14. juli 2018

Troublemaker (Surviving Hollywood and Scientology) av Leah Remini og Rebecca Paley - masse selvironi og kritiske spørsmål


    If real friends are hard to come by in life, you can imagine what it's like in Hollywood. I have said I can count on one hand the number of real men I have met in this town. Finding real friends, who will step up and say or do the right thing on your behalf, is almost impossible as well. Most are just looking to save their asses or their jobs, loudmouths who will say anything to anyone but secretly apologize behind closed doors. Leading actors, big executives, and powerful people talk a big game until they realize their jobs might be on the line, and they instantly become complete and utter pussies.

Liten kvinne med sterke meninger.

Tøff oppvekst i ghettostrøk
Leah Remini er kanskje ikke et kjent navn. I hvert fall ikke en av de mest kjente skuespillernavnene der ute, men de fleste vet av henne som Carrie fra komiserienThe Kings of Quens med skuespillerkollega Kevin James. Som i rollen virker hun også veldig rappkjeftet og tøff i virkeligheten. Kanskje ikke så rart siden hun er oppvokst i New York og kommer fra en litt spesiell familie. Faren hennes var den som hele tiden stilte krav og ingenting var bra nok, og moren hennes var ikke den dyktiske og moderligste kokken. Det var ikke en typisk barndomshjem som hadde kjeks og annet godt å by på når Leah og søsteren hennes hadde med venner hjem. Moren hennes var ingen "typisk" mor. Gjennom moren får døtrene vite om scientologien og mens de venter på henne der, begynner de også å ta forskjellige kurs istedet for å vente hjemme. Det ble begynnelsen av mange år innen scientologien, i hvert fall for Leah.

Hun forteller om de forskjellige kursene, hva man får lov til å gjøre og ikke, og om de forskjellige nivåene og hva de står for, og fordelene og ulempene med alt. Leahs iver og lærelyst var oppslukende å lese om. Hun forteller også åpenhjertig om hvordan det er å komme inn i skuespillerbransjen. og hvor hardt det er å holde seg i den bransjen når man først endelig har en fot innenfor. Ting har lett for å bli kanselert hvis en tv-serie ikke får gode nok seertall, og kampen om beinet i audition er hard. Hun var med i mange komiserier som knapt nok fikk en sesong før det ble kanselert, og da er det bare å begynne forfra igjen med nye jobbsøk. Det eneste hun drømte om var å underholde andre, og få folk til å le, noe hun har gjort siden hun var liten.

Interessant om Tv-serieproduksjon
Jeg er ingen fan av Tv-serienThe King of Queens. Jeg ser på det av og til, og liker spesielt godt sarakasmen, og det var veldig interessant å lese om produksjonen avThe King of Quenns. Hennes og Kevin James første møte, deres forhold til produksjonen, og hvordan de av og til ikke snakket med hverandre, for man kan bli lei av hverandre når man jobber lenge og intenst sammen. Men at de begge hadde hjerte i Tv-serien og deres store glede om hvordan tv-serien overlevde i så mange år som den gjorde.

Hun beskriver sine lange dager. Hun er skuespiller på dagtid og tar kurs i scientologien på kveldstid, og ofte sa hun at hun skulle noe annet på kveldstid for hun ville ikke snakke til andre om scientologien. Det var noe hun på en måte ville ha for seg selv. Når jeg tenker på scientologien er de mest kjente navnene for meg Tom Cruise, John Travolta og Kirstie Allye. Flere kjendiser er også involverte i scientologikirken, men det er de kjendisnavnene jeg forbinder scientologikirken med.

På tide å stille spørsmål
Etter flere år i scientologikirken, og når ting endelig begynner å gå seg til i skuespillerbransjen, er det jo en kjent sak at scientologikirken krever penger for det ene og det andre, både når det gjelder kurs og diverse formål. Når Remini begynner å tjene store summer og scientologien krever mer, begynner hun å stille spørsmål. Hun får blant annet aldri se resultat av formålene hun sponser. Og hun stiller også spørsmål angående Tom Crusie som er scientologiens store yndling siden han har stort navn og tjener mye penger. Hun liker ham i begynnelsen, men misforståelser skjer, og i bryllupet til Tom Cruise og Katie Holmes, ser Remini at mange scinetologer bryter regler som de er selv veldig strenge på. Remini blir mer og mer utfryst når hun stiller spørsmål rundt alt. Hun er spesielt oppgitt over at Tom Cruise får bryte regler og gjøre som han vil, istedet for å bli behandlet som alle andre. Mye annet skjer, som gjør til at Leah får nok og forlater scientologien, en tro hun har viet så mange år til.

Det er så mye mer jeg kunne ha sagt om boka, men vil ikke drepe moroa for andre, for dette er en underholdende bok fra en rappkjeftet og vågal kvinne som ikke lar seg stoppe så lett. Er det noe hun brenner for, går hun for det, og er heller ikke redd for å stille spørsmål, og gå i mot strømmen. Dette er en herlig og lærerik bok om en dame som kanskje etter mange år ikke finner troen i scientologien, men etter hvert finner troen på seg selv.

Etter å ha lest denne boka, så jeg noen intervjuer om henne angående scientologien, og jeg liker sarkasmen hennes veldig godt, og hun er en høyst oppegående og underholdende kvinne.

Jeg har også lest en annen bok om noen som brøt med scientologien, og det er: Nittenåttifire (Min vei inn i scientologiens dypeste verden -  og ut igjen) av Geir Isene.

Bakpå:

WITH A NEW AFTERWORD BY THE AUTHOR

"The most raw and revealing Scientology memoir to date."
- Entertainment Weekly

Leah Remini has never been the type to hold her tongue. That was never more evident than in 2013, when Remini loudly and publicly broke with the Church of Scientology. Now, in this frank, funny, poignant memoir, the former Kings of Queens star reveals the in-depths details of her painful split with the church and its controversial practices. Indoctrinated into Scientology as a child while living with eher mother and sister in New York, Remini eventually moved to Los Angeles, where her dreams of becoming an actress and advancing Scientology's causes grew increasinly intertwined. As an adult, she found the success she'd worked so hard for, and with it a prominent place in the hierarchy of celebrity Scientologists, such as Tom Cruise. But when she began to raise questions about some of the church's actions, she was declrared to be a threat and therefore a "Suppressive Person." As a result, all of her fellow parishioners - including members of her own family-were told to disconnect from her. Forever. Bold, brash and bravely confessional, Troublemaker reveals the hard-won truths of a life lived honestly - from an author unafraid of the consequences.

"Leah's story is a juicy, inside-Hollywood read, but it's more than
 that. It's a moving story about the value of questioning authority 
and how one woman survived a profound crisis of faith."
- People

"Remini [offers] up som juicy tidbits
from her decades in the church."
- Newsweek


Originaltittel: Troublemaker (Surviving Hollywood and Scientology)
Norsk tittel: Kunne ikke finne norsk utgave 
Forfatter(e): Leah Remini & Rebecca Paley
Sjanger: selvbiografi
Målgruppe:
voksen
Antall sider:
246
Forlag: Silvertail Books
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk foreløpig
Utgitt: 2015
Min utgave: 2017 (Pocket) 
Lest: 15.04. 21.04. 2018
Kilde:
fra min egen boksamling
Plot
: 5 Fascinerende og interessant lesing, både om hennes liv og hennes forhold til scientologien.
Omslag: 4 Selvbiografier har stort sett kjedelige omslag, men skjønner at når det gjelder selvbiografier/biografier må man helst ha et bilde av seg selv istedet for noe annet. Liker motiver bedre enn ansiktsomslag uansett.
Baksidetekst: 4 Litt vel lang og detaljert, men man får lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 5 Masse humor, selvironi og varme. Liker også at hun er veldig kritisk til ting og tør å være det.
Favorittkarakter: Kan på en måte ikke dømmes i en biografi ...
Slutten: 4 En tankevekkende slutt.
Høydepunkt: Jeg visste ikke så mye om Leah Remini fra før av, så lærte mye nytt om henne, og liker den rappkjefta stilen hennes veldig godt. Også spennende å lese om hennes utvikling i scientologien, både det positive og negative.
Lavpunkt: Boka føles for kort fordi den er underholdende og spennende på godt og vondt.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

  1. Har hatt lyst til å lese boken hennes :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Anbefales. Den har en fin blanding av humor og alvor. =)

      Slett