4. juli 2019

Bøker jeg skal lese i juliDare to Be Scared - Robert D. San Souci
De svarte skipene - Kent Wold Christensen
A Clockwork Orange - Anthony Burgess
Ritualer - Kristin Hauge
To All the Boys I've Loved Before - Jenny Han
Portåpneren - Kjell Erling Bardal


Det er ikke det at jeg ikke har tid, for det har jeg rikelig av, men likevel rekker jeg sjeldent å lage disse innleggene om hva jeg skal lese kommende måned, før måneden har begynt ... Jeg lærer aldri. Men juli er ganske i begynnelsen ennå, så det er fortsatt tid til å planlegge hvilke bøker jeg skal lese i denne måneden.

Dare to Be Scared: Jeg er kanskje ikke i målgrupa boka er rettet mot, men hva gjør vel det? Grøss er grøss, og det er og blir min sjanger. Jeg liker alt med horror å gjøre, også spøkelseshistorier. Man blir aldri for gammel til å lese slike historier.

(Bakpå): 

There was a burst of static. 
The phone went dead. Missy looked up as her phone went dead too. 
The lights in the house flickered, dimmed, 
then went out. "Blackout", said Missy.De svarte skipene: Denne fikk jeg i posten for bare noen uker siden. Innrømmer at det var omslaget som ga meg lyst til å lese boka. Riktig mørkt og dystert omslag, som jeg liker. Så håper jeg rekker å lese den før juli er over. Noen ganger leser jeg fort, andre ganger tregt, fordi leselysten varierer så veldig.

(Bakpå):

Fremmede i svarte skip har kommet til kysten av Riket, tilsynelatende fredelige handelsmenn, men er det bare et skalkeskjul? Under et raid mot noen slavejegere får dragerytteren Husam mistanke om at de fremmede kjøper slaver. Fiskersønnen Lum finner merkelige våpen i lasten på en kogg, mens slaven Berta har skremmende drømmer om enorme, svarte metallskip som fører folk bort i tusentalls. Er det bare tilfeldigheter og tomme spådommer, eller ligger det noe mer bak?

Samtidig knaker Riket i sammenføyningene, med indre stridigheter og en gudedronning som stadig blir mer distansert.A Clockwork Orange: Jeg har sett filmen mange ganger og liker den kjempegodt, selv om den er meget spesiell. Jeg så den før jeg visste at den var basert på en bok. Selv om jeg foretrekker å lese bøkene før jeg ser en filmatisering, tror jeg det vil gå greit likevel den andre veien også. Filmen ble produsert i 1971, og ble regissert av en av mine favorittregissører, nemlig Stanley Kubrick. Han regisserte også blant annetThe Shining. Jeg vet det er mange som hater den filmen, men jeg elsker den. Den er både banal og humoristisk.

Det "morsomme" med min utgave av A Clockwork Orange er at den inneholder veldig liten skrift.  😀

(Bakpå):

'What's it going to be then, eh?'

In this nightmare vison of youth in revolt, fifteen - year - old Alex and his friends set out on a diabolical orgy of robbery, rape, torture and murder. Alex is jailed for his teenage delinquency and the State tries to reform him - but at what cost?

Social prophecy? Black comedy? A study of free will? A Clockwork Orange is all of these. It is also a dazzling experiment in language, as Burgess creates 'nadsat', the teenage slang of a not-too distant future.

'Every generation should discover this book' - Time OutRitualer: En ukjent bok for min del og forfatter. Men det gjør ikke noe. Å utforske ukjente forfatterskap er bare spennende.

(Bakpå):

Kristin Hauge debuterte med den kritikerroste novellesamlingen Tiggerene i fjor. Nå følger hun opp med en knallsterk roman - som allerede sammenlignes med flere av våre bestselgende norske forfattere. Ritualer er en dypt menneskelig roman om kunsten å leve, og kunsten å dø, fra en av våre mest lovende, nye forfattere.

Hva gjør vi når døden puster oss i nakken?
Søker ut, søker ly, eller søker sammen?


 • Strålende anmeldelser for Tiggerne
 • For alle som liker En moderne familie av Helga Flatland, som liker Nina Lykke, Vigdis Hjorth
 • Leseeksemplarutsendelse før sommeren
 • Butikk - og nettmateriell, kampanje i sosiale medier
Kristin Hauge (født 1958) har vært diplomat for norsk utenrikstjeneste ved ambassadene i Kabul og Khartoum. Hun er i dag ansatt i Norad.

Om Tiggerne:


"Glimrende novelledebut."
                            Martha Norheim, NRK

"Mesterlige studier i avhengighet... Hauges tekster fikk meg til å tenke på Albert Camus."
                                                                                 Kjetil Røed, Vårt Land 
  


To All the Boys I've loved Before: Kanskje ikke min sjanger, men siden jeg leser mye mørk litteratur (horror, thrillere...), så er det greit med litt avveksling og lese noe lett en gang i blant. Dette er en bok som ble fort populær da den ble utgitt I 2014.

(Bakpå): 

Lara Jean's love life is about to go from imaginary to out of control.

Lara Jean Song keeps love letters in a hatbox her mother gave her - one for every boy she's ever loved. She can say anything she wants, because the letters are for her eyes only. Until the day they're sent out.Portåpneren: Denne fikk jeg i posten i fjor. Jeg hadde tenkt å lese den tidligere, men andre bøker kom i veien, og bedre sent enn aldri. Ut i fra baksideteksten å dømme, er jeg usikker på om det er min type bok, men velger å gi den en sjanse.

(Bakpå):

Forfattere og forlag snakker ofte om den vanskelige 2. boka, og Kjell Erling Bardal må ha kjent litt på forventningspresset etter all den rosende omtalen han fikk i forbindelse med utgivelsen av "Et blått sjal av bly". "Portåpneren" er en frittstående oppfølger, og var debutboken bra, er denne nærmest utrolig. Vi vet selvfølgelig at når et forlag skryter uhemmet av en utgivelse, har det null troverdighet. Derfor nøyer vi oss med å si: Les boken, og fortell alle som du møter på din vei hva du synes.

I kjent Bardal-stil er det umulig å putte handlingen i én bås bortsett fra at dette er en roman. Her møtes spenning, overgrep, hevn, galskap, kjærlighet, begjær, humor og gudommelig tro så frodig og vakkert formulert som selve landskapet hvor alt foregår. Landskapet er selvfølgelig Helgeland.
 
Dette er bøkene jeg håper å komme meg gjennom i juli, og samtidig kommer jeg også til å lese andre bøker ved siden av. Det er greit å lage seg en liten oversikt, og samtidig ha noen tilfeldige valg. 😊

4 kommentarer:

 1. Mye spennnende her. Jeg har kun lest A clockwork orange. Deilig sær og litt vanskelig.
  Kos deg med lesingen i juli, Ina :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vanskelig, sier du?:/ Huff, håper ikke at A Clockwork Orange blir for avansert. =) Takk for det, og i lige måde. =)

   Slett
  2. Det som er vanskelig for meg, kan jo være lett for deg :)

   Slett
  3. Haha, jeg tviler på det. Håper bare at jeg skjønner innholdet i det minste. Men har sett filmen som er ganske bisarr, så håper det hjelper litt at jeg har sett den, selv om jeg foretrekker å lese bøkene før jeg ser en filmatisering. Men den gang visste jeg ikke at den var basert på en bok.

   Slett