19. april 2018

Nordlys (Reisen til Jotundalen) av Malin Falch - forutsigbar historie med vakre illustrasjoner som er lett å drømme seg bort i


Sonja: Men mamma ... Jeg lover. Jeg visste ikke at det var så sent! Jeg var nødt til å gi Stjerna en luftetur!
Moren: Det vil jeg ikke høre noe om! Jeg sa det til deg i går! Hvis du skulle ri i dag, måtte du gjøre det tidlig!
Sonja: Jeg visste ikke at det var så sent! Helt sant!
Moren: Du visste at Stjerna skulle trekke vognen i dag. Da trenger hun ikke noen luftetur!
Sonja: Å trekke vognen gjelds ikke!
Moren: Nå er det nok, Sonja!

Herlig blanding av tegneserie og eventyr.

Ung jente møter en helt ny verden
Det er Sonjas store konfirmasjonsdag og på morgenkvisten tar hun med hesten sin ut på en liten ridetur. Hun innser ikke at det begynner å bli sent og tiden er knapp, så moren hennes er alt annet enn blid når hun kommer tilbake. De får det travelt med å bade henne og få på henne bunaden. Til sin store glede kommer også hennes favorittslektning, onkel Henrik, på besøk selv om det så mørkt ut. Onkel Henrik drar ofte på lange gåturer og tegner fantastiske tegninger av det han ser. Sonja vil gjerne være med ham på tur en gang, men er dessverre for ung. Som gave får hun en gammeldags nål han har funnet på en av turene sine som han tror kommer fra vikingetiden. Samme natt da konfirmasjonsdagen er over, følger hun etter katten i  huset, og møter på en mystisk og merkelig gutt som leter etter noe. Han leter etter nålen hennes som hun fikk av onkel Henrik. Før hun vet ordet av det, viser Espen henne noe magisk. Han tryller frem en portal som ligner på nordlys og sammen reiser de gjennom portalen.  Hun og Espen reiser gjennom portalen og Sonja kommer til en skog hvor dyr snakker og hvor farer truer. Hvor er hun og hvor er det blitt av Espen? Vil hun finne ham igjen og hva slags sted er dette, egentlig?

Malin Falch har både skrevet og illustrert historien selv og dette er første bok i Nordlys serien. Er usikker på hvor mange bøker som er planlagt, men Reisen til Jotundalen gir definitivt et godt førsteinntrykk, og gir meg lyst til å lese videre. Det er nesten som å lese et eventyr man er oppvokst med som liten, bare i tegneserieversjon. Man blir litt nostalgisk av det. Så selv om boka og serien er beregnet for en yngre målgruppe, er den også fin for voksne. Illustrasjonene er fantastisk fine og det er godt å se norsk natur bli brakt inn i tegneserieverdenen. Ofte ser man kjæresteproblemer, jobbproblemer og familiekonflikter i tegneserier, og det er ikke galt i det, for det er morsomt det også, men her er en type tegneserie som byr på en hel historie med forskjellige karakterer, fra mennesker til snakkende dyr blandet med norsk natur. Det er veldig trollsk og stemningsfullt. Man blir sittende lenge og se på illustrasjonene fordi de er så fine og realistiske. Man har så innmari lyst til å gå inn i bildene og utforske stedene, og skapningene selv. Liker også de gode mot de onde elementene som også er typisk for eventyr. Vi møter blant annet trollet Trym som er våknet i live og Espen og vennene hans må passe på å ikke sette Sonja i fare. Ingen må få vite at hun har krysset inn i deres verden.

En utrolig vakker førstebok
For oss voksne blir nok denne historien vel forutsgibar, men det gjør ikke noe da det er en god og stabil historie som stadig er under utvikling og man blir bergtatt av mange flotte illustrasjoner som er med på å løfte historien. Så selv om historien er forutsigbar, føler jeg ikke at det ødelegger noe. Man vet hva man får, men det er koselig lesing, og det gir en tid til å betrakte illustrasjonene skikkelig. Det er ikke vanskelig å drømme seg bort ved hjelp av de bildene, og man får nesten lyst til å begynne å tegne igjen.

Nordlys er et fint konsept som jeg gleder meg til å følge utviklingen til videre, for jeg vil selvfølgelig lese videre, og bli bedre kjent med denne rare, sære, mystiske og morsomme gjengen. En firer for selve historien og en femmer for illustrasjonene.

Bakpå:

BLI MED PÅ EN REISE TIL DET
EVENTYRLIGE NORGE

Sonja får en natt besøk av en fremmed gutt, som likevel virkelig merkelig kjent. Han er fra den andre verdenen, og han tar henne med dit. De reiser på nordlyset, og kommer til et Norge som ikke er likt noe vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle oss som har latt fantasien løpe løpsk.

Serieskaper Malin Falch (f.1993) kommer fra Trondheim, men bor nå i Oslo. Nordlys er hennes første bok.

Originaltittel: Reisen til Jotundalen
Forfatter(e): Malin Falch
Sjanger: tegneserie, eventyr
Målgruppe:
tegneserieroman
Antall sider:
168
Forlag: Egmont Kids Media
Utgitt: 2018
Min utgave: 2018 (Innbundet)
Lest: 13.04. - 15.04. 2018
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Både koselig og spennende historie.
Tittel: 5
Eventyrlig og deilig med norsk natur i en tegneserieverden.
Omslag: 5 Nydelig. Er ikke glad i ansikt(er) på bokomslag, men i tegneserieverdenen er det tillatt. Spennende bilde og vakre fargekombinasjoner.
Baksidetekst: 4 Kort og presis, og man får lyst til å lese boka.
Skrivemåte: 4 Lite tekst, men bildene taler stort sett av seg selv. Teksten som er med er småmorsom og kreativ.
Favorittkarakter: Trym. En fascinerende og spennende karakter som jeg gjerne vil vite mer om.
Slutten: 3 Kom litt brått på, men man får lyst til å lese videre i serien selv om man føler seg litt snurt.
Høydepunkt: Fantastiske og levende illustrasjoner, likte også tegneprosessen som var med bakerst i boka og stemningsfull tegneserie.
Lavpunkt: Historien er noe forutsigbar og ikke så overraskende, men koselig og herlig å lese likevel.
Terningkast: 4
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

 1. Dette virket som en veldig fin bok, og jeg liker stemningen den gir. Tror også det kan være morsomt å se norsk natur i tegneserieformat. Så takk for en utfyllende omtale :D
  - Siri

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen årsak. =)

   Å se norsk natur i tegneserieformat var både spesielt og utrolig fint. Så skal absolutt få med meg neste bok når den kommer ut, så det er bare å lese Reisen til Jotundalen. Det er både koselig og trollsk lesing. =)

   Slett