig! Du er flinkere på det enn meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nå du skal si takk istedet. =)

   Gjerne si i fra når du har lest den ferdig.

   Slett