11. februar 2018

There's Someone Inside Your House av Stephanie Perkins - en parodi?


    Makani's parents couldn't agree on anything, but they had agreed to send her here. They probably believed the lopping had been serendipitous.
    For the most part, Makani didn't think her grandmother needed a babysitter. Not a single hazardous episode had occured since Makani's arrival. Only in the last few months with the return of these mundane, low-key episodes - open cabinets, misplaced tools, unlocked doors - had Makani realized that she was indeed, needed. 
    Usually, it elt good to be needed.'
    It had backfired only once.

Det er vanskelig å se meningen med denne boka, om den er ment å være seriøs, eller om den er bare skrevet for moro skyld ...

Stephanie Perkins er kjent for de som har lest Anna and the French Kiss trilogien for ungdom. De bøkene var kjempepopulære for noen få år siden. Jeg leste dem aldri da jeg ble skikkelig lei av å høre om den, og tenkte kanskje det ikke var min sjanger. Derfor ble det ikke noe av det.There's Someone Inside Your House ble utgitt i fjorhøst, og den har fått mange delte meninger, og som nevnt tidligere foretrekker jeg bøker som får delte meninger fremfor bøkene som kun får ros. Bøker som kun får ros gjør meg bare enda mer skeptisk. Sånn er det bare. Dessuten er dette en horrorbok og som kjent, leser jeg alt jeg kommer over av horror.

Det ene problemet etter det andre
There's Someone Inside Your House er om Makani som kommer fra Hawaii og ender opp i Nebraska for å bo hos bestemoren sin,og gå på skolen der. Noe fra tiden i Hawaii plager henne, noe hun ikke nevner noe nærmere om i begynnelsen for å holde på mysteriet. Hun oppholder seg ikke lenge på sitt nye sted før noe forferdelig skjer. En medelev er drept og det fører til mye snakkis på skolen. Hvem drepte henne? Var det noen som kjente henne? Men Makani har andre ting å tenke på. Hun har sine huslige plikter å gjøre hjemme hos bestemoren sin siden hun begynner å dra på årene, og hun kan av og til bli litt fjern. Alt opp i dette får Makani følelser for en fyr på skolen. En mystisk, stille fyr som hun liker godt. Skolen hennes får et nytt problem da det skjer et nytt drap. Er det noen som bærer nag eller er det tilfeldige drap? Hvorfor skjer dette på hennes skole? Og hva er det Makani skjuler fra tiden hun bodde på Hawaii? Hun snakker så lite om sin egen fortid. Er det et bevisst valg?

Dette er en lettbeint horror som ikke byr på noe nytt, noe som er vanskelig i horrorsjangeren genrelt, men dette blir altfor klisjeaktig. Denne boka prøver å være den nye Scream, virker det som. Mange hater den filmen, men jeg digger den fordi den er festlig. Den tar horrosjangeren sånn på kornet. Scream er en parodi, menThere's Someone Inside Your House er ikke en parodi så vidt jeg vet, men ofte føltes det som om det var det, fordi det var vanskelig å ta både innholdet og persongalleriet seriøst. Ingen av karakterene var spennende å lese om, ikke en gang hovedrollen, handligen er vel forutisgbar, og jeg likte ikke helt vekslingen mellom horror og romantikk. Det var som om forfatteren ikke klarte å bestemme seg for sjanger, og gjorde en liten miks. Ikke noe galt i det siden det er mange forfattere som blander sammen noen sjangere, så det er ikke noe nytt. Men det er litt trist når både horrordelen og romantikkdelen blir like klisjéaktig, og ikke minst, like kjedelig ...

Godt at noen ting tar slutt
Kjedelig er ikke alltid et bra nok eller dekkende ord, men noen ganger er det det mest beskrivende ordet man kan bruke, og det gjør det i denne sammenhengen. Boka er kort og ikke avansert å lese på noen som helst måte, men likevel så drøyde den og drøyde. Jeg forventer ikke action eller spenning hele tiden. Det er ikke det jeg mener, men noen bøker finner bare ikke denne balansen. Det gjorde ikke denne.There's Someone Inside Your House hadde ingen fnugg av atmosfære, spenning eller mysterie. Det hele ble for monotont og forutsigbart. Jeg ble bare lettet over å være ferdig med den. Det er trist.

Bakpå:


LOVE HURTS ...

Makani Young thought she'd left her dark past behind her in Hawaii, settling in with her grandmother in landlocked Nebraska. She's found new friends and has even started to fall for mysterious outsider Ollie Larsson. But her past isn't far behind.

Then, one by one, the students of Osborne High begin to die in a series of gruesome murders, each with increasingly grotesque flair. As the terror grows closer and her feelings for Ollie intensify, Makani is forced to confront her own dark secret.

Originaltittel: There's Someone Inside Your House
Norsk tittel: Ingen norsk tittel foreløpig
Forfatter(e): Stephanie Perkins
Sjanger: horror, romantikk
Målgruppe: ungdom
Antall sider:
287
Forlag: Macmillan
Norsk forlag: Ikke utgitt på norsk i skrivende stund  
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Pocket)
Lest: 16.01. - 21.01. 2018
Kilde: fra egen boksamling
Plot: 1
Forfatteren klarer ikke å bestemme seg  for om det skal være horror eller kjærlighetshistorie, og kjærlighetshistorien er ikke spesielt original den heller.
Tittel: 4 Det var selve tittelen som gjorde meg nysgjerrig på boka, pluss at jeg alltid har vært svak for horror, og leser det jeg kommer over fra den sjangeren.
Omslag: 2 Liker fargekombinasjonen, men ikke motivet og heller ikke hvordan tittelen er oppsatt. 
Baksidetekst: 2 Høres veldig klisjéaktig ut og det var det også.
Skrivemåte: 1 Mye gjentagelser, og hvor avhengig hovedpersonen er av mobilen er nesten latterlig. 
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli noen favoritt.
Slutten: 1 Himler med øynene. Trenger jeg å si mer?
Høydepunkt: Heldigvis er denne boka kort og veldig lettlest. 
Lavpunkt: Forfatteren bruker den samme tonen hele veien, så det blir veldig monotont og byr ikke på noe nytt, hverken i horrorsjangeren eller i romantikksjangeren. Dette var kjedelige greier.
Terningkast: 1
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2018


2 kommentarer:

 1. Selv har jeg lest Anna and the French kiss trilogien, og jeg likte dem.

  Må si jeg ble ganske overrasket da jeg leste at Perkins hadde skrevet en horrorbok, for det hadde jeg virkelig ikke forventet. Har også hørt delte meninger om denne boken, og tror nok ikke jeg kommer til å plukke den opp med det første. Takk for en detaljrik omtale :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og ngen årsak. :)

   Ble litt overrasket jeg også siden jeg forbant navnet med Anna and the French Kiss trilogien og romantikk.

   Det har du rett i. Det er mange delte meninger om denne, spesielt på Goodreads, og jeg blir ekstra nysgjerrig når en bok får delte meninger, så valgte å ta sjansen. Men det var visst ikke en bok for meg selv om horror er min favorittsjanger. Det ble for lettvint og platt. Så du kommer ikke til å gå glipp av noe. :)

   Slett