28. desember 2017

Sagaen om Ragnarok (Forræderen fra Åsgard) av Line Møllerop - kanskje noe småskummelt for unge lesehester?


Trærne kastet seg bratt til siden i den kraftige vinden.
Sigrid smugtittet bort på Narve. Han speidet vaktsomt ut mot den mørke skogen. Nesen vibrerte, som om han forsøkte å lukte seg frem til Fenris.
    "Ser du ham?" hvisket hun. Narve ristet svakt på hodet.
    "Han har alltid elsket dette været. Det virker alltid som han blir ekstra gal når det er storm," sa Narve og fikk en dyster mine i ansiktet.
    "Du snakker om ham som han er et menneske." Sigrid stirret undrende på ham. 
    "Jeg tror Narve alltid har følt litt slektskap med ville dyr," flirte Magne. Narve sendte ham et hatsk blikk til svar.

En ung jente som bare prøver å gå egne veier.

Under en flukt må Sigrid skilles fra moren sin. Dragvoll har nettopp blitt angrepet, og det er ingen tid å miste. Moren gjør alt for å redde datteren sin, om så de må skilles. Ungjenta på 15 blir så etterlatt for seg selv på sin ukjente ferd. Tilfeldigvis møter hun på noen følgesvenner som hun bruker en tid på å finne ut av om de er til å stole på eller ikke. På ferden møter de sammen på mange farer og utfordringer. De møter blant annet på jotner, rasende ulv og mye annet uventet. De må alltid være på vakt for man vet aldri hva eller når det kan dukke opp noe. De er aldri helt trygge ...

Kan man bare forlate sine nærmeste?
Senere får Sigrid vite hvorfor ting skjer og hvorfor hun er nødt til å flykte. Mens hun flykter fra alt det kaotiske som skjer sammen med noen andre hun ikke en gang kjenner, er alt hun tenker på å vende tilbake for å redde moren sin. Hun har ikke samvittighet til å bare dra fra henne sånn uten videre. En ung jente som Sigrid trenger jo moren sin. Skal hun lytte til sine ukjente følgesvenner, eller skal hun snike seg tilbake, og redde det som betyr mest for henne?

Dette er en bok på bare 197 sider med korte og effektive kapitler, og stor font. Forræderen fra Åsgard passer fint som høytlesning for andre, og for ungdom som begynner å interessere seg for norrøn mytologi, og muligens fantasysjangeren generelt. Boklesere i tidlig ungomdsårene kan også synes denne boka byr på et spennende tema, og vil kanskje bidra til å gi dem lyst til å lære mer om denne tiden. Innholdet har mye innlevelse, troverdige karakterer, og det er gode beskrivelser på hvem som er gode og onde.

Den rette målgruppa vil nok sette større pris på boka
For oss voksne derimot, som liker å lese barne og ungdomsbøker for å se hva som utgis i dag av ren nysgjerrighet, blir nok dette vel forutsigbart. Man vet ganske fort hvorfor Sigrid blir utsatt for det hun blir utsatt for. Man vet godt hvem hun kan stole på og ikke. Man får også en følelse av hvordan det hele kommer til å slutte. Derimot ingen overraskelser. Det blir veldig lettvint lesing sådan. For ungdom som er målgruppen for boka, vil nok finne mye glede i boka da det er noen spennende partier. Kanskje vil de synes at noen av partiene er på kanten til å være skumle også ...

Dette er en fin bok som vil introdusere norrøn mytologi for unge lesere og enda bedre, vil forhåpentligvis gjøre dem enda mer nysgjerrig rundt dette temaet. Man vet aldri. For min del, som er litt eldre enn målgruppen boka er beregnet for, var dette en helt grei leseopplevelse. Den hadde sine høydepunkt, men det er ikke en type bok som man går rundt og tenker på lenge etter at den er ferdiglest.

Forræderen fra Åsgard er første bok i en planlagt serie; Sagaen om Ragnarok.

Bakpå:

Midgard er i uro. Det er siste slaget, Ragnarok, nærmer seg. Femten vintre gamle Sigrid må flykte fra alt hun har kjært når hjemstedet hennes angripes. Flukten blir en skremmende reise hvor hun må ta vanskelige valg for å redde seg selv og sine nærmeste.

Line Møllerop (1987) er utdannet samfunnsviter. Hunn jobber og er bosatt i Stavanger. "Sagaen om Ragnarok - Forræderen fra Åsgard" er hennes litterære debut.

Originaltittel: Forræderen fra Åsgard 
Forfatter(e): Line Møllerop
Sjanger: fantasy, fiksjon
Målgruppe:
ungdom
Antall sider:
197
Forlag: Publica
Utgitt: 2017
Min utgave: 2017 (Innbundet)
Lest: 08. 12. - 09.12. 2017
Kilde:
anmeldereksemplar
Plot
: 4 Forutsigbart for voksne, men muligens spennende og også småskummelt for yngre lesere.
Tittel: 5
En tøff tittel som vekker nysgjerrighet med en gang.
Omslag: 3 Ikke helt min type bokomslag da det er litt barnslig, noe som også er meningen da jeg ikke er helt i målgruppa.
Baksidetekst: 4 Kort og enkel, og avslører ikke for mye som mange baksidetekster vanligvis gjør.
Skrivemåte: 4 Veldig enkel og rett frem skrivemåte. Samtidig er spenningspartiene skrevet på en levende måte.
Favorittkarakter: Ingen som skilte seg ut til å bli en favoritt, dessverre. 
Slutten: 2 Som forventet, hverken mer eller mindre.
Høydepunkt: Veldig lettlest for de yngre med tanke på bruk av stor font. Mye som skjer, og man blir godt kjent med karakterene. 
Lavpunkt: Litt treg start og forutsigbart. Savnet også enda mer stemning og atmosfære.
Terningkast: 3
Leseutfordring: 
100 bøker i løpet av 2017


Boktrailer:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar