13. januar 2018

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2017

Det var merkelig nok ingen stor oppgave å velge bøker som jeg likte og som gjorde inntrykk i 2017 i motsetning til tidligere. Jeg leste veldig mye variert i 2017 som vanlig. Jeg har lest om kjønnsidentitet, stuntbransjen, mørke krim og horror. Alt mulig egentlig. Før brukte jeg som regel å lese bare horror og thrillere, men har blitt en mer nysgjerrig leser i det siste, og håper at det fortsetter.

Jeg har hatt bloggen siden 2006, men det var ikke før i 2013 jeg begynte med oppturer og nedturer i bøkenes verden innleggene, og angrer meg litt på at jeg ikke begynte med det tidligere, men det er i alle fall noe jeg skal fortsette med. Bøkene jeg har valgt for denne listen, er ikke kun bøker som ble utgitt i 2017, bare for å understreke det. Jeg bruker å lese litt gamle og nye bøker for å variere litt.

Tror 2017 var det første året jeg ikke ga en eneste sekser og det er rart, hvis man ser bort fra De dødes tjern av André Bjerke, men den telles ikke da jeg har lest den flere en en gang, og har lest den hver påske siden ungdomsskoletiden. Så den telles ikke på lik måte som de andre bøkene som jeg leser bare en gang. Bruker som regel å gi tre-fire seksere i løpet av ett år, men i fjor skjedde det ikke. Det er merkelig.  Skulle tro jeg var skikkelig kresen og det er jeg også. 😊

De beste bøkene jeg leste i 2017, og som gjorde mest inntrykk:

I'm Thinking of Ending Things - Iain Reid

Boka som gjorde mest inntrykk i 2017. Det er i hvert fall sikkert. Den ble utgitt i 2016.  Den handler om en jente som er med Jake på en kjøretur. De to er på vei hjem til foreldrene hans for første gang og forholdet deres er ganske ferskt. Det høres kanskje ut som en helt vanlig bok dette, men det er det ikke. Jeg hadde mange teorier underveis, men alle teoriene mine gikk rett i dass, og det er første gang på lenge en bok har klart å lure meg. Det spesielle med boka er at den tar opp temaet ensomhet og gir et helt nytt perspektiv på akkurat det. Dette er en bok man blir gående og tenke på lenge etter at den er ferdiglest.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Final Girls - Riley Sager

Final Girls er gjerne et uttrykk man bruker i horrorsjangeren. Ofte er det en jente som overlever i en skrekkfilm til slutt, og de kalles for Final Girls. Dette er en fiksjon om en jente som er på hyttetur for å feire sin bestevenninnes fødselsdag og noe tragisk skjer. Hovedpersonen mister hukommelsen og prøver å leve et normalt liv som mulig, noe som er alt annet enn enkelt.
Dette er ikke en seriøs bok og det er også meningen. Men du verden hvor underholdende den var! Den hadde en sånn energi som jeg ikke husker å ha opplevd tidligere. Den er mørk, avhengighetsskapende og inneholder et fascinerende persongalleri. Det er lenge siden jeg har vært så oppslukt i en bok.

Hele anmeldelsen kan leses her.

Her Every Fear - Peter Swanson

Denne var meget spennende og uhyre fascinerende. Tenk å bytte leilighet med en slekning du ikke en gang kjenner, og du får en uhyggelig mistanke om denne slektningen du aldri har møtt? Ville du fortsatt ha bodd der eller prøvd å late som ingenting? Denne boka har mye suspense i seg og Swanson byr på et spennende persongalleri .Dette er en interessant og smågufften bok på mange måter!

Hele anmeldelsen kan leses her.

Unmasked (The True Life Story of the World's Most Prolific Cinematic Killer) - Michael Aloisi & Kane Hodder

Mange tenker nok at de ikke vet hvem denne karen er, men regner med at de fleste har sett noen av Friday the 13th filmene. Mannen er over 60 år, er stuntmann, skuespiller og stuntkoordinator, fremdeles aktiv i bransjen. Han er mest kjent for å ha vært Jason Voorhees, flest ganger, i alt fire ganger. Han er også kjent som Victor Crowley fra Hatchet filmene. Han har også påvirket i flere andre filmer, blant annet Se7en. Listen er lang. Han ser kanskje morsk og sint ut på bokomslaget, men han er en festlig og underholdende fyr i intervjuer, så de skumle uttrykkene hans er bare image. På eventer når han møter fans, er signaturen hans å gi dem et kvelertak på spøk. Denne boka var svært interessant å lese om for dette er om en mann som gjorde alt for å komme inn i stuntbransjen uansett hvor hardt det var og det er inspirerende. Å lese og se dokumentarer om folk som virkelig brenner for noe å gjør alt de kan for å oppnå det de ønsker. Han har tredjegradsforbrenning 50% av kroppen etter et uhell i ung alder, men han lot seg ikke en gang stoppe av det. Selv om han er et horrorikon for mange, lever han et tilbaketrukket og normalt liv. Det er beundringsverdig. En fascinerende fyr å lese om.

Hele anmeldelsen kan leses her.

My Heart & Other Black Holes - Jasmine Warga

Boka er om Aysel som er lei av å føle seg som et utskudd og det eneste hun ønsker er å forlate verden. Grunnen er mange. Faren hennes gjorde en kriminell handling som gjorde at lokalsamfunnet ble snudd på hodet. Han sitter i fengsel og hun føler seg veldig forhåndsdømt av andre på grunn av det, og at hun alltid på en måte har følt seg utenfor. Hun føler at hun ikke har noe å leve for, og søker derfor en selvmordspartner på Internett. Noen kontakter henne og de møtes i virkeligheten. De avgjør en dato, og blir kjent med hverandre på godt og vondt mens datoen nærmer seg ...

Har dessverre ikke skrevet anmeldelse av denne boka. Tenkte å gjøre det denne uka, men fikk dessverre ikke tid. Det blir i neste uke da jeg har tiden mer på min side. Beklager utsettelsen.


 Bøkene som skuffet mest i 2017:

Litt vanskeligere å velge ut de minst likte bøkene i 2017 for det er alltid lettere å komme over "middelmådige" bøker fremfor perlene. Det er ingen mellomting virker det som.

Tinderella - Heidi Nathalie Hovland

 Kanskje den mest repetive boka jeg leste i fjor? Mange av kapitlene var mye av det samme og lite utvikling. Morsom idé og utgangspunkt, men dessverre ingen bok for meg. Minnet meg bare på at det er bra jeg trives som singel. 😊

Hele anmeldelsen kan leses her.


We Were Liars - E.Lockhart

Denne var jeg nysgjerrig på i en god del år før jeg bestemte meg for å skaffe meg den, og for en diger nedtur. Dette er en bok som har fått mange delte meninger. Jeg likte utgangspunktet, men dessverre ble den altfor forutsigbar og jeg ble heller ingen fan av den retningen den tok. Følte at det ødela alt på en måte.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Ghost Stories My Mother Told Me - Lecy McKenzie

Den dårligste spøkelseshistoriesamlingen jeg har lest de siste årene. Historiene i seg selv var ikke skumle og ikke spesielt stemningsfulle heller. Den gjorde ingen inntrykk og det er trist. Historiene i denne samlingen var bare uengasjerende. Ikke annet enn å si om det. Man kunne fint legge seg med avskrudde lys etter å ha lest denne.

Hele anmeldelsen kan leses her.

The Selection - Kiera Cass

The Selection hadde stått lenge ulest i hylla og ofte leser jeg som nevnt både gammelt og nytt. Det er fint å variere litt og det er kjedelig å lese det nyeste av det nyeste hele tiden. Dette er en bok i en serie, og jeg kommer nok ikke til å lese videre da første boka var dørgende kjedelig. Jeg likerThe Bachelor ogThe Bachelorette programmene som denne boka kan minne litt om, men foretrekker da heller å se de realityserene fremfor å lese videre iThe Selection serien.The Bachelor ogThe Bachelorette er mer underholdende.

Hele anmeldelsen kan leses her.


Løpegutten - Gabriella Ullberg Westin

Jeg liker krimsjangeren ennå og leser mye av det fremdeles. Vet det også skal mye til for at en krimbok skiller seg fra andre bøker, men denne var vel lik de andre at det var ikke en gang morsomt. Hovedetterforskeren skilte seg ikke ut og hadde heller ingen fascinerende personlighet, og saken i seg selv var heller ikke så spennende. Fort "glemt".

Hele anmeldelsen kan leses her.


Andre bøker jeg kunne ha tenkt meg å føre opp på de fem topp beste bøkene jeg leste i 2017 er De døde dukkenes sommer av Antonio Hill, Come Closer av Sara Gran, What Ever Happened to Baby Jane av Henry Farrell, De ondes substans av Luca D'Andrea og Necronomicon (The Best Weird Tales of H.P. Lovecraft) av H.P. Lovecraft. De skulle jeg gjerne ha hatt med på de beste bøkene lista, men det ble det dessverre ikke plass til. Men det er bøker som er helt verdt å sjekke ut. Selv om det ikke ble noen seksere i 2017 fra meg, kom jeg over noen godbiter likevel. 😊 Så jeg er ikke misfornøyd.

Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2013
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2014
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2015
Oppturer og nedturer i bøkenes verden 2016 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar